Hírlevél, 2020. április

Javában benne vagyunk már a tavaszban, a kijárási korlátozás ellenére érdemes belefeledkezni a természetbe. Ebből a szempontból szerencsésnek tekinthetjük magunkat, mert a Mocsáros karnyújtásnyira van, lehet sétálni, biciklizni. A koronavírus átrendezte az életünket, elmarad a Mocsárosban a közös szemétgyűjtés, pedig, aki besétál az ösvényeken, láthatja, hogy nagy szükség lenne rá. Igaz, az átlagosnál jóval több ember jár most arrafelé és ezért a természet rendre alulmarad. Ahogy a műanyag- és papírszemét, úgy a karácsonyfa és egyéb zöldhulladék, felesleges kerti növény, nádköteg, sövénymaradék helye sem a Mocsáros. Különösen sok földet, avart, dézsás növényt (!) gallyat, növényi kezdeményt hordanak most ki a kertekből, tele van az ösvények mentén a terület, holott a gallyakat csak össze kell kötegelni és ingyen elszállítja a gyűjtőautó hétfőnként kora reggel. A FKF kukásautói egyelőre hősiesen és rendszeresen járnak. Komposztálni pedig minden évszakban lehet.

Adóbevallási időszak van, ne felejtsenek nyilatkozni az adójuk

1 százalékos felajánlásáról, ami Önöknek már költségbe nem kerül, Egyesületünknek azonban nagy segítség. Aki már beküldte a bevallását, utólag is elküldheti a rendelkező nyilatkozatát a NAV-nak levélben vagy on-line.
Az Aquincum-Mocsáros Egyesület adószáma: 18099445-1-41

Hírlevél, 2019. november

Szeptember végén elkezdődött a Gladiátor utcai park „felújítása”. Mint arról már írtunk, egy évvel ezelőtt, 2018 októberében meglepetésszerű akcióval, napirenden kívül a képviselőtestület elé vittek és megszavaztak egy rendeletet, ami alapján a Gladiátor utcai játszótér és a sportpályák fenntartását „visszaveszik” az Aquincum-Mocsáros Egyesülettől, arra hivatkozva, hogy az Egyesület nem képes „fenntartani, rendben tartani” azt.

Éppenséggel képesek voltunk több mint másfél évtizeden át nem csak fenntartani, hanem felépíteni is. Ráadásul úgy, hogy az utóbbi nyolc évben egyetlen sikeres NEA pályázatunk sem volt, amivel kapcsolatban nyílt titok, hogy nem mi pályáztunk rosszul, csak politikai szempontból nem tartozunk azoknak a civil szervezeteknek a sorába, amelyeket a pályázatbírálók támogatásra méltónak tarthatnak. Az igazi civilek, az ún. nem-állami szervezetek (NGO-k) állandó vegzálásnak vannak kitéve, mert a létezésük eleve szálka a párt szemében.

Tehát a Bús Balázs vezette képviselőtestület hosszú kivéreztetés után hirtelennek tűnő, de nem átgondolatlan döntéssel „elvette” az Egyesülettől a parkot. Azután csaknem egy évig semmihez nem kezdtek. A növényzet burjánzott, a levendulás elgazosodott, felkopaszodott. A füvet csak sokszori kérésünk után, hányavetin vágták le, és ennek főleg a frissen felújított focipálya látta kárát.

A szemetet nem gyűjtötték, miközben a játszóteret a régi módon használták az emberek.

Ekkortól már „nem hivatalosan, tilosban” dolgoztunk, etettük a madarakat, hetente összegyűjtöttük, elvitettük a szemetet, az avart eltakarítottuk, miközben minden romlott, gazosodott, leépült.

Hírlevél, 2019. szeptember

1. Takarítsuk ki Óbudát! program
A Mocsárosnak a lakott területtel határos részének takarítása, szemétgyűjtés és egyéb közterület takarítás lesz 2019. szeptember 28-án, szombaton 9 órától. A Gladiátor utcai gyűjtőpontokon halmozhatjuk fel a hulladékkal teli zsákokat. (Prés utca – Gladiátor utca sarok, Gladiátor park előtt, Ringató utca – Gladiátor utca sarok). Az erdei ösvények és az amfiteátrum kitakarításában az Árpád Gimnáziumból jövő gimnazisták segítséget nyújtanak nekünk. Minden itt lakó segítségét várjuk! Találkozópontok: 1. amfiteátrum 2. játszótér

Helybe menő ágaprítás

Az Önkormányzat 2019 őszén ágaprítást szervez a III. kerület családiházas övezeteiben az ott tevékenykedő civil szervezetekkel együttműködve.

Az Önkormányzat szeretné, ha minél több szerves anyag maradna helyben és hasznosulna a kertekben, ezért szervezi meg a házaknál történő ágaprítást. Ezen cél elérése érdekében előnyt élveznek azok a jelentkezők, akik részt vesznek az önkormányzat komposztálási programjában és vállalják, hogy az aprítékot helyben tartják, és a kertjükben hasznosítják. Helyszínenként max. 10 m3 zöldhulladék (ág, gally) aprítása biztosított (kb. 2 m széles, 3 m hosszú, 1,7 m magas ághalom).

A munka elvégzésére 2019. szeptember 30. és október 4. között, munkanapokon 8 és 16 óra között kerül sor.

A jelentkezési lap innen letölthető.

A kitöltött jelentkezési lapot legkésőbb szeptember 20-ig juttassák el Eleőd-Faludy Gabriellához.

E-mail cím: efgabi@komposztmester.hu

Veszélyes hulladék gyűjtés

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata az őszi takarítási kampány
keretében ingyenes elektromos és elektronikai, valamint egyéb
veszélyeshulladék-begyűjtést szervez.

A hulladékbegyűjtés időpontjai és helyszínei:

2019. SZEPTEMBER 14. SZOMBAT, 8-14 ÓRA KÖZÖTT

• Szőlő utcai nagy parkoló
• Huszti út – Kaszásdűlő utca sarok
• Jablonka út – Farkastorki lejtő sarok

2019. SZEPTEMBER 21. SZOMBAT, 8-14 ÓRA KÖZÖTT

• Csobánka téri rendelő mögött
• Bivalyos utca – Királyok útja sarok
• Római tér

A begyűjtés során az alábbi veszélyes hulladékok adhatók le:

Háztartási vegyszerek (savak,lúgok), irodatechnikai hulladék,
hajtógázas palack, fáradt olaj, kenőolajok, oldószer, festék,
fagyálló, gumiabroncs, növényvédő szer, fénycső, izzó,
gyógyszer, elem, akkumulátor, étolaj, veszélyes anyaggal szennyezett

göngyöleg, csomagoló anyag

Elektromos és elektronikai hulladékként adható le
minden olyan eszköz, gép, készülék, ami elektromos
árammal, akkumulátorral vagy elemmel működik.

Köszönjük, hogy felelős magatartásával Ön is

hozzájárul környezetünk tisztaságának
megőrzéséhez és a megjelölt időpontokban
és a kijelölt helyszíneken adja le
veszélyes hulladékát!

Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestülete úgy határozott, hogy a Gladiátor utcai pihenőparkkal kapcsolatos üzemeltetési, fenntartási feladatok ellátására 2019. január 1-től kezdődően az Óbudai Sport és Szabadidő Nonprofit Kft.-t bízza meg.

Az átadás-átvétel még nem történt meg, de kérjük, hogy a továbbiakban az Óbudai Sport és Szabadidő Nonprofit Kft.-t keressék a játszótérrel kapcsolatos kérdésekben.

Tel./Fax: +36 1 250 1346
E-mail: titkarsag@obudasport.hu

Facebook: https://www.facebook.com/obudasport.hu/

Hírlevél, 2019. május

Egyesületünk 2019. évi rendes közgyűlését
2019. május 16-án (csütörtökön) 18:30-kor tartjuk.

A közgyűlésre ezúton tisztelettel meghívjuk Önöket.
A közgyűlés helye: Gladiátor utcai családi pihenőpark

Napirendi pontok:

1.  Beszámoló a 2018. évi munkákról (Mihályfy Klára)

2.  2018. évi pénzügyi beszámoló (Stampfné Erdélyi Katalin)

3.  A beszámolók, a mérleg és a közhasznú melléklet benyújtása

és elfogadása

4.  Az Egyesület új elnökének megválasztás

5.  Aktuális témák, hozzászólások, javaslatok a 2019-2020. évi tervekkel kapcsolatban

Számítunk megtisztelő részvételükre, kérjük, hogy megjelenésükkel erősítsék a közgyűlés határozatképességét! Minden érdeklődőt, tagot és vendéget egyaránt várunk.

Szavazati jogát mindenki csak személyesen gyakorolhatja. Határozatképtelenség esetén, az egyesületi alapszabálynak megfelelően, az ismételt közgyűlést 2019. május 21-én (kedden)

18:30-kor tartjuk a fenti címen.

A közgyűlés után lehetőség lesz az idei tagsági díjak befizetésére.

Közgyűlés 2019.

Tisztelt Tagtársai, Kedves Lakótársak!

Egyesültünk éves rendes közgyűlését 2019. május 16-án, csütörtökön tartja 18.30-kor a Galdiátor utcai pihenőparkban.

Felhívjuk figyelmüket, a személyi jövedelemadó 1 %-ára,

ha szeretnék támogatni egyesületünk munkáját, akkor jelöljék meg kedvezményezettnek az Aquincum-Mocsáros Egyesületet, adószámunk: 18099445-1-41.

Támogatásukat előre is köszönjük!

Üdvözlettel:

Mihályfy Klára elnök

Hírlevél, 2019. április

A családi pihenőparkban alapvető állagmegóvást végzünk, azonban érdemi, hivatalos információ híján és arra való tekintettel, hogy az Óbudai Sport és Szabadidő NKFT-n keresztül az önkormányzat megbízott dolgozói azt az információt közvetítik felénk, hogy a területet ők kezelik, a játszóteret ők „élesítik a honlapjukon”, nem tudunk korlátok nélkül a növényekről gondoskodni.

A levendulást nem vágták vissza, a kerítés menti sövénynövények nyírása sem történt meg, a fűszerspirál tavaszi megtisztítása és felfrissítése is várat magára. A füvet ugyancsak le kellene vágni. A gyomlálást a szokásos módon megkezdtük, az önkormányzat megbízásából azonban még semmilyen kerti munkát nem végeztek. A parkban lévő növények többsége pályázati forrásból, tervezetten került a helyére.
Kerületünkben minden park-rehabilitáció, parképítés az Óbuda Újságban rendszeresen reklámozott közösségi tervezéssel zajlik. Vajon a Gladiátor utcai valódi park miért kivétel az ún. közösségi tervezés alól? Az önkormányzati NKFT honlapján már látható egy terv, ami teljesen átalakítaná a mai arculatot. Nem tartjuk szerencsésnek azt, hogy a megkérdezésünk nélkül, a közösség véleményének semmibevételével építenék át a területet.

Hírlevél, 2019. március

Az idei évben ez az első hírlevelünk, mert a folyamatosan változó hírek és események között sodródva a mai napig nem tudunk biztos tájékoztatást adni az Egyesület és a hozzánk ezer szállal kötődő Pihenőpark jövőjéről.

A tavaszi takarítónapot megtartottuk, és az idei tagdíjak összegyűjtése is tart még, továbbra is 2400 Ft az éves tagsági díj. Bankszámlaszám: Budapest Bank 10102103-44490000-00000005.

Idén 20 éves az Aquincum-Mocsáros Egyesület. A szervezet 1999-ben alakult meg, az elsők között voltunk a kerületben, 2001-ben megnyitottuk a Gladiátor utcai játszóteret, amit kb. 8 év alatt három nagy sportpályával bővítettünk. Ez alatt az idő alatt fenntartottuk a parkot, amit bizonyára Önök közül is sokan építettek, gondoztak, használtak, gyerekeik, unokáik játszottak ott.
Tavaly ősszel, októberben az Óbuda Újságból tudtuk meg, hogy az Egyesület főművét, a családi pihenőparkot hatalmi döntéssel elveszik tőlünk. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestülete az Egyesület előzetes tájékoztatása nélkül, - a téma nem szerepelt a nyilvánosan elérhető napirenden- úgy határozott, hogy 2019. január 1-től kezdődően a park üzemeltetésével az Óbudai Sport és Szabadidő Nonprofit Kft.-t bízza meg.

Testületi döntés

Az Aquincum-Mocsáros Egyesület adószáma: 18099445-1-41

Amennyiben még nem támogatónk, de egyetért céljainkkal, hasznosnak tartja eddigi munkánkat, családjával élvezi a Gladiátor utcai pihenőpark nyújtotta játék-, sport- és szabadidős lehetőségeket, úgy 2019-ben Ön is ajánlja adója 1%-át a Mocsáros-dűlőn működő közösségnek!

Reméljük, hogy az Ön 1%-a is hozzájárul ahhoz, hogy munkánkat folytatva, barátságosabbá váljék a Mocsáros-dűlő, gyarapodjék a Gladiátor utcai park, élhetőbbé  legyen a világ és remek programokon találkozhassunk !

Előre köszönjük támogatását!

1%   1%   1%   1%   1%   1%   1%   1%   1%   1%

Tagdíj befizetés

Az egyesületi tagdíj évi 2400 Ft, amelyet 2019. március 31-ig lehet megújítani a megszokott módon bankszámlára való átutalással (10102103-44490000-00000005 Budapest Bank, közleménybe írva: tagdíj, befizető neve).
Új tagok belépése az év bármely részében lehetséges.

Őszi takarítás 2018

Egyesületünk az Árpád Gimnázium lelkes tanulóival együttműködve, idén is csatakozott a "Takarítsuk ki Óbudát!" akcióhoz. Három csapatban szedtük a szemetet, az első csapat az Amfiteátrum környékén, a második a Gladiátor utcán és a Schaffer árok mentén, a harmadik pedig a Mocsáros Határ út felé eső részén.

A lelkes önkénteseket a munka végeztével, megvendégeltük az egyesületi pihenőparkban.

Ezzel egy időben a környéken lakó önkéntesek kitakarították a pihenőparkot, összeszedték a lehullott leveleket, kigazolták a fűszerspirált és az új focipálya füvét is lenyírtuk.

Mindenki segítségét ez úton is köszönjük!

Év fája szavazás

Szavazni október 8-ig lehet.

Hírlevél, 2018. szeptember

Szeptember 29-én, szombaton délelőtt közösségi takarítónapot rendezünk, részt veszünk a Takarítsuk ki Óbudát! akcióban. Régi szokás szerint az Árpád Gimnázium tanulói lesznek segítségünkre a Mocsáros lakott részével határos területnek, a nyárfaerdő útjainak, az amfiteátrumnak és az árkoknak a megtisztításában. Mostanáig feltűnően sok szemét gyűlt össze, különösen sok műanyag, zacskók, fém italosdobozok, üvegek csúfítják az erdőt, az utakat, árkokat. Volt jobb korszaka is a területnek, az idei szemétmennyiség azonban újra mélypontra juttatta a környéket. Ami rajtunk múlik, megtesszük, a begyűjtés utáni rend fenntartásáról, kérjük, gondoskodjanak Önök is!

Aznap délelőtt 9 és 12 óra között a játszótéren is dolgozni fogunk (gyomlálás, őszi levélgyűjtés, fűnyírás) és ide segítőket is várunk! A lakóházak előtti terület, a járda, az utak és az árkok kitakarításához zöldhulladékgyűjtő zsákot és kesztyűt tudunk adni Önöknek a takarítás napján, délelőtt, a játszótéren.

Őszi takarítási nap a Mocsároson

Egyesületünk idén ősszel is csatlakozik a kerületi önkormányzat "Takarítsuk ki Óbudát" akciójához.

A közösségi takarító  napot 2018. szeptember 29-én, szombaton délelőtt tartjuk.

Képtalálat a következőre: „Takarítsuk ki Óbudát”

A Mocsárosba induló szemétszedő csapatok reggel kilenckor találkoznak az aquincumi hévmegállóban, a játszótéren és a pihenőparkban pedig őszi rendrakást, takarítás tartunk ide fél 10-től várjuk látogatóinkat, lakótársainkat.

Szemétgyűjtő zsákokat, kesztyűket az önkormányzat segítségével fogunk tudni a résztvevőknek adni.
Aki a háza előtti közterületen takarítana, és szedné össze a zöld hulladékot, annak tudunk zöldhulladék zsákot biztosítani, amelyet szintén aznap tudunk odaadni a játszótéren fél 10 és dél között.

A munka után kis uzsonnával, teával vendégeljük majd meg segítőinket.

Várjuk Önöket, aki előzetesen jelentkezne, az írjon az info@mocsarosegyesulet.hu címre, de a részvétel nem kötött előzetes regisztrációhoz.

Elkészült a kerület új építési szabályzata

2018. június 22-i ülésén elfogadta Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testülete Óbuda-Békásmegyer új kerületi építési szabályzatát (ÓBÉSZ), miután annak egyeztetése a végéhez ért. A tervezés még 2015-ben indult, de a kerület mérete és sokszínűsége, a tervezési feladat összetettsége és a változó jogszabályi környezet miatt a teljes dokumentáció, amely magába foglalja a vizsgálatokat, javaslatokat, valamint a jóváhagyandó, rendeleti munkarészeket, 2018 márciusára készült el.

A dokumentumok készítése folyamán a tervező és a Polgármesteri Hivatal munkatársai – társadalmi egyeztetés keretében – több alkalommal tartottak lakossági fórumot, és kérték ki az érintetek véleményét.

Tovább az obuda.hu cikkére

NEA pályázat

Az AME 2017-ben 18 ezer forint támogatásra vált jogosulttá

a NEA pályázati úton szerezhető adományok után járó normatív kiegészítése alapján.

Új építési szabályzat

Az önkormányzat megkezdte a Mocsárosdűlő terület kerületi építési szabályzatának elkészítését, valamint a településképi rendeletének felülvizsgálatát. Ebben a témakörben is tájékoztatást nyújt a főépítész asszony a március 19-i fórumon az Óbudai Kulturális Központban, amelyen Egyesületünk képviselői is részt fogank venni. Lehetőségünk van a tervezet véleményezésére is, a tervezet elérhetősége a következő:

Kérjük a kedves lakótársakat, hogy figyelmesen tanulmányozzák a tervezetet, és tegyék meg észrevételeiket, akár közvetlenül az önkormányzatnak, akár egyesületünknek, jöjjenek el a március 19-i fórumra, és személyesen is mondják el véleményüket és javaslataikat. Amennyiben nekünk írnának, akkor a hozzánk beérkező javaslatokat, véleményeket összegezzük, és eljuttatjuk a Polgármesteri Hivatalba. Itt az alkalom, hogy végre kifejezhessük véleményünket a Mocsáros jövőjével kapcsolatban, kérjük, éljenek a lehetőséggel, éljünk a véleménynyilvánítás jogával!

Szelvényezés

Hírlevél, 2018. február

Egyesületünk sikeres pályázatot nyújtott be a Fővárosi Önkormányzat által tavaly kiírt Fővárosi Környezetvédelmi Alap pályázatára. Egyrészt a Mocsáros-tanösvény megújításával, a táblák renoválásával, újranyomtatásával pályáztunk, másrészt pedig a Gladiátor utcai pihenőparkban lévő focipálya teljes megújításával. A projekt része lesz a tanösvény vezető füzeteinek újranyomtatása, és új, felnőtteknek szóló, a tanösvényt ismertető vezetőlap készítése és nyomtatása is. A tanösvényt május végére fogjuk megújítani, ekkortól ismét várjuk majd a környékbeli óvodás és iskolás csoportokat is.

A focipálya megújítása magában foglalja a teljes talajcserét, trágyás termőföldet hozattunk a területre, szakszerű kertészeti munkálatokkal készítjük elő a pályát a füvesítésre. A füvesítésnek két útja áll előttünk: vagy fűmagot vetünk – ez az olcsóbb megoldás –, de akkor kb. 8-10 hétig a pálya egészen biztos nem használható, a friss telepítésre rámenni tilos, ha mégis idő előtt használná valaki a pályát, akkor tönkreteszi egész addigi munkánkat.
A másik – az elsőnél jóval drágább – lehetőség a kész gyepszőnyeg vásárlása és annak leterítése. Ezzel a módszerrel a pálya 2 hét után használható lenne.
Egyesületünknek sajnos nincs arra erőforrása, hogy őrizzük vagy őriztessük a focipályát. Elég rossz tapasztalatokkal rendelkezünk arról, hogy a korábbi füvesítés után hogyan nem tartották tiszteletben a hozzánk focizni járók a kérésünket a pálya kímélésére. Mindezek miatt ezért azt javasoljuk, hogy közösségi összefogással teremtsük elő közösen a gyepszőnyeg költségét, ami kb. 1.200.000 Ft-ot jelent.
Kérjük Önöket, ha szeretnék támogatni a focipálya megújítását, és a gyepszőnyeg beszerezését, akkor adományukat juttassák el Egyesületünk számlájára, a Budapest Bank által vezetett 10102103-44490000-00000005 számú számlára. Kérjük, hogy az átutalás megjegyzés rovatába írják bele, hogy ADOMÁNY.

Hírlevél, 2017. november

A kerületi önkormányzat újraindítja a komposztálási akcióját, amelynek során fából készült komposztáló kereteket adományoznak azon ingatlantulajdonosok részére, akik vállalják, hogy részt vesznek egy, a komposztálásról szóló, szakember által tartandó tájékoztatón. A megbeszélésen minden, komposztálással kapcsolatos kérdésünkre választ kaphatunk. A kerti zöldhulladék érték, törekedjünk arra, hogy az itt maradjon és kertjeinket gazdagítsa.
A tájékoztatót az önkormányzattal közösen fogjuk megszervezni, előre láthatólag 2018 márciusában, a pontos részletekről a későbbiekben fogjuk Önöket tájékoztatni.
Az önkormányzat egyesületünk segítségét kérte a komposztáló tartályokra való igények előzetes felmérésére. Ezért kérünk minden érdeklődőt, hogy igényét 2017. november 30-ig jelezze az info@mocsarosegyesulet.hu levelezési címen. Kérjük, hogy pontos nevüket, az ingatlan pontos címét és telefonszámukat is írják meg a jelentkezésükben. Akinek nincs módja e-mailt írni, akkor ez ügyben papíron adja meg az adatait, és a levelet dobja be az Aranyalma utca 7. szám alatti postaládába.

Őszi takarítás

Egyesületünk együttműködve az Árpád Gimnázium lelkes tanulóival, idén is csatakozott a kerületi önkormányzat takarítási akciójához. Három csapatban szedtük a szemetet, az első csapat az Amfiteátrum környékén, a második a Gladiátor utcán és a Schaffer árok mentén, a harmadik pedig a Mocsáros Határ út felé eső részén.
A szemétszedő csapatok az egyesületi pihenőparkban találkoztak a munka végeztével, ahol is szokásunkhoz híven megvendégeltük a takarítási akcióban részt vetteket.

A szeméttel megtöltött zsákokat a következő helyekre raktuk le:
- Zsófia - Gladiátor utca sarok,
- A Gladiátor utcai pihenőpark előtt,
-  A Határ úton, az ATI pályához közel eső részen.
A szemeteszsákokat az FKF már elszállította.

Tervek a Mocsáros-dűlő jövőjéről

Egyesületünk az alábbi levelet kapta a Főpolgármesteri Hivataltól: