Állásfoglalás a Mocsáros fejlesztési koncepciójáról

Az Aquincum-Mocsáros Egyesület állásfoglalása

a Mocsáros-dűlő fejlesztési koncepciójáról

 

Egyesületünk a Mocsáros-dűlőn lakókkal már 22 éve várja a Mocsáros-dűlő természetes zöldterületének megtisztítását, rendezését, ésszerű fejlesztését. Eddig annak a fenyegető lehetőségnek az árnyékában éltünk, hogy ezt a területet is beépítik. Már teljesen körbeépült, mostanra az északi oldalára is tucatnyi lakópark került, ezért félő volt, hogy elkezdődik a Mocsáros meghódítása is. A Fővárosi Önkormányzat 2021 februárjában döntött Budapest főváros településszerkezeti tervének felülvizsgálatáról, melynek fontos eleme, hogy a Mocsárosdűlő területéből az eddigi ~918 ezer négyzetméter beépítésre szánt területből ~650 ezer négyzetmétert beépítésre nem szánt területnek nyilvánított. Háromszorosára nő a védett terület mérete; többek között tervben van pihenőpark kialakítása, erdősítés, esőkert létrehozása, integrált kutyás park lehatárolása. A zöld terület nagy része természetközeli besorolást kapott. A Radó Dezső Terv (a Főváros Zöld Infrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akcióterve) egyik kiemelt akcióterülete a Mocsáros-dűlő természetvédelmi célú rehabilitációja:

„A Mocsárosdűlő természetvédelmi szempontokat figyelembe vevő, valamint a klíma-vészhelyzet mérséklésérére irányuló fejlesztése: élőhely-rehabilitációs projektek végrehajtása, oktatóközpont létesítése, időszakos vízborítású árvíztározó vagy állandó vízborítású tó kialakítása, tanösvények fejlesztése, védett terület bővítése.”

Egyesületünk honlapján a hivatalos dokumentumok, levelek menüpontban megtalálható a Mocsárosdűlő fejlesztési koncepciója (térkép), valamint a Radó Dezső terv is.

 

Egyesületünk álláspontja szerint ezen a területen van bőven védeni való és azt minél hamarabb meg kell menteni. Legyen a Mocsáros a fővárosiak kirándulóhelye, a kerületi gyerekek tanulóterepe, egy szuper találkozóhely a természettel.

 

Üdvözöljük a Magyar Madártani Egyesület oktatóközpontjának megépítésének tervét a régi autós tanpálya helyén, a Határ út mellett. Reméljük, hogy a terv gyorsan valósággá válik és a Mocsáros gyepes legelőin a szemünk előtt jön létre egy igazi madárbirodalom. Ez az oktatóbázis rendkívüli lehetőségeket rejt az óvódás és iskolás gyerekek számára is.

Remek ötlet, ezért támogatjuk az általunk létrehozott héttáblás Mocsáros-tanösvény továbbfejlesztését, 12 állomásosra növelését.

 

Azon túl, hogy nagyon várjuk, kívánjuk, elvárjuk a terület a megtisztítását, biztonságosan bejárhatóvá, látogathatóvá tételét, szeretnénk, ha véglegesen megtörténne a használati és tulajdonviszonyok tisztázása és teljes körű rendezése is. Készüljön el végre a Mocsárosdűlőre vonatkozó kerületi építési szabályzat.

A fejlesztési ötletek alapján minden funkciónak a tisztességes piaci versenyen alapuló meghirdetését tartjuk kívánatosnak.

 

Minden beharangozó szövegben kiemelten szerepel, hogy a Mocsáros az egyik utolsó természetes, nedves élőhely sokféle elveszett természeti kinccsel, amikre már csak emlékezni tudunk, de vannak még létező csodái is, amik megláthatók, élvezhetők. A hangsúly a természetes szón van. Ez a terület ne váljon mesterséges élményparkká, ne kávézni, ebédelni, légballonozni, a különféle mutatványok miatt jöjjenek a látogatók. Itt, szerencsére, most is sok vadállat, főleg hüllők, kétéltűek, madarak, kisemlősök élnek. Ne világítsuk meg őket éjszaka, ne legyen attrakció a tőkés réce vagy a levelibéka. Egy oktatási jellegű tanya létrehozása támogatható, viszont nem tartjuk jó ötletnek állatsimogató létesítését. Az állat, legyen bármilyen, nem játék, hanem a természetnek, az élővilágnak része, ezért ne éljünk vissza a lehetőségeinkkel, ne vegyünk el tőle többet, mint amennyi elkerülhetetlen.
A helyi védelem alá vont, kibővített területen csak a zöldterület rehabilitációját segítő intézkedések, pl. vizes élőhelyek, tó létesítése; gyep, fák, erdő megújítása és a terület bemutatását, ismeretterjesztést szolgáló beavatkozások legyenek.  Vendéglátóipari funkciók (étterem, kávézó, rendezvényhelyszín), amennyiben ezek szükségesek,  azon kívül,  a kapcsolódó, már lakott területekre kerüljenek. Burkolt edzőhelyek és játszóterek telepítését sem preferáljuk itt, egy erdei tornapálya támogatható ötlet.

Az integrált kutyás park, valamint a kutyázás szabályainak kialakításában a helyi kutyás szervezetekkel történő együttműködés szükséges. A környéken szükség lenne egy zárt kutyafuttatóra is. Átgondolásra javasoljuk a lovas központ létesítését.

Támogatjuk az erdő telepítését a vasútállomás mellett, valamint az esőkert létrehozását.

A mágnes, ami ide vonzza az embereket, legyen a természetes természet. Egyszerűen örüljünk annak, hogy még van.

 

A Mocsárosban terem néhány régi gyümölcsfa, valaha gondozott kertek voltak errefelé. Ezek a fák gondozást, támogatást érdemelnek. Javasoljuk, hogy tervezett közösségi kert és gyümölcsös kerüljön közelebb a lakott területhez.

 

Ehhez a kellemes várakozáshoz, a természet rendbetételéhez, újjászületéséhez néhány parkolópont kijelölése, létrehozása szükséges a lakott területen kívül, a beépíthető övezetben, ahonnan rövid sétával elérhető a védett táj. Ezeken a pontokon van az illemhelyeknek és az igénybevételnek megfelelően rendszeresen kiürített hulladékgyűjtőknek, tájékoztató térképeknek, információs pontnak a helye.

 

Kérjük a döntéshozókat, hogy olyan koncepciót valósítsanak meg, ami figyelembe veszi a már a beépített területen élő lakosság szempontjait, gondoljanak a kialakítandó elemek megközelíthetőségére, a parkolási lehetőségekre is. Parkolóhelyeket legfeljebb a nyugati oldalon, a megmaradt építési övezetben tartjuk elfogadhatónak, a keleti, lakott terület már így is túl van terhelve a nagyszámú épülő lakótelepekre történő átmenő forgalommal. A tömegközlekedéshez kapcsolódó parkolás már jelenleg is nagymértékben nehezíti az itt lakók életét.

 

Kérjük a Fővárosi Önkormányzat tájékoztatását arról, hogyan kívánják hasznosítani azt a területet, ami beépítésre szánt maradt (268 ezer négyzetméter, a terület nyugati sávja, az Aranyhegyi út és a felszínen futó távhővezeték közötti zóna.).

 

Nem tudjuk, hogy Radó Dezső mennyire ismerte a Mocsárost, de tudjuk, hogy a főváros zöldterületeinek és a városban élő minden növénynek, bokornak, fának védelmezője, gondos oltalmazója volt. Az ő emlékéhez méltó fejlesztésre, tehát ésszerű természetvédelemre, a természetes táj megőrzésére kérjük a döntéshozókat.

 

Budapest, 2021. április 16.

 

Az Aquincum-Mocsáros Egyesület vezetősége

Legfrissebbek

1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1%

Változás!

Tavaszi szemétszedés a Mocsároson

Ismét tavaszi takarítás a Mocsároson!

Hírlevél, 2015 április

Petanque pálya a Pihenőparkban

Szomszédünnep Óbudán május 2-án!

Lakossági fórum március 25-én!

Hírlevél, 2015. február

Hírlevél, 2014. december

Hírlevél, 2014. július

Óbuda Napja - 2014. május 4.

8 órás MTB verseny a Mocsárosban

Hírlevél, 2014. április

Hírlevél, 2014. február

Mikulás 2013.

Hírlevél, 2013 november

Hírlevél, 2013 szeptember

Őszi takarítónap a Mocsároson

A Johnson Controls adománya Egyesületünknek

Közösségi takarító nap - 2013. október 12. 9-14 óráig

Kérdőív a Római-partra tervezett mobilgátról

Hírlevél, 2013. augusztus

Felhívás!

Kedves Római partért aggódó civil barátunk!

Hírlevél, 2013. július 3.

Új körzeti megbízott a Mocsárosban

Civil Nap 2013. május 26.

Szomszédünnep Óbudán – Óbuda Napja 2013.

Hírlevél, 2013. március-április

Szomszédünnep 2013

Hírlevél, 2013. február

Hírlevél, 2013. január

1 % köszönetnyilvánítás

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás!

Egyesületi Mocsáros-bejárás

Fitneszpark avató

Megérkeztek a fitneszgépek!

Időpont-foglalási rendszer

Hírlevél, 2012. május

Szomszédünnep 2012

Mocsáros Tanösvény foglalkoztató füzet letöltése

Hírlevél, 2012. április

Hírlevél, 2012. április II.

Megtisztítottuk a tanösvény útvonalát

Hírlevél, 2012. március

Hírlevél, 2012. február

Fűszerspirál

Évzáró vacsora

Megtartottuk hagyományos évzáró vacsoránkat

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás, és megajándékozta a gyerekeket

Hírlevél, 2011. november

Örömmel tudatjuk minden családdal, hogy idén is ellátogat egyesületünk Gladiátor utcai játszóterére a Mikulás! Kis krampuszai megsúgták, hogy a Mikulás hintón érkezik és várja a gyerekeket

Szemétszedés, padépítés

Fűszer szüret

Padfestés

Lefestettük az új padot a pihenőpark előtt

Köszönjuk az 1% felajánlásokat!

Hőlégballonozás a Mocsároson

A hőlégballonozást próbálhatták ki a bátrabbak a mocsárosban.

Levendulaszüret

Nyáron leszüreteltük az első évi termést

Hírlevél, 2011. október

Itt az ősz, a falevélhullás és -gyűjtés meg a komposztálás lehetőségének ideje. A már szokásos októberi programokra várjuk Önöket!

Hírlevél, 2011. május

Óbuda Napja, 2011. május 7.

Húsvéti állatsimogató, 2011. április 23.

Óbuda Napja (május 7.)

Húsvéti állatsimogató, 2011. április 23.

Levendula-ültető nap 2011. április 16.

Hírlevél, 2011. április

Főoldalunkon találják a levendulaültető-nap és a húsvéti állatsimogató program meghívóját.

Fotók a IV. Óbudai Terepfesztiválról 2011

IV. Óbudai Terepfesztivál

Hírlevél, 2011. március

Áprilisi mozgalmas hónap lesz, minden hétvégén érdemes kijönni a Gladiátor utcai játszótérre

Hírlevél, 2011. február

Ebben a hírlevelünkben az 1%-os kampányról, további programjainkról és a madarak téli etetéséről is olvashatnak.

Hírlevél, 2011. január

Minden érdeklődőt várunk segítő önkénteseink sorába. Kérjük, aki kedvet érez az egyesületi aktivitáshoz, bátran jelentkezzen, örömmel fogadjuk!

Karácsonyfánk, 2010

Saját kezűleg készített díszekkel ékesítettük fel a karácsonyfánkat a játszótéren.

Mikulás a játszótéren, 2010

Idén is eljött hozzánk a Mikulás a krampuszaival. Gyönyörű hóesés és sok gyerek fogadta. A gyerekek nagyon örültek a kis póniknak és persze az ajándékcsomagoknak.

Hírlevél, 2010. december

December 11-én, szombaton délelőtt karácsonyfadíszeket készítünk kézműves foglalkozás keretében a konténerházban, ahová érdeklődő gyerekeket várunk.Idén fenyőfát állítunk a pihenőparkban és a kézműves díszekkel felékesítjük, kivilágítjuk. Szeretnénk szemet gyönyörködtető látványt teremteni

Hírlevél, 2010. november

A kerületi önkormányzat határozata alapján a kamerákkal kiépített térfigyelő rendszert beüzemelték, a Mocsárosba bevezető utak elejét, néhány kivételével, betontömbökkel lezárták, a bejutás lehetséges módjáról a tűzoltóságot és a mentőket értesítették. A Mocsáros területére szemetet kihordani végre lebukásveszélyessé vált.

Hírlevél, 2010. szeptember

Szeptemberi hírlevelünkben közérdekű információkkal fordulunk Önökhöz

Hírlevél, 2010. augusztus

Augusztusi hírlevelünkben két elgondolkodtató és kihasználható lehetőségre hívjuk fel a figyelmüket

Hírlevél, 2010. június

Júniusi hírlevelünkben néhány fontos információval szolgálunk

Gyermeknapi állatsimogató, 2010

Pónik, lovaglás és kocsikázás az idei gyermeknapon

Májusi növényültetés, 2010

Május 8-án délelőtt 10 órától kb. száz ember dolgozott a parkban, néhányan sötétedésig

Hírlevél, 2010. április

Május eseményekben teli hónap lesz; itt olvashatja a részleteket

Fotók a III. Óbudai Terepfesztiválról

A rendezvény a szervezők szemszögéből

Beszámoló a III. Óbudai Terepfesztiválról

Április 10-én, szombaton az ígért rossz idő helyett napsütés és jókedv fogadta az Óbudára kilátogató sportolókat és nézőket.

Húsvéti állatsimogató, 2010

A rossz idő ellenére két nyuszi és két csibe várta a gyerekeket a játszótéren. Íme a képek!

Pihenőpark fejlesztés és bővítés a Mocsáros-dűlőn

Az Ökotárs Alapítvány és a MOL által meghirdetett Zöldövezet 2009. Programban a "Pihenőpark fejlesztés és bővítés a Mocsáros-dűlőn" című pályázatunk alapján Egyesületünk 500 ezer forint támogatásban részesül

Hírlevél 2010. március

Egyesületünk idei második hírlevele az április 10-én megrendezésre kerülő Óbudait Terepfesztiválról, a húsvéti eseményeinkről és a tavalyi közbiztonsági fórum eredményeiről

III. Óbudai Terepfesztivál

2010. április 10-én ismét Terepfesztivál a Mocsároson

Játszótér a hó alatt

Rég nem látott havas képek a pihenőparkról

Hírlevél 2010. január

Egyesületünk idei első hírlevele, melyben olvashatnak a Mocsáros ügyét tárgyaló önkormányzati ülésről, az új honlapunkról, az 1%-okból befolyt összeg felhasználásáról, valamint 2010-re tervezett programjainkról

Régi fotók a Mocsárosról

Szinte hihetetlen, hogy pár évtizede még így nézett ki a Mocsárosdűlő