Hírlevél, 2024. március 5.

Az Aquincum-Mocsáros Egyesület hírlevele, 2024. március

Kedves Lakótársunk!

 

 • Örömmel tájékoztatjuk Önöket arról, hogy a Gladiátor parkban működő játszóterünk két darab új, akadálymentes játszóelemmel bővült. Az önkormányzati támogatással felépített játszótéri terület az akadályoztatott gyerekeknek készült hiánypótló beruházás, amit tovább kívánunk bővíteni. Az Aquincum-Mocsáros Egyesület tagjai arra törekszenek, hogy minden, hozzánk látogató kisgyerek örömét lelje a játszótérben.
 • Nemsokára a homokozó felújítása is megkezdődik, erre az időre Egyesületünk a hozzánk már rendszeresen járó családok türelmét és feltétlen megértését kéri.
 • A jó idő beköszöntével elkezdődnek a csütörtök délutáni kertrendezési célú találkozók. Kedves szülők, kedves sportoló fiatalok, várjuk Önöket - amíg a gyerekek játszanak, a felnőttek segíteni tudnak a kertészeti tennivalók elvégzésében.
 • E hónap második felében faültetés zajlik majd a Gladiátor utcában. A fákat adományozó Számlázz.hu cég példáját bárki követheti szervezett keretek között. Adomány befizetésére, akár a cél megjelölésével (pl. faültetés), lehetőség van az MBH Bank 10102103-44490000-00000005-ös folyószámlaszámra.
 • A tagdíjak befizetésére is kérjük, használják az Egyesület folyószámláját, az éves díj 2.400 forint. Készpénzes befizetés is lehetséges csütörtök délutánonként.
 • Kérjük, már most gondoljanak az 1%-os felajánlásra! Az Aquincum-Mocsáros Egyesület adószáma: 18099445-1-41
 • A játszótéri olvasósarok szekrényét feltölthetik olvasásra alkalmas könyvekkel, társasokkal. Jöjjenek a könyvek és az olvasók is!
 • A Mocsáros területén egyre több erdei és vízi állat keres menedéket. A terület mérete nagyon véges, sok a kiránduló is, de az állatok elsőbbséget élveznek.

A hódok, vaddisznók, őzek életterét a körben felépített lakóparkok vették el, nem sok lehetőségük maradt. Ne zavarják, ne hangoskodjanak, ne kergessék ezeket az állatokat, próbáljunk meg együtt élni velük, amíg lehetséges.

 • Nemsokára nyílnak a védett hagymások, a növényeket tilos leszedni, letaposni és vigyázzunk a meleg napra előbújó mocsári teknősökre is a Schaffer-árokban.
 • Az idei év szuperhíre, hogy nyert a főváros LIFE pályázata! Ennek a természetrehabilitációs uniós pályázatnak része a Mocsáros rehabilitációja is. A munka megkezdéséig még hónapok vannak hátra, egyelőre az adminisztráció zajlik, azonban a gyakorlati tennivalók kivitelezésében Egyesületünknek is szerepe lesz és a lehetőséggel élni fogunk. Az Aquincum-Mocsáros Egyesület eddigi szélmalomharca változhat a LIFE pályázat során eredményes üggyé!
 • Idén 25 éve alakult meg az AME. 1999 áprilisában egy megbeszélésen merült fel a lakók között az alapítás szándéka, amit több hónapnyi szervezés követett. Elnököt, ügyvivőket kerestünk és találtunk, alakuló közgyűlést szerveztünk, ahol megtörtént az alapítás. Utána bírósági szakasz következett, ennek eredményeként került bejegyzésre a szervezet 2020 májusában közhasznú egyesületként. A közhasznúság akkor nagy vívmány volt, többlet kötelezettségekkel és jogokkal.

Az elmúlt 25 év alatt elvégzett munka alapján elmondhatjuk, hogy fárasztó volt, többször hiábavaló, néha eredményes. Arra vagyunk a legbüszkébbek, hogy soha nem adtuk fel, nem pénzért dolgoztunk, nem volt és nincs fizetett alkalmazottunk, a kerületben és azon kívül is egészen unikális egyesület vagyunk - szerintünk meg pont olyan, amilyennek minden igazi civil egyesületnek lennie kellene. A Gladiátor utcai családi pihenőparkot, a Mocsáros-tanösvényt sokan ismerik távolabbi tájakon is. A látható, kézzelfogható értékek felépítése és fenntartása mellett rengeteg, kevésbé látványos, viszont fontos érdekvédelmi ügyet vittünk végig, megannyi emberi, hivatali kapcsolatot építettünk fel. Számtalan rossz és sok jó tapasztalatot szereztünk és nem hagytuk magunkat felemészteni politikai célú támadásokban. Különbözőek vagyunk, nem problémamentesen, de tiszteletben együtt tudtunk maradni. Az évek során sokan elköltöztek közülünk más helyre vagy mindörökre. Az AME színes és tanulságos (eddigi) történetét emlékfüzetben szeretnénk megörökíteni, ennek szerkesztéséhez és kiadásához érdeklődő és nagylelkű támogatókat keresünk.

 • Hírlevelünk alul olvasható állandó szlogenjét itt is megismételjük: várjuk az új lakótársakat, az Egyesülethez csatlakozni akaró aktív felnőtteket, fiatal szülőket, hogy együtt alakítsuk a környezetünket, lakóhelyünket! Legyünk aktívak, tudatosak, ne hagyjuk, hogy a jó ötletek, az emberek közös kezdeményezései kárba vesszenek. Álljunk ki magunkért és alakítsunk itt, helyben olyan példamutatóan összetartó közösséget. A természettel való mintaszerű emberi együttélésnek és a kulturált társadalmi magatartásnak az igénye tartsa össze a Mocsárosdűlő lakóközösségét!

 

További információk:

Március 4-én indul a zöldhulladék-begyűjtés:

https://www.fkf.hu/hirek/megkezdodik-2024-evi-szervezett-kerti-zoldhulladek-begyujtes-budapesten

Van lehetőség ágaprítást kérni az önkormányzatnál. Még lehet jelentkezni, amíg a kapacitás engedi: https://obuda.hu/agapritasi-akciot-hirdetunk/

Új közterület-felügyelője van a területünknek: 
https://obkf.hu/teruleti-felugyeloink/      Szabó-Mudra Szilvia

Közösségi Költségvetés Óbuda-Békásmegyer 2024, április 1-ig még lehet javaslatokat küldeni: https://obuda.hu/kozossegikoltsegvetes/

 

Budapest, Mocsáros-dűlő, 2024. március 3.

Üdvözlettel: az Aquincum-Mocsáros Egyesület vezetősége

Legfrissebbek

1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1%

Változás!

Tavaszi szemétszedés a Mocsároson

Ismét tavaszi takarítás a Mocsároson!

Hírlevél, 2015 április

Petanque pálya a Pihenőparkban

Szomszédünnep Óbudán május 2-án!

Lakossági fórum március 25-én!

Hírlevél, 2015. február

Hírlevél, 2014. december

Hírlevél, 2014. július

Óbuda Napja - 2014. május 4.

8 órás MTB verseny a Mocsárosban

Hírlevél, 2014. április

Hírlevél, 2014. február

Mikulás 2013.

Hírlevél, 2013 november

Hírlevél, 2013 szeptember

Őszi takarítónap a Mocsároson

A Johnson Controls adománya Egyesületünknek

Közösségi takarító nap - 2013. október 12. 9-14 óráig

Kérdőív a Római-partra tervezett mobilgátról

Hírlevél, 2013. augusztus

Felhívás!

Kedves Római partért aggódó civil barátunk!

Hírlevél, 2013. július 3.

Új körzeti megbízott a Mocsárosban

Civil Nap 2013. május 26.

Szomszédünnep Óbudán – Óbuda Napja 2013.

Hírlevél, 2013. március-április

Szomszédünnep 2013

Hírlevél, 2013. február

Hírlevél, 2013. január

1 % köszönetnyilvánítás

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás!

Egyesületi Mocsáros-bejárás

Fitneszpark avató

Megérkeztek a fitneszgépek!

Időpont-foglalási rendszer

Hírlevél, 2012. május

Szomszédünnep 2012

Mocsáros Tanösvény foglalkoztató füzet letöltése

Hírlevél, 2012. április

Hírlevél, 2012. április II.

Megtisztítottuk a tanösvény útvonalát

Hírlevél, 2012. március

Hírlevél, 2012. február

Fűszerspirál

Évzáró vacsora

Megtartottuk hagyományos évzáró vacsoránkat

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás, és megajándékozta a gyerekeket

Hírlevél, 2011. november

Örömmel tudatjuk minden családdal, hogy idén is ellátogat egyesületünk Gladiátor utcai játszóterére a Mikulás! Kis krampuszai megsúgták, hogy a Mikulás hintón érkezik és várja a gyerekeket

Szemétszedés, padépítés

Fűszer szüret

Padfestés

Lefestettük az új padot a pihenőpark előtt

Köszönjuk az 1% felajánlásokat!

Hőlégballonozás a Mocsároson

A hőlégballonozást próbálhatták ki a bátrabbak a mocsárosban.

Levendulaszüret

Nyáron leszüreteltük az első évi termést

Hírlevél, 2011. október

Itt az ősz, a falevélhullás és -gyűjtés meg a komposztálás lehetőségének ideje. A már szokásos októberi programokra várjuk Önöket!

Hírlevél, 2011. május

Óbuda Napja, 2011. május 7.

Húsvéti állatsimogató, 2011. április 23.

Óbuda Napja (május 7.)

Húsvéti állatsimogató, 2011. április 23.

Levendula-ültető nap 2011. április 16.

Hírlevél, 2011. április

Főoldalunkon találják a levendulaültető-nap és a húsvéti állatsimogató program meghívóját.

Fotók a IV. Óbudai Terepfesztiválról 2011

IV. Óbudai Terepfesztivál

Hírlevél, 2011. március

Áprilisi mozgalmas hónap lesz, minden hétvégén érdemes kijönni a Gladiátor utcai játszótérre

Hírlevél, 2011. február

Ebben a hírlevelünkben az 1%-os kampányról, további programjainkról és a madarak téli etetéséről is olvashatnak.

Hírlevél, 2011. január

Minden érdeklődőt várunk segítő önkénteseink sorába. Kérjük, aki kedvet érez az egyesületi aktivitáshoz, bátran jelentkezzen, örömmel fogadjuk!

Karácsonyfánk, 2010

Saját kezűleg készített díszekkel ékesítettük fel a karácsonyfánkat a játszótéren.

Mikulás a játszótéren, 2010

Idén is eljött hozzánk a Mikulás a krampuszaival. Gyönyörű hóesés és sok gyerek fogadta. A gyerekek nagyon örültek a kis póniknak és persze az ajándékcsomagoknak.

Hírlevél, 2010. december

December 11-én, szombaton délelőtt karácsonyfadíszeket készítünk kézműves foglalkozás keretében a konténerházban, ahová érdeklődő gyerekeket várunk.Idén fenyőfát állítunk a pihenőparkban és a kézműves díszekkel felékesítjük, kivilágítjuk. Szeretnénk szemet gyönyörködtető látványt teremteni

Hírlevél, 2010. november

A kerületi önkormányzat határozata alapján a kamerákkal kiépített térfigyelő rendszert beüzemelték, a Mocsárosba bevezető utak elejét, néhány kivételével, betontömbökkel lezárták, a bejutás lehetséges módjáról a tűzoltóságot és a mentőket értesítették. A Mocsáros területére szemetet kihordani végre lebukásveszélyessé vált.

Hírlevél, 2010. szeptember

Szeptemberi hírlevelünkben közérdekű információkkal fordulunk Önökhöz

Hírlevél, 2010. augusztus

Augusztusi hírlevelünkben két elgondolkodtató és kihasználható lehetőségre hívjuk fel a figyelmüket

Hírlevél, 2010. június

Júniusi hírlevelünkben néhány fontos információval szolgálunk

Gyermeknapi állatsimogató, 2010

Pónik, lovaglás és kocsikázás az idei gyermeknapon

Májusi növényültetés, 2010

Május 8-án délelőtt 10 órától kb. száz ember dolgozott a parkban, néhányan sötétedésig

Hírlevél, 2010. április

Május eseményekben teli hónap lesz; itt olvashatja a részleteket

Fotók a III. Óbudai Terepfesztiválról

A rendezvény a szervezők szemszögéből

Beszámoló a III. Óbudai Terepfesztiválról

Április 10-én, szombaton az ígért rossz idő helyett napsütés és jókedv fogadta az Óbudára kilátogató sportolókat és nézőket.

Húsvéti állatsimogató, 2010

A rossz idő ellenére két nyuszi és két csibe várta a gyerekeket a játszótéren. Íme a képek!

Pihenőpark fejlesztés és bővítés a Mocsáros-dűlőn

Az Ökotárs Alapítvány és a MOL által meghirdetett Zöldövezet 2009. Programban a "Pihenőpark fejlesztés és bővítés a Mocsáros-dűlőn" című pályázatunk alapján Egyesületünk 500 ezer forint támogatásban részesül

Hírlevél 2010. március

Egyesületünk idei második hírlevele az április 10-én megrendezésre kerülő Óbudait Terepfesztiválról, a húsvéti eseményeinkről és a tavalyi közbiztonsági fórum eredményeiről

III. Óbudai Terepfesztivál

2010. április 10-én ismét Terepfesztivál a Mocsároson

Játszótér a hó alatt

Rég nem látott havas képek a pihenőparkról

Hírlevél 2010. január

Egyesületünk idei első hírlevele, melyben olvashatnak a Mocsáros ügyét tárgyaló önkormányzati ülésről, az új honlapunkról, az 1%-okból befolyt összeg felhasználásáról, valamint 2010-re tervezett programjainkról

Régi fotók a Mocsárosról

Szinte hihetetlen, hogy pár évtizede még így nézett ki a Mocsárosdűlő