Hírlevél, 2023. december 3.

Kedves Lakótársunk!
 
Közeledik a karácsony és az új, 2024-es év. Karácsonyváró teázós-forralt boros- pogácsás köszöntőre invitáljuk minden lakótársunkat 2023. december 9-én, szombaton délelőtt 11 órakor a Gladiátor utcai családi parkba.
 
Erre az utolsó idei találkozónkra az októberben megrendezett fenntarthatósági nap második részeként, a Maradjanak a Fák a Rómain civil csoport önkénteseinek közreműködésével, segítségével a közösségi/társasházi komposztálás fontosságát népszerűsítő ismertetőt, beszélgetést szervezünk. A kb. egy órás programon felkészítjük azokat, akik szívesen vállalnak komposztmesteri feladatot a közösségi komposztálásban.
 
Budapest 150. születésnapját ősszel játéknappal köszöntötte az Aquincum-Mocsáros Egyesület.

A program után a gyerekeknek rajzversenyt hirdettünk. A díjazott művekből naptár készült 2024-re, amit minden egyesületi tagnak karácsonyi ajándékba adunk. A rajzverseny eredményhirdetésére is sor kerül szombaton. A találkozón röviden összefoglaljuk az óév eseményeit és ismertetjük a jövő évre vonatkozó terveinket.

Tovább...

Hírlevél, 2023. október 9.

Kedves Lakótársunk,

folytatjuk őszi programjainkat!

 

Október 13-án, pénteken az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. vállalati önkéntes hulladékgyűjtő napján a Mocsárosdűlőn takarítási akció lesz.

A cég 40-45 dolgozója segít majd a terület egy részének a megtisztításában. Egyesületünknek így alkalma nyílik bemutatni a lakóhelyünket és az egyesület működési területét, a Mocsárosdűlőt.

Ez a program egyben különleges együttműködés egy vállalat és egy civil szervezet között, amit a Civil Impact Nonprofit Közhasznú Kft. segített tető alá hozni. A munkálatok a Fővárosi Önkormányzat és BKM BUDAPESTI KÖZMŰVEK Zrt. két divíziójának (Főkert, FKF) irányításával fognak történni.

 

Másnap, október 14-én, szombaton a Gladiátor parkban a tavalyihoz hasonló fenntarthatósági napot tartunk, ami egy rendezvénysorozat első része lesz.

A fenntarthatósági nap támogatója Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat.

 

10:00-14:00 – BÁBOZD ZÖLDRE EGYESÜLET: BÁBKÉSZÍTÉS

Zoknibáb készítő workshop minden korosztálynak az újrahasznosítás jegyében.


Közben:

10:30-11:00 - Öko-mesekuckó: Potyka béka, a vizek őrzője

12:00-12:30 - Öko-mesekuckó: Szelektálj Kupacs Sünivel

 

10:30-12:00 – GYÓGYNÖVÉNYTÚRA MÉHÉSZ ÁDÁM VEZETÉSÉVEL a Mocsárosdűlőn

A sétatúra iránt érdeklődők hasznos ismereteket szerezhetnek a gyógynövények felismerését, helyes gyűjtését, szakszerű feldolgozását és biztonságos alkalmazását illetően.

Gyülekező, indulás: Gladiátor Park, 10:30

 

13:00-14:30 – ZÖLD JAVAK BOLYGÓBARÁT KEZELÉSE

Előadó: BAÁN FLÓRA, a HUMUSZ SZÖVETSÉG önkéntese

Tovább...

Hírlevél, 2023. szeptember

Kedves Lakótársunk!

 

Budapest 150 éves születésnapja játékos megünneplésére meghívtuk Óbuda-Békásmegyer általános iskoláinak diákcsapatait 2023. szeptember 30-ára, szombaton délelőtt 10-14 óráig a Gladiátor utcai családi pihenőparkba, ahol játéknapot szervez az Aquincum-Mocsáros Egyesület.

A programot Óbuda-Békásmegyer önkormányzata támogatja.

A játéknapra meghívtuk a homoludens.hu Egyesületet régi játékok bemutatása céljából. A verseny nyilvános, mindenkit várunk a játékos délelőttre szurkolni és a régi gyerekjátékokkal, asztali játékokkal való ismerkedésre!

 

Ezen a napon a kerület iskoláinak csapatai régi játékokban versenyezhetnek egymással. A napot Budapest 150. születésnapjának megünneplésére ajánljuk, megemlékezünk a száz évvel ezelőtti város iskolásainak játékairól, Molnár Ferenc regényében, A Pál utcai fiúk című kötetben szereplő golyózásról is.

A program végén együtt elénekeljük a regény alapján készült musicalből a "Mi vagyunk a Grund" című dalt.

Tovább...

MEGHÍVÓ - MILYEN MOCSÁROSDŰLŐT SZERETNÉNK?

Kedves Egyesületi Tag! Kedves Érdeklődő!

Értesítjük Önöket, hogy fórumot tartunk

2023.06.13-án (kedden) 17 órakor

a Gladiátor Családi Pihenőpark és Játszótéren

MILYEN MOCSÁROSDŰLŐT SZERETNÉNK? témában.


Először rövid tájékoztatót tartanak Budapest Főváros Önkormányzat Várostervezési Főosztály Tájépítészeti Osztályának szakemberei Mocsárosdűlő természetvédelmi célú rehabilitációjáról: a természetvédelmi terület bővítéséről szóló döntésről, annak hivatali folyamatáról, az eddigi fejlesztési, terület-kezelési elképzelésekről és a LIFE pályázatról.


Ezután az érdeklődők feltehetik kérdéseiket, elmondhatják véleményüket.


Eső esetén sátrakat állítunk.


Aktív részvételükre számítunk!


Közgyűlési meghívó

MEGHÍVÓ


Tisztelt Tagtársam!


Tájékoztatom, hogy Egyesületünk 2023. évi rendes közgyűlését
2023. május 16-án kedden 18.00-kor tartjuk.


A közgyűlésre ezúton tisztelettel meghívom.


A közgyűlés helye: Gladiátor utcai családi pihenőpark, III. Gladiátor utca


Napirendi pontok:


1. Beszámoló a 2022. évi munkákról és eredményekről (Mihályfy Klára).
2. 2022. évi pénzügyi beszámoló (Stampfné Erdélyi Katalin).
3. A beszámolók, a mérleg és a közhasznúsági melléklet elfogadása.
4. Az Egyesület új elnökének és ügyvezetésének megválasztása.
5. Aktuális témák, hozzászólások, javaslatok a 2023-2024. évi munkával kapcsolatosan.


Számítok Tagtársam megtisztelő jelenlétére, hozzászólására és javaslataira.

Kérem, megjelenésével közgyűlésünk határozatképességét erősítse!


Szavazati jogát mindenki csak személyesen gyakorolhatja. Határozatképtelenség esetén – egyesületünk alapszabályának megfelelően – az ismételt közgyűlést 2023. május 23-án 18.00-kor tartjuk a fent megjelölt helyen.


Budapest, 2023. május 2.


Üdvözlettel:
Mihályfy Klára elnök


A meghívó innen letölthető

Tovább...

Hírlevél, 2023. április 7.

Az adóbevallás finisében (határidő: május 20.) kérjük, hogy az 1 százalékos felajánlást ne hagyják veszni!

Egyesületünk minden kis összeget örömmel fogad és azt teljes egészében a Gladiátor park rendben tartására fordítja. Kérjük, hogy gondoljanak az Aquincum-Mocssáros Egyesület húsz éve tartó parképítő munkájára, érdekvédő szereplésére, rendezvényeire és adójuk egy százalékáról rendelkezzenek az Egyesület javára.

Az Aquincum-Mocsáros Egyesület adószáma: 18099445-1-41


Az egyesületi tagdíjfizetés erre az évre még aktuális, kérjük, hogy a 2400 forintos éves díjat az Egyesület folyószámlájára utalják át vagy készpénzben is befizethető Stampfné Erdélyi Katalinnál. Az Aquincum-Mocsáros Egyesület bankszámlaszáma:

MKB Bank 10102103-44490000-00000005

 

Köszönjük minden támogatónknak az Egyesület folyószámlájára befizetett adományát!

 

Az idei éves közgyűlésünk időpontja május 16-án, kedden, 18 órakor lesz.


Regisztráltunk a TeSzedd! országos szemétgyűjtő napokra, az időpont április 22., találkozó a Gladiátor parkban 10 órakor. Zsákot és kesztyűt adunk, kommunális szemetet gyűjtünk. Az ingatlanok környezetének rendbetételét is javasoljuk. A házak előtti járda, árok, rézsű takarítása sosem volt az önkormányzat kötelessége, ez a lakók felelőssége: 48/1994. (VII. 1.) Főv. Kgy. rendelet a főváros köztisztaságáról. Sajnálatosan sok a műanyag-, papír- és kutyapiszok, tavalyi avar az utcáinkon.

Tovább...

Hírlevél, 2023. február 14.

Kedves Lakótársunk!

 

GLADIÁTOR PARK

 

2002 decemberében adtuk át a Gladiátor utcai Családi Játszóteret és Pihenőparkot. Ebből az alkalomból tavaly decemberben ünnepséget tartottunk a Parkban.


Az eseményen felavattuk a könyvkuckót: közösségi könyvszekrénnyel és olvasósarokkal bővült a Pihenőpark. A fenntarthatóság jegyében a könyvszekrényhez egy régi szekrényt alakítottunk át.  A szakipari munkák kivételével az átalakítást (festés, lakkozás, üveg plexire cserélése) az Egyesület, valamint testvéregyesületeink tagjai önkéntes munkában végezték el. Munkájukat köszönjük! A szekrény mellé egy kis ülőpadot is rendeltünk, amit vidám színekkel dekoráltunk.


A könyvszekrény a téli időszakban is működik. Az olvasókuckó működése nagyon egyszerű: Vigyenek el egy gyerekkönyvet otthoni olvasásra, vagy olvassanak a Parkban a kihelyezett padokon. Egy elvitt könyv helyébe helyezzenek el egy másikat a könyvszekrényben. Kérünk minden kedves Parkhasználót, hogy a szekrényen található útmutató pontjait betartva, közösen vigyázzunk a könyvszekrényre és a benne található könyvekre! Szeretettel várjuk a szekrénybe a jó állapotban lévő, de otthon már nem használt gyerekkönyveket, ismeretterjesztő és tudományos kiadványokat.


Az olvasósarok a Jóbuda Harmadik Kerületi Közösségi Alapítvány által meghirdetett Jó JÓbudán! elnevezésű pályázaton elnyert összegből valósulhatott meg. Köszönjük, hogy az Alapítvány megvalósításra érdemesnek találta a pályázatunkat!


A Park körüli kerítésnek csak egy része lett kicserélve a 2019-2020-as önkormányzati felújítás részeként. Idén Egyesületünk a fennmaradó 140 méter teljes cseréjét is szakcégek bevonásával elvégeztette.

A munkálatok költségeit az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat által a Gladiátor Park fenntartására biztosított támogatási keretből fedeztük.

Tovább...

Baltazár Színház előadás

KVANTUMTORNAA fővárostól távoli településen szegénységben élő fiatalokból a tornatanár egy focicsapatot verbuvál nem kisebb céllal, mint a megyei kupadöntő megnyerésének szándékával. Hogy biztos legyen a győzelem, a formálódó csapatba külsősöket is hív: értelmi sérült, sikeres színészeket, akik ugyan nem a fociban jeleskednek, de tudják, hogyan kell győzni. Az önlegyőzés mesterei. 
 

Február 4., szombat 15.00 Baltazár Ház
Február 6. hétfő 14.00 - a nevelési program keretében az előadás kimegy az iskolába

 
Részletes információ: sajto.baltazarszinhaz@gmail.com

Hírlevél, 2022. december 1.

20 ÉVES A GLADIÁTOR UTCAI CSALÁDI PIHENŐPARK ÉS JÁTSZÓTÉR
 
20 évvel ezelőtt, 2002 decemberében felavattuk a Gladiátor utcai játszóteret.


Ennek emlékére ünnepséget szervezünk a Pihenőparkban 2022. december 11-én 15 órától.


Közös ünneplésre várunk mindenkit, aki az elmúlt 20 évben önkéntes munkával vagy anyagi támogatással hozzájárult a Pihenőpark megteremtéséhez, fenntartásához.

Köszönetünket fejezzük ki a helyi közösség azon tagjainak, akik önzetlen munkájukkal, támogatásukkal, ötleteikkel a Mocsáros-dűlőnek ezt a területét sok vendégnek örömöt jelentő, nagyszerű parkká, játszó- és sportparadicsommá változtatták.


Az összejövetelen köszönteni fogjuk egymást annak rendje és módja szerint, ezért, kérjük, mindenki hozzon magával saját bögrét, hogy a rendezvény hulladéktermelését csökkenteni tudjuk.


A rendezvény megkoronázásaként átadjuk a játszótér egy újabb elemét: közösségi könyvszekrénnyel és olvasósarokkal bővül a Pihenőpark. Az olvasósarok a Jóbuda Harmadik Kerületi Közösségi Alapítvány által meghirdetett Jó JÓbudán! elnevezésű pályázaton elnyert 150.000 forintból, valamint Egyesületünk önkénteseinek munkájából készülhetett el. Köszönjük, hogy az Alapítvány megvalósításra érdemesnek találta a pályázatunkat!

Tovább...

Hírlevél, 2022.szeptember 27.

FENNTARTHATÓSÁGI NAP a Gladiátor Parkban

2022. október 1-jén, szombaton,

mindenkit szívélyesen várunk reggel 10 órától!

 

Program:

10.00  Megnyitó – üdvözlő beszédet mond Mihályfy Klára, egyesületi elnök.


10.15  Birinyi József népi hangszereinek bemutatója – gyerekeknek és felnőtteknek.


10.15  Tanösvény túra indulása, vezeti Bőhm Éva Irén botanikus, a Mocsáros élővilágának szakértője.


12.00  Hegyes Katalin könyvbemutató előadása Budapest és környékének tanösvényeiről.


12.00-16.00  A Humusz Szövetség fenntarthatósági bemutató standja (hulladékkezelés, környezetvédelem, környezetbarát termékek, szelektív válogatós játékok)


13.00 Közös ebéd, a jókedv fenntartásáról dalaival a sárisápi Szlovák Pávakör gondoskodik.


14.00  Bodnár Katalin (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület) előadása a Madárbarát kert programról, a madárbarát kert kialakításáról; madárvédelmi eszközök bemutatása.


15.00  A Mese Batyu Társulat előadása: Lim Lom mese – óvodásoknak és kisiskolásoknak.


17.00  Horváth Enikő előadása, beszámolója a mocsárosi lepke-megfigyelésekről, lepkemegfigyelő interaktív program.


18.00  Szabóky Csaba alkonyati rovarbemutatója – a valóban élő élővilág közös felfedezése.

 

Napközben a gyerekeket kézműves programmal várjuk, délután pedig közös beszélgetésre invitálunk mindenkit, a környezetünkben, a parkban termesztett és a Mocsárosban vadon élő gyógy- és fűszernövényekről vagy fenntartható építési megoldásokról.

A program lebonyolításában az Óbudai Árpád Gimnázium diákjai lesznek a segítségünkre.

Tovább...

Fenntarthatósági nap - október 1.

Fenntarthatósági nap - Mocsárosdűlő,

Gladiátor Park, 2022. október 1., 10:00-19:00

 


2022. október 1-jén fenntarthatósági napot tartunk „Közel a természethez – élet a Mocsáros-dűlőn” mottóval a Gladiátor utcai Családi Pihenőpark és Játszótéren.

A fenntarthatósági napot Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat támogatásával szervezzük.
Az egész napos programsorozat a fenntarthatóság és a természetvédelem kérdéseit járja körbe, valamint a Mocsáros-dűlő élővilágát mutatja be, a kicsik és a felnőttek számára is érthető módon.

 

A tervezett program:
- 10.00 Megnyitó – üdvözlő beszédet mond Mihályfy Klára, egyesületi elnök.
- 10.15 Birinyi József népi hangszereinek bemutatója – gyerekeknek és felnőtteknek.
- 10.15 Tanösvény túra indulása, vezeti Bőhm Éva tájvédelmi szakember, a Mocsáros-dűlő élővilágának szakértője.
- 11.45 Hegyes Katalin előadása a budapesti tanösvényekről, természetvédelmi területekről.
- 13.00 Közös ebéd
- 14.00 Bodnár Katalin (Magyar Madártani Egyesület) előadása a Madárbarát kert kialakításáról; madárvédelmi eszközök bemutatása.
- 15.00 Mese Batyu Társulat: Lim Lom mese – óvodásoknak és kisiskolásoknak.
- 17.00 Horváth Enikő előadása, beszámolója a mocsárosdűlői lepke-megfigyelésekről, lepkemegfigyelő interaktív program.
- 18.00 Szabóky Csaba alkonyati rovarbemutatója – a valóban élő élővilág közös felfedezése.

Tovább...

Könyvbemutató

Az október 1-jei Fenntarthatósági napon a Gladiátor parkban előadó vendégünk lesz Hegyes Katalin, hogy  személyesen mutassa be a Mocsáros tanösvényt is leíró túraajánló kötetét.


A Ki a szabadba! tanösvénykalauz 130 ötletet ad rövid és hosszabb túrákra a fővárosban és tőle 1-1,5 órányi távolságra. A tanösvények egy-egy hely természeti, geológiai vagy kultúrtörténeti látványosságait mutatják be táblákon vagy applikációban, sőt, vannak mese és gasztro tematikájú útvonalak is.


Hegyes Katalin - Ki a szabadba!


A könyvbemutatón

• számos ötletet kaphattok egy hétvégi kiránduláshoz, pl. megtudjátok, hova menjetek kisgyerekekkel, vagy medvehagymát gyűjteni,


• megismerhetitek a tanösvények sokszínűségét. 


• A túrákhoz remek sztorik kapcsolódnak, megtudhatjátok, mi állt a világ legelső tanösvény tábláján, miért sereglettek a leányfalusiak délutánonként a Dunán Pestről hazaérkező kofahajókhoz, vagy ki volt az utolsó nógrádi betyár… 

Tovább...

Hírlevél, 2022. szeptember 12.

Október 1-jén egésznapos fenntarthatósági programmal készülünk a Gladiátor utcai parkban, amire minden érdeklődőt örömmel várunk! A rendezvény felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt kellemes időtöltést ígér.
Reggel 10 órakor az Egyesület elnöke köszöntőjével kezdődik a program. Azután Birinyi József népzenész, zenetudós tart bemutató előadást népi hangszergyűjteményének a felhasználásával. Az idei nyári előadására és a korábbi évek előadásaira visszaemlékezve biztosak lehetünk abban, hogy szórakoztató és sok ismeretet nyújtó műsort fogunk látni-hallani.

Tovább...

Közösségi költségvetés Budapest 2022.

ITT SZAVAZHAT!


"Síppal, dobbal..." Birinyi József hangszerbemutatója

Július 21-én nagysikerű népi hangszerbemutató koncertet tartott a Gladiátor Parkban Birinyi József népzenekutató, hangszeres szólista. Fogadják szeretettel képválogatásunkat az eseményről.
Köszönjük Birinyi Józsefnek a szórakoztató előadást! Gyerekek és felnőttek egyaránt élvezték a 70 hangszert felvonultató interaktív műsort.


Tovább...

Hírlevél, 2022. július 14.

KÖZÖSSÉGI KÖLTSÉGVETÉS BUDAPEST - Július 1-én megkezdődött a 2022-es fővárosi Közösségi Költségvetés szavazása. A Gladiátor Park területén egy integrált játszótér kialakításának javaslata is szavazólapra került az Esélyteremtő Budapest kategóriában, ezen belül az ún. Kis ötletek között. Innentől kezdve már csak rajtunk múlik, hogy az integrált játszótér ötlete elnyeri-e a körülbelül 50 millió forintos támogatást, és a Fővárosi Önkormányzat megvalósítja-e azt. A fővárosi közösségi költségvetés nem egyezik meg a 3. kerületi kezdeményezéssel, ezért aki már szavazott az óbudai közösségi költségvetés keretében, ő a fővárosin ismét tud. Kérjük, hogy szavazatával támogassa a beadott javaslatot! A további tudnivalókat a fejlesztésről és a szavazásról a hírlevél másik oldalán olvashatják el.

Tovább...

Hírlevél, 2022. június 7.

Kedves Lakótársunk!


Örömmel értesítjük Önöket, hogy a kerületi önkormányzat által meghirdetett közösségi költségvetés pályázatán az integrált játszótéri fejlesztés ötlete a második körbe jutott. Nagy szükség van most az Önök támogatására, szavazatára, hogy a körzeten belül ez az ötlet nyerjen és elkezdhessük a Gladiátor utcai játszótéren olyan köztéri játékok kihelyezését, amiket minél több kisgyerek használhat majd.

A részletes tudnivalókat a hírlevél másik oldalán olvashatják el.

Nagyon szeretnénk, hogy minél több őszinte támogatást, szavazatot kapjon az ötlet!
 
Ugyancsak érdekes kezdeményezés indult „Fogadj örökbe egy padot!” címmel. Gondolkodjanak el azon, hol, mely helyen hiányzik vagy elképzelhető egy kihelyezett köztéri pad, aminek az állapotát folyamatosan figyelemmel kísérnénk és gondoznánk.

Ötleteket várunk a pad helyére, formájára, színére, küllemére vonatkozóan. Bátran tervezzenek, eredeti ötleteket szívesen látunk! Egyesületünk már évekkel ezelőtt felépített egy köztéri padot egy régi pad betonelemeinek újrahasznosításával a Gladiátor utcai játszótér bejáratánál. Akkor Pécsről vettük az ötletet: Pécs városa 2010-ben Európa kulturális fővárosa volt és ajándékba kapott különféle érdekes dizájnos formájú padokat más európai városoktól. Külföldön elterjedt mintára ezeket a padokat örökbe lehet fogadni. Ez azt jelenti, hogy a padok felépítését támogatók neve megörökíthető lehet a pad felületén.

Tovább...

Közösségi költségvetés 2022

Kedves Lakótársunk!


Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata által meghirdetett

Közösségi Költségvetés 2022. kampány a második szakaszához érkezett.


A több ezer beérkezett ötletből az 5. körzetben, amelybe lakóterületünk is tartozik, a lakótársunk által beküldött javaslat a zsűri által kiválasztásra került és a szavazási szakaszban versenyezhet.


A három kiválasztott jelölt közül a lakosság által legtöbb szavazatot gyűjtő projekt kerül megvalósításra.


A versenyző téma: a Gladiátor park fejlesztése.


Lényege:

Integrált játszótéri eszközök elhelyezése a játszótéren, megfelelő akadálymentes burkolattal fedett területen. Ez lehetővé teszi a közös játékot, tevékenységet ép és sérült gyerekek

számára.


A szavazás időtartama: 2022. május 15. és június 15. között


A szavazás módja:


Online az obuda.hu/kozossegikoltsegvetes oldalon.


Papíron az intézményeknél kihelyezett szavazóládákban, vagyis:
- az Esernyősben,

- a Békásmegyeri piac főbejáratánál,

- Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat portáján,

- az Ügyfélszolgálati Irodában,

- az ÓSZSZI-idősklubokban,

- az óbudai óvodákban,

- az ÓKK-ban és házaiban.


Postán az Óbuda újságban található szavazólapon.


KÉRJÜK, HOGY SZAVAZATÁVAL TÁMOGASSA A JAVASLATOT!