Hírlevél, 2015. február

Kedves Lakótársaink!

 

Idei első hírlevelünkben a  Mocsáros-dűlőn élők tájékoztatását szolgáló közérdekű információkat közöljük.

 

Értesítjük Önöket, hogy 2015. március 25-én (szerdán) 17 órai kezdettel

az Aquincum Étterem Nádszál utcai helyiségében lakossági fórumot tartunk,

amelyre Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának képviseletében

Puskás Péter alpolgármester, Pálinkás András a Városgondnoki csoport főosztályvezetője és Bulla György (Fidesz-KDNP) területi önkormányzati képviselő megjelenésére számítunk.

 

A fórum témái a következők:

 • a csatornázási beruházás utáni helyreállítási munkák felügyelete, a közterület átvétele a beruházótól (mikor, milyen eljárás formájában)

 • a csatornázás utáni közterületi javítási feladatok, a fekvőrendőr-építés folytatása

 • a csatornázás menetéből kimaradt utcák fejlesztésének ideje

 • a Mocsáros-dűlő területén illegálisan területeket foglaló, elkerítő gazdálkodók helyzete

 • közbiztonsági kérdések

 • a kerület koncepciója a Mocsáros-dűlő területével kapcsolatban, mikorra várható az OBVSZ által előírt helyi KSZT megalkotása

 • a tervezett lovas létesítmények építésének helye, ideje

 • a fővárosi önkormányzat által a Csillaghegyi-öblözetre kiírt új tervpályázat alapján a kerületi önkormányzat álláspontja az Aranyhegyi-patak gátjának megerősítéséről és a kerületi lakosok érdekeinek érvényesítése a gát kivitelezési terveinek elkészítésekor

 • a lakott területen lévő földutak aszfaltozását, használhatóvá tételét mikor tervezi megvalósítani az Önkormányzat

 • az aquincumi HÉV megálló átépítése a két megállóhelynek egy oldalra helyezésével a keresztező átjáró használatának idő- és energiatakarékos megoldása céljából

 • a Római-fürdő megállónál lévő aluljáró akadálymentesítése

 • javaslat a  219-es busz új útvonalára

 • elkerített kutyafuttató és kutya-játszóhely kiépítése a Mocsárosban

 • a Határ úti határkövek rendbetételének és bemutatásának lehetősége

Tovább...

Hírlevél, 2014. december

Az utóbbi időben nem adtunk ki hírlevelet, de ez nem azt jelenti,

hogy a közösségünk érdekeit érintő eseményeket szem elől tévesztettük volna,

különös tekintettel a csatornázás alakulására.

A csatornaépítés körüli szakmai problémák észrevételezése sem a kivitelező részéről megjelölt felelős személyeknek, sem a kerületi önkormányzat városgazdálkodási csoportja vezetőjének az ingerküszöbét nem érte el.

Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a készülő közmű építése során rendkívül sok szakmai hibát ejtenek, az átadás időpontja hónapokat csúszik, és eközben sárban, porban, megfelelő biztonsági intézkedések nélkül vagyunk kénytelenek alkalmazkodni a helyzethez.

 

Tovább...

Hírlevél, 2014. július

Kedves Lakótársunk!

 

Híreink, amelyek közérdeklődésre tarthatnak számot:

 

2014. május 8-án lezajlott az Aquincum-Mocsáros Egyesület tisztújító közgyűlése.

 

Az egyesület elnöke dr.Mihályfy Klára lett, a vezetőségi tagok névsora a honlapon megtekinthető.

 

2014. május 31-ig elkészült az egyesület új alapszabálya a március 15-én életbe lépett új Ptk-nak a civil szervezetekre vonatkozó szabályainak megfelelően.

Minden egyéb szükséges dokumentumot, köztük a közhasznúság iránti kérelmet, mondhatni herkulesi munkával, elkészítettünk, megírtunk, kitöltöttünk és határidőre benyújtottunk a Törvényszéknek.

Tovább...

Hírlevél, 2014. április

Kedves Lakótársaink!

 

Az Aranyalma utca egyirányúvá tétele ellen aláírásgyűjtéssel tiltakozunk.

Szeretnénk elérni, hogy a kerületi önkormányzat az utak biztonságos használatát ne ezzel a módszerrel szabályozza.

Az aláírásgyűjtő íven azt kérjük, tegyék rendbe a környék kátyús, tönkrement útjait, aszfaltozzák le a földutakat. Az Aranyalma utcának a Rozália út felőli egyirányúsítása ráadásul éppen a kialakult szokásokkal és a kézenfekvő biztonsággal is szembemegy.  Az aláírásgyűjtéshez csatlakozni lehet ímélben (info@mocsarosegyesulet.hu) vagy személyesen az Aranyalma utcai kisközértben.

Tovább...

Hírlevél, 2014. február

Kedves Lakótársunk!

 

Az enyhe ősz utolsó napjaiban elkészült a szánkódombra fölvezető lépcső. Az idei télen azonban, úgy tűnik, hó hiányában a szánkódombot nem tudjuk kipróbálni. A dombszegély magasítása sövénnyel vagy más módon a biztonságot szolgálná, ezt később meg fogjuk csinálni. Kérjük, hogy addig és azután is mindig elővigyázattal használják a dombot, a gyerekeket sose hagyják felügyelet nélkül. Az Aquincum-Mocsáros Egyesület a domb megépítésével a szánkózás lehetőségét teremtette meg, de az egyesület önkénteseinek nem áll módjában a domb őrzése és az ún. rendeltetésszerű használat személyes ellenőrzése. Ezért a szánkózás és a dombra felmászás kellemes és kellemetlen következményeit mindenki maga viselje, beleértve az esetleges, ám nem kívánt baleseteket is.

 

szankodomb.jpg

Tovább...

Hírlevél, 2013 november

Kedves Lakótársunk!

 

December 8-án, vasárnap délután 15 és 17 óra között a Mikulás fogja köszönteni a gyerekeket a Gladiátor utcai családi pihenőparkban. Idén sem készítünk zacskós Mikulás csomagot, hanem a gyerekek saját kosarukba gyűjthetik a kihelyezett zsákokból az ajándékokat. A Mikulás hintón jön hozzánk, és mint mindig, a hintó és a szelíd ló a gyerekek szórakoztatására is készen áll.

A szánkódomb felavatására is sort kerítünk, addigra elkészül a déli oldalra tervezett lépcsősor és már csak a hó hiányzik.

Teával, forralt borral, zsíros kenyérrel készülünk, ha az idő megengedi, igazi tábortűz körül beszélgethetünk és az adventi koszorún meggyújtjuk a gyertyákat. Ahogy eddig mindig, most is hozzáteheti mindenki a maga hozta-készítette sütit, gyümölcsöt, rágcsálnivalót a közöshöz.

Kedves Szülők és Nagyszülők! Az ajándékozás kb. 1500 Ft/csomag értékű terméket fog tartalmazni. Ezt az összeget a helyszínen lehet majd befizetni minden résztvevő gyermek után. A csomag, természetesen, szokás szerint, alanyi jogon jár azon családok gyermekei részére, akiknek az idei évre szóló tagsági díjbefizetésük az alapszabály szerint rendezett. Szívesen várunk barátokat, vendéggyerekeket is a fenti feltételek figyelembe vételével.

Tovább...

Hírlevél, 2013 szeptember

Kedves Lakótársunk! 

 

Szombaton, szeptember 28-án meghívjuk Önöket a Civilek Éjszakája programra, aminek helyszíne az Aranyvölgy utcában, az esztergomi vasútvonal építési területén lesz. Este 8 órakor ott fogunk találkozni a kerület más részeiből odaérkező lakókkal és (bejelentett-engedélyezett) tábortüzet gyújtunk. Beszélgetős, ismerkedős, gitárzenés, tea-üdítő-fröccs-zsíros kenyér kínálós estre számítsanak.

A vonulók szombaton este ¾ hétkor találkoznak a Pusztakúti úton  a Lehmann pékség előtt. Ott és a Nemesgép telephelye előtt is lehet parkolni. A Lehmann elől indulunk együtt a Waldorf iskolához, fáklyákkal. Odaérve, az egyesületek együtt gyújtják meg a tüzet.  A helyszínre a többi civil szervezet is fáklyás menettel érkezik majd. Mindenkit várunk, fáklyát biztosítunk!

Tovább...

Hírlevél, 2013. augusztus

Kedves Mocsáros-dűlői Lakótársaink!

 

Bizonyára észrevették, hogy a nyár folyamán megváltozott a papír- és műanyag hulladék gyűjtésének módja. A júliusban életbe lépett törvényt betartva, az utcákról elszállították a gyűjtőedényeket. A papír- és műanyag gyűjtő kukákat ezentúl magánterületen, a  kertekben lehet elhelyezni. Egyesületünk megállapodott egy vállalkozóval, aki a kék papírgyűjtő és a sárga műanyaggyűjtő kukák kihelyezését vállalta. A telepítés és a begyűjtés ingyenes, már néhány társasházban és családi házban sor került rá. Kéthetente felváltva fogják üríteni a kukákat. Kérjük, hogy jelezzék az igényüket e-mailben vagy az Aranyalma utcai közértben, mert további telepítésre is van lehetőség. Családi házak esetében érdemes összefogni, 4-5 család képes egy-egy 240 literes kukát kéthetente megtölteni. Ezt a rendszert addig működtetjük majd, amíg a FKFV Zrt. megszervezi a lakossági papír- és műanyaggyűjtést.

Tovább...

Hírlevél, 2013. július 3.

Kedves Lakótársaink!

Az alábbi történet szolgáljon nekünk örök tanulságul

árvízi és árvizek közötti időkre!

 

A június elején levonult árhullám az Aranyhegyi-patak mentén is erős védekezési munkát és helytállást követelt.  Az előrejelzések alapján már a tetőzés előtt egy héttel tudni lehetett, hogy kb. mekkora vízszintre számíthatunk. A Mocsáros-dűlő területét a Duna-partjához hasonlóan fenyegette az árvíz, hiszen az Aranyhegyi-patak visszafolyása és az ebből kialakuló esetleges gátszakadás elönthette volna a Mocsárost is.

Tovább...

Hírlevél, 2013 június

Kedves Lakótársak!

  

Ez úton örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy végre megérkezett a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet által kiírt és januárban pozitív elbírálásban részesült Szánkódomb-pályázatunkhoz kapott támogatás összege.

Tovább...

Hírlevél, 2013. március-április

Kedves Lakótársunk!

A következő hetekben várható programokról az alábbiakban tájékoztatjuk Önöket:

Az április 4-ére tervezett területtakarítás a SAP önkénteseivel az időjárás miatt későbbre, április 26-ára, pénteken délutánra került. Ebben az időpontban kertészkedő segítőket várunk a játszótérre. Remélhetőleg fölszárad addig a föld és az ősszel kint maradt levelek, gyomok begyűjthetőek lesznek. A kertet, a fűszerspirált és a levendulást kell megkapálni, kitisztítani, a homokozóban és a strandröplabda-pályán a homokot kell fellazítani.

Tovább...

Hírlevél, 2013. február

A Mocsáros-dűlőt veszélyeztetné a felszín alatti vízmozgást elzáró mobilgát építése. A mi érdekünk a biztonságos főgát megépítése és az Arany-patak visszaduzzadásának megakadályozása!

 

 

Ha Ön egyetért ezzel az állásponttal és fontosnak tartja a Mocsáros megfelelő árvízvédelmét, saját ingatlanjának biztonságát, akkor csatlakozzon csapatunkhoz 2013. március 2-án, szombaton délután negyed 3-kor a Római-fürdő HÉV megállóban, és menjünk együtt a Római-partra. Vegyünk részt a demonstráción, az embereket, mindannyiunkat szolgáló árvízi fővédmű mellett, a mobilgát ellen, a Római-part természetének védelmében.

 

 

Elontesiterkep.JPG

 

 

Tovább...

Hírlevél, 2013. január

Kedves Lakótársak!

 

Minden olvasónknak boldog új évet kívánunk!

 

Idei első hírlevelünket egy jóhírrel kezdhetjük, Egyesületünk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézete által kiírt Téli sportpályák funkció- és kihasználtság bővítő fejlesztésének támogatása c. pályázatán 972.317 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert. Amint az Önök közül már sokan hallották, régóta tervezzük egy szánkódomb kialakítását a játszótér mögötti területen. Most végre meglesz hozzá az anyagi forrásunk is. A domb megformázása, majdani füvesítése gépi földmunkát és kertészeti szakértelmet igényel, ám minden más feladat elvégzését most is önkéntes munkavégzés keretében kívánjuk megoldani. A feladatok ütemezéséről, és arról, hogy mikor számítunk az Önök segítségére, későbbi hírlevelinkben adunk tájékoztatást. A projekt lebonyolítása függ attól, hogy Egyesületünk mikor tudja megkötni a támogatási szerződést, és hogy ezután mikor utalja át az NCSSZI számlánkra a megítélt támogatást.

Tovább...

Hírlevél, 2012. november

Kedves Lakótársak!

 

 

2012-ben lett pont tízéves Egyesületünk játszótere a Gladiátor utcában.

Ez alkalommal kis ünnepséget szervezünk a pihenőparkban 2012. december 2-án. A program délután háromkor kezdődik, ide várjuk a Mikulást is, aki a korábbi évek hagyományai szerint szánon vagy hintón érkezik hozzánk, és várja ajándékaival a kisgyerekeket.

Tovább...

Hírlevél, 2012. szeptember-október

Kedves Lakótársak!

 

Egyesületünk idén ősszel is részt vesz a kerületi önkormányzat „Takarítsuk ki Óbudát!” akciójában. 2012. október 6-án, szombaton közös takarítónapot szervezünk az amfiteátrum és a két HÉV megálló kitakarítására. Várjuk Önöket az amfiteátrumnál reggel 9 órakor. Takarítóeszközt, kérjük, hozzanak magukkal (söprű, lombsöprű).

Tovább...

Hírlevél, 2012. szeptember

Kedves Lakótársak!

 

 

Bizonyára Önök közül sokan már felfedezték, családi pihenőparkunkba a kerületi önkormányzat jóvoltából felnőtt fitneszközök érkeztek.

Kérjük, hogy a tornaszereket a mellettük álló táblán lévő „használati utasítás” szerint használják, arra 16 éven aluliakat a fokozott balesetveszély miatt ne engedjenek, bármennyire csábító játékeszköznek tűnnek is.

Tovább...

Hírlevél, 2012. május

Kedves Lakótársak!

  

Elsőként is tájékoztatjuk Önöket, hogy megváltozott Egyesületünk e-mail címe, az új cím: info@mocsarosegyesulet.hu

Természetesen a régi, freemailes címre írt leveleket is megkapjuk, de kérjük Önöket, ha írnak nekünk, az új címet használják.

 

Május 5-én nagy sikerrel zajlott le a Gladiátor utcai pihenőparkban Egyesületünk Óbuda napi rendezvénye. A tanösvényt Bús Balázs polgármester úr adta át. Erről híreket és képeket olvashatnak és láthatnak az önkormányzat (obuda.hu) és Egyesültünk (mocsarosegyesulet.hu) oldalán is.

Tovább...

Hírlevél, 2012. április

Kedves Lakótársak!

 

Közeledik az V. Óbudai Terepfesztivál!

Az alábbi programokkal, sporteseményekkel várjuk Önöket ápr. 14-én és 15-én:

Tovább...

Hírlevél, 2012. április II.

Kedves Lakótársak!

 

Közeledik Óbuda Napja, 2012. május 5-e, szombat. Egyesületünk, mint azt már írtuk Önöknek, idén is csatlakozik a kerületi önkormányzat Szomszédünnep – Óbudai Piknik rendezvénysorozatához. Ez alkalomból nagyszabású és változatos programmal készülünk kicsiknek és felnőtteknek, családosoknak, túrázni szeretőknek. A piknik központi helyszíne egyesületünk Gladiátor utcai családi pihenőparkja.

Tovább...

Hírlevél, 2012. március

Kedves Lakótársak!

Néhány aktuális programunkra szeretnénk figyelmüket felhívni:

 • Amint      már előző hírlevelünkben olvashatták, Egyesületünk a Fővárosi Önkormányzat      támogatásával tanösvényt létesít a Mocsároson belül. Az ösvény hét      állomásból áll majd, várhatóan Óbuda Napján, 2012. május 5-én avatjuk fel.      Addig azonban még sok a tennivalónk. Először is, meg kell a területet      tisztítanunk az illegálisan lerakott hulladéktól. Ezért március 31-én, szombat délelőtt 9-től közös      takarítási akciót szervezünk, célzottan a leendő tanösvény útvonalára.      Gyülekező a játszótéren.

A takarításhoz gépi munkát és konténereket is igénybe veszünk, de minden dolgos kézre szükségünk van! Szerszámokat, zsákokat és munkáskesztyűt biztosítunk. Várunk minden, a Mocsárosért tenni akaró lakótársat, ismerőst és még ismeretlent egyaránt!

Tovább...

Hírlevél, 2012. február

Kedves Lakótársak!

Idei első hírlevelünkkel köszöntjük Önöket. Néhány fontos és aktuális hírre hívjuk fel figyelmüket,

illetve rövid tájékoztatást adunk első félévben várható programjainkról.

Tovább...

Hírlevél, 2011. november

Kedves Lakótársaink!

Örömmel tudatjuk minden családdal, hogy idén is ellátogat egyesületünk Gladiátor utcai játszóterére a Mikulás!

Kis krampuszai megsúgták, hogy a Mikulás hintón érkezik és várja a gyerekeket

2011. december 3-án, szombat délután 3 és 5 óra között.

Tovább...

Hírlevél, 2011. október

Kedves Lakótársaink!

Itt az ősz, a falevélhullás és -gyűjtés meg a komposztálás lehetőségének ideje.A már szokásos októberi programokra várjuk Önöket!

Október 9-én, vasárnap a San Marco utcai kulturális központban egész napos rendezvény lesz Civil nap címmel. Ezen a programon egyesületünk idén is ott lesz sok más kerületi alapítvánnyal, civil szervezettel együtt. A látogatókat színpadi programok, gyerekműsorok szórakoztatják majd, föllépnek a kerületben működő előadócsoportok, művészeti egyesületek is. A kerület polgármestere átadja a 2011. év civil-díját a Csillaghegyi Polgári Kör Egyesületnek.

Tovább...

Hírlevél, 2011. május

Kedves Lakótársunk!


Tisztelettel köszöntjük májusi hírlevelünk megjelenése alkalmából!
E számunkat teljes egészében annak szenteljük, hogy összefoglaló képet adjunk az idei egyesületi munka tapasztalatairól.
Az egyesület programdús tavaszi időszakon van túl. Lezajlott a IV. Óbudai Duatlon Terepfesztivál, volt levendulaültetés, tavaszi közterületi takarítónap, E+E hulladékgyűjtés, húsvéti kisállatsimogató, Óbuda napja-Szomszédünnep.
E napok közül az utóbbi előre nem tervezettnek számít, tekintve, hogy önálló helyszínként az önkormányzat, illetve az Óbudai Kulturális Központ kifejezett kérésére szerveztünk ezen a májusi szombaton a családi pihenőparkban reggeltől estig tartó szórakozási programokat. Volt reggeli hintózás nagy lovakkal, kis bábjáték a gyerekeknek, azután kézműveskedés/kakasfej-készítés, sárkányeregetés és-készítés a nagyréten, kungfu bemutató és mozgás, közös torna Kozma Zsuzsával, playback színház, táblakép festés, közben sakk, játszótér, strandröplabdázás, egész délután élőzene, aztán közös vacsora. A szeles idő miatt a hőlégballonos függeszkedés elmaradt, ezért ezen a hétvégén, május 29-én vasárnap este 18 órától pótoljuk.

A további programokról annyit, hogy június elején az önkéntesség éve alkalmából egy újabb park-karbantartási szombatot tervezünk, ahová Önöket is várjuk, mint mindig. Kitakarítjuk a játszótér mögötti két nagy diófa közvetlen környékét, padokat telepítünk, a tavaly telepített sövény gyomlálását és vágását, a levendulaágyás kerítésének véglegesítését, az ágyás gyomlálását végezzük el, füvet nyírunk, rendbetesszük a fűszerspirált, ahová friss fűszertöveket ültetünk – fűszertöveket hozni is lehet.

Tovább...

Hírlevél, 2011. április

Köszöntjük Lakótársainkat, Hírlevelünk Olvasóit!

Áprilisi hírlevelünkben a következő hétvégi programjainkban való részvételre hívjuk Önöket:

 • Április 16-án rendezzük meg a Gladiátor utcában a levendulaültető napot. Reggel 9 órakor az ágyás végleges kialakításával, a levendulatövek helyének kijelölésével kezdünk, kb. 10 órától a növények beültetésével folytatjuk . Csaknem 500 tövet szándékozunk elültetni, ezért a földmunkát, a fellazított talaj gyom- és kőmentesítését, a kitermelt kövek és kavicsok elszállítását a megelőző napokon (szerdán-csütörtökön-pénteken) végezzük el. Ezt a programot az Ökotárs Alapítvány által kiírt Zöldövezet 2010 pályázaton nyert összegből finanszírozzuk. A pályázat támogatója a MOL Nyrt. Várunk mindenkit a pihenőparkban!

okotars_fekvo.jpgMOL_logo_0.gif

 • Április 23-án, nagyszombat délutánján 15-17 óra között húsvéti kisállat-simogatóba jöhetnek hozzánk a gyerekek. Jó idő esetén sokféle kisállatot láthatnak a Gladiátor utcában. Idén is arra kérjük a szülőket, hogy ne vásároljanak élő állatot, élő kisnyuszit vagy csibét húsvéti ajándékba. Az élő állat nem játék, ellátást, törődést igényel. Inkább jöjjenek ki a parkba, ahol gyermekeik részére lehetőséget teremtünk megismerni, megsimogatni néhány szelíd pónilovat, nyuszit, cicát, különböző baromfiféléket. Az állatoknak almát, répát, más zöldséget lehet ajándékba hozni, egyesületünk korpa-takarmánnyal ellentételezi a „munkájukat”.

 • Májusi 7-i programunk a kerület napjához kapcsolódik, önálló helyszínként veszünk részt Óbuda napja megünneplésében. „Szomszédolás” címmel minden itt lakó embert ismerkedésre és szórakozásra hívunk a Gladiátor utcába. A piknik jellegű összejövetelen érdekes és szórakoztató programot tervezünk megvalósítani, amiről az Óbuda Újság közöl tájékoztatót és a következő hírlevélben részletesen írunk majd mi is. Délelőtt gyermekprogramok, sárkányeregetés, bábozás, délután pedig beszélgetés, utcai zenés program, sütemények kóstolása és más meglepetések.

Tovább...

Hírlevél, 2011. március

 • Április 2-án KÖZTERÜLETI takarítónapra várjuk a Mocsárosban lakókat. Jönnek a gimnazisták, ők 9 órától az amfiteátrum megtisztításával kezdenek és a munkát a Schäffer-árok mentén haladva a Gladiátor utcában fejezik be. Önöket arra kérjük, hogy a házak előtti árkok, útszegély, járdaszegély, utcai gyep, rézsű rendbetételével, az őszi levelek, szemét összegyűjtésével, gallyazással, sövényalakítással járuljanak hozzá a közterület megtisztításához – mindenki a saját háza, lakása előtti közterületen. Ne feledjék, a lakóházak előtti közterület gondozása minden lakónak feladata!
  Ezen a napon reggel 9-től a Gladiátor utcai játszótéren a FKV által ingyenesen elszállítandó zsákokat lehet igényelni. 
  Ezek a zsákok kizárólag közterületen begyűjtött szemét eltakarítására használhatók. Kék színű zsákba az utcai vegyes szemetet (műanyagot, fémet, cigerattacsikket tartalmazót), a színtelenbe a komposztálható szerves anyagot tartalmazó hulladékot lehet gyűjteni. A zsákokat a házak előtt lehet elhelyezni, onnan begyűjti az FKV megfelelő teherautója.
 • Április 2-án a Gladiátor utcai játszótér előtt a szokott helyen 9-13 óráig E+E hulladékgyűjtés is lesz. Elektromos és elektronikus gépeiket adhatják le ezen a napon: régi, nem használható vagy elavult, lecserélt hűtőszekrényt, televíziót, monitort, számítógépet, háztartási gépet: hajszárítót, borotvát, darálót, konyhai gépet, mikrohullámú sütőt, kerti kisgépeket: fűnyírót, fűkaszát, szegélyvágót, fűrészt, stb.Veszélyes hulladékot nem gyűjtünk! Április 9-én a Mátyás király úton, a TIC parkolójában lehetőség lesz festékek, hígítós flakonok, akkumulátor, gumiabroncs leadására. (Az Óbuda Újság tájékoztat erről is.)
 • Április 9-én rendezzük meg a IV. Óbudai Terepfesztivált a Mocsárosban. A verseny központja idén is a játszótéren lesz. A verseny útvonala változik, kérjük, hogy a játszóteret ne a Nádszál utca felől közelítsék meg, jöjjenek szurkolni a Prés utca vagy a Jehova tanúi imaház felől. A verseny nem halad át a játszótéren, a kisgyerekek zavartalanul játszhatnak majd. Nevezni a www.terepfesztival.huoldalon lehet, idén is lesz futó- és biciklis verseny amatőröknek, gyerekeknek, helyi érdeklődőknek. Új műsorszám a 20 km-es gyaloglótúra, amire minden sportos és sportolni kezdőt várunk!
  9:00 – 11:00 gyalogtúrázók rajtja
  10:30 – megnyitó
  10:35 – futás és kerékpározás a Mocsárosért amatőr versenyzők részvételével
  11:00 – terepduatlon rajt
  13:00 – MTB rajt
  14:30 – eredményhirdetés
 • Április 16-án rendezzük meg a Gladiátor utcában a levendulaültető napot. Reggel 9 órától lehet bekapcsolódni az ültetésbe. Csaknem 500 tövet szándékozunk elültetni, ezért a földmunkát, az ültetősorok előkészítését a megelőző napokon tartjuk. Ezt a programot az Ökotárs Alapítvány által kiírt Zöldövezet 2010 pályázaton nyert összegbőlfinanszírozzuk. 
  A pályázat támogatója a MOL Nyrt.       
  A nap folyamán egy kültéri pad építését kezdjük el közösen és a tavalyi szja 1%-os felajánlásból új játékot helyezünk el a nagyhomokozóban a legkisebb gyerekek részére. Szeretettel várunk mindenkit a pihenőparkban! A munka után közös ebédre hívjuk Önöket.
 • Április 23-án, az utolsó áprilisi szombat délutánon 15-17 óra között húsvéti kisállat-simogatóba jöhetnek hozzánk a gyerekek. Jó idő esetén sokféle kisállatot fogunk bemutatni a Gladiátor utcában.Idén is arra kérjük a szülőket, hogy csak felelős tartási lehetőség esetén vásároljanak élő állatot húsvéti ajándékba, ünnepi felindulásból ne tegyék, jöjjenek helyette ki a parkba, ahol gyermekeiknek lehetőséget teremtünk megismerni, megsimogatni néhány szelíd pónilovat, nyuszit, cicát, különböző baromfiféléket.Az állatoknak almát, répát, más zöldséget lehet ajándékba hozni, egyesületünk korpa-takarmánnyal ellentételezi a munkájukat.
 • Májusi 7-i programunk a kerület napjához kapcsolódik, önálló helyszínként veszünk részt Óbuda napja megünneplésében. „Szomszédolás” címmel minden itt lakó embert ismerkedésre és szórakozásra hívunk a Gladiátor utcába. A piknik jellegű összejövetelen érdekes és szórakoztató programot tervezünk megvalósítani, amiről az Óbuda Újság közöl tájékoztatót és a következő hírlevélben részletesen írunk majd mi is.

Tovább...

Hírlevél, 2011. február

Kedves  Lakótársaink!

 • Tart az 1%-os kampány. Azoknak, akik egyesületünket jelölik meg kedvezményezettként, amikor személyi jövedelemadó bevallásukat elkészítik, ezúton adjuk meg egyesületünk adószámát: 18099445-1-41  Aquincum-Mocsáros Egyesület. Aki nem maga készíti el a bevallását és rendelkezni akar az egyesület javára, kérjük, adja át egyesületünk nevét és adószámát annak a személynek (könyvelőnek, munkahelyi hivatalnoknak), aki az adóbevallását elkészíti, az adószámot és a nevet a mellékelt kis lapon találja. Egyéni vállalkozók február 25-ig, magánszemélyek május 20-ig nyilatkozhatnak az 1%-ról.

 • Az egyesületi tagdíj évi 2400 Ft, amelyet 2011. március 31-ig lehet megújítani a megszokott módon az Aranyalma utcai közértben vagy a bankszámlára való átutalással (10102103-44490000-00000005 Budapest Bank, közleménybe írva: tagdíj, befizető neve). Új tagok belépése az év bármely részében lehetséges.

 • A családi pihenőparkban aprómagvas napraforgóval etetjük a madarakat. A magokat a kisház tetejére, az előtetőre, a farönkökre és a komposztálóhelyek tetejére szórjuk, illetve egy lakótársunktól ajándékba kapott kisméretű madáretetőket használunk, mivel az ősszel végzett famunkák, felújítások idején a nagyobb, biztonságos madáretetők elkészítésére idő és segítők hiányában nem volt lehetőségünk. Ebben az évben ezt pótolni fogjuk. A SZÉNCINEGE az idei ÉV MADARA. Ezekből a kismadarakból sok él a Mocsáros területén. A madarak etetésekor kérjük, figyeljenek arra, hogy macskáktól védett területen álljon az etető és lehetőleg olajos magvakkal táplálják őket. A kenyérmorzsa és hasonló élelem nem alkalmas madáretetésre, mert nedvesen megduzzad és fulladást okoz.

 • Az ősszel indított gyaloglóklub továbbra is szerdánként 4 órától várja az érdeklődőket, a gyaloglás területe a Mocsáros. Indulás szerdánként, délután 4-kor a játszótér elől.

Tovább...

Hírlevél, 2011. január

Az Új Évben Köszöntjük Lakótársainkat, Hírlevelünk Olvait!

Januári hírlevelünk tartalma:

2011 - az Önkéntesség Európai Éve. Magyarországon az önkéntesség, az önkéntes munka mégnagyon kevés ember mindennapjainak része, az energiák nagy része a folyamatos szembenállásban,összeütközésben, terméketlen vitatkozásban múlik ki. Európa más országaiban, még a hozzánkkultúrában, történelemben nagyon hasonlókban is lelkesen önkénteskednek az emberek, a statisztikaszerint tízből legalább 3 ember gyakran végez valamilyen önkéntes munkát. Magyarországon tízből aligtöbb mint egy.
Egyesületünk is híján van azoknak a segítőknek, akik a kommunikációs feladatokban, pályázatírásban azismeretek birtokában önálló munkát tudnak végezni. A tavalyi és még korábbi évek tapasztalata alapjánpedig azt is leszögezhetjük, hogy a programszervezésben, a pihenőparkban alkalmanként meghirdetettkerti, javítási, építési akciókban sem nőtt számottevően a segítséget nyújtók száma, holott a játszóterethasználók mennyisége az utóbbi két évben megtöbbszöröződött.

Tovább...

Hírlevél, 2010. december

MEGHÍVÓ

Kedves Mocsáros-dűlői Gyerekek, Kedves Lakótársaink!
A mocsárosi Mikulás és a pónik december 4-én délután 3 órától 5 óráig szeretettel meghívják a gyerekeket a Gladiátor utcába, a játszótérre. 
Sült krumplival, sült tökkel, forró teával, a felnőtteket forralt borral várják az Aquincum-Mocsáros Egyesület önkéntesei a parkban, a tűzrakóhelynél. Pogácsát, aprósüteményt a vendégek is hozhatnak.
A környék apraját-nagyját invitáljuk játékra és beszélgetésre, a tűznél melegedésre.
Fontos tudnivaló felnőtteknek:
a 2010. évben megújított tagsággal rendelkezők kilátogató gyerekei-unokái az egyesület Mikulásától csomagot kapnak, amit csak a helyszínen lehet átvenni. Aki nem egyesületi tag és élni kíván az ajándékcsomag lehetőségével, befizetheti a csomag árát (800 Ft) december 2-ig Stampfné Erdélyi Katalinnál, az Aranyalma utcai kisközértben. A Mikulás csak egyencsomagot oszt, privát ajándékot a helyszínen nem áll módjában átvenni és továbbadni, mert az összes jelenlévő kisgyerekre tekintettel kell lennie.
Minden szülőt és nagyszülőt arra kérünk, hogy mikuláscsomag-ügyben legyen előrelátó.
December 11-én, szombaton délelőtt karácsonyfadíszeket készítünk kézműves foglalkozás keretében a konténerházban, ahová érdeklődő gyerekeket várunk.
Idén fenyőfát állítunk a pihenőparkban és a kézműves díszekkel felékesítjük, kivilágítjuk. Szeretnénk szemet gyönyörködtető látványt teremteni.
Még néhány hír és kérés:
Köszönjük az 1 %-ot! Az APEH 1.308.000 Ft-ot utalt egyesületünk folyószámlájára. Jövő év januárjában már látható lesz az APEH honlapján, hányan jelölték meg az egyesületet. Nagyon hálásak vagyunk érte, sok fontos javítást és fejlesztést tudunk finanszírozni belőle. Az összeg felhasználásáról a jövő évi közhasznúsági jelentésben részletesen beszámolunk és a játszótéri hirdetőtáblára is kifüggesztjük a felhasznált anyagok és költségek kimutatását. A szerencsésen kellemes őszi időben ebből az összegből már most novemberben megcsináltuk
a játszótéri rögzített fajátékok körüli elkorhadt telifa szegélygerendák cseréjét és a munka néhány darab híján teljesen elkészült, a gerendákat zöld színűre festettük
a futballpálya keleti oldalán a pangó esővíz elszivárogtatására végigvezettünk egy kavicságyba fektetett, geotextíliával védett dréncsövet, amit a Mocsárosban kitermelt gyeptéglával borítottunk be
a futballpálya felőli oldalon a gumitégla-pályán kerítésmagasítást építettünk dróthálóval a magasan szálló labdák kivédésére
a gumitéglás sportpálya szétroncsolt kerítését kijavítottuk
ugyanezen a pályán a kerítést körben megerősítettük, így a tartása jobb, erősebb lett és a teniszlabdák a pályán belül maradnak
az oszlopok tetejét lezártuk, hogy a vízszivárgást elkerüljük, az oszlopokat megfúrattuk, hogy a bennük lévő víz távozhasson
lecseréltettük a tavaly újonnan felszerelt, de tavasszal összetört tetőelemeket a konténerház előtti és melletti terasz fölött
a fennmaradó összeget a játszótéri homokozó fejlesztésére fordítjuk: homokozóasztalt építünk a legkisebbeknek, és talán egy játékelemre is futja majd, de ezt már csak jövő tavasszal fogjuk elkészíteni.
Az Aquincum-Mocsáros Egyesület építi, fenntartja és fejleszti a pihenőparkot, Önöknek csak vigyázniuk kell rá. Használják örömmel, de közben vigyázzák, óvják gyermekeik épségét.
Ebben az esztendőben is több helyen és súlyosan jelentkeztek olyan bajok, amiken csak országos összefogással, adakozással lehet enyhíteni. Nagyon sok helyen és nagyon sokan segítségre szorulnak. Egyesületünk a tavalyi évhez hasonlóan a játszótéren gyűjti december 4-én a lakossági felajánlásokat (használt ruhát, cipőt, könyvet, konyhai eszközöket, ágyneműt, gyerekruhát, gyerekcipőt, játékot, gyerekeknek szóló könyveket), amiket aznap személyesen lehet oda kihozni. 
Minden felajánlás és adomány, a legcsekélyebb is, nagyon nagy segítséget jelent és mi megbízható civil partnerekkel tartunk kapcsolatot, amelyek gyakorlottan juttatják el az adományokat a rászorulókhoz. 
Az Itt Élünk Egyesület a kerület forgalmas pontjain szervez a tél kezdetén ruhaadományozást, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pedig országszerte kiterjedt és gondos karitatív munkát végez.
A csillaghegyi uszoda folyamatosan nyitva tart, a belépőjegy 800 Ft-ba kerül, ajánljuk mindenki figyelmébe. Ebben az összegben benne foglaltatik a szauna használata is. Minél többen veszik igénybe a szolgáltatásait, annál biztosabbá válik az uszoda további működtetése. 
Már beszámoltunk róla, de nagyon szeretjük, ezért újra elmondjuk, hogy elkészült az aquincumi HÉV megálló festése, amit a kaszásdűlői festés sikerén felbuzdulva szorgalmaztunk, és aminek megszervezéséhez segítséget kaptunk a már gyakorlattal rendelkező Itt Élünk Egyesülettől és magánszemélyektől. A padok átfestését a kedvezőbb látvány érdekében, az eredeti terven felül vállaltuk. Munkánk jó példa a gyakorlati civil összefogásra és reméljük, hogy a megálló-szomszéd egyesületek is felfigyelnek ennek fontosságára, az együttműködés lehetőségére. Együtt tényleg könnyebb.
A pihenőparkban felállított madáretető feltöltését rendszeresen kell végezni, hiszen ha elkezdjük a madarak etetését, akkor tavaszig ki kell tartani, mert a madarak a nagy hidegben odaszoknak és naponta számítanak az ennivalóra. Örülnénk, ha a gyerekekkel Önök is figyelnének arra, hogy az etető sose ürüljön ki.
Néhány napja még egy fekete gólya lakott a kiserdőben. Ha Önök közül bárki látja, kérjük, figyelje meg, merre repül és hívjon bennünket vagy a Magyar Madártani Egyesületet a 2756247-es számon.
Értesítjük Önöket, hogy egyesületünk működéséről az ünnepek után, januárban felmérést szándékozunk készíteni. A felmérést kérdőíves formában fogjuk Önökhöz eljuttatni. Kérjük Önöket már most, hogy az adatlap nevesített vagy névtelen kitöltésével közöljék majd velünk őszinte véleményüket az egyesület tevékenységéről.
Honlapunk címe: www.mocsarosegyesulet.hu
Minden lakótársunknak szép ünnepváró napokat és kellemes ünnepeket kívánunk, 
üdvözlettel
az Aquincum-Mocsáros Egyesület vezetőségi tagjai
Budapest, Mocsáros-dűlő, 2010. november 27.

Kedves Mocsáros-dűlői Gyerekek, Kedves Lakótársaink!
 

A mocsárosi Mikulás és a pónik december 4-én délután 3 órától 5 óráig szeretettel meghívják a gyerekeket a Gladiátor utcába, a játszótérre. Sült krumplival, sült tökkel, forró teával, a felnőtteket forralt borral várják az Aquincum-Mocsáros Egyesület önkéntesei a parkban, a tűzrakóhelynél. Pogácsát, aprósüteményt a vendégek is hozhatnak.A környék apraját-nagyját invitáljuk játékra és beszélgetésre, a tűznél melegedésre.

Fontos tudnivaló felnőtteknek:a 2010. évben megújított tagsággal rendelkezők kilátogató gyerekei-unokái az egyesület Mikulásától csomagot kapnak, amit csak a helyszínen lehet átvenni. Aki nem egyesületi tag és élni kíván az ajándékcsomag lehetőségével, befizetheti a csomag árát (800 Ft) december 2-ig Stampfné Erdélyi Katalinnál, az Aranyalma utcai kisközértben. A Mikulás csak egyencsomagot oszt, privát ajándékot a helyszínen nem áll módjában átvenni és továbbadni, mert az összes jelenlévő kisgyerekre tekintettel kell lennie.Minden szülőt és nagyszülőt arra kérünk, hogy mikuláscsomag-ügyben legyen előrelátó.

December 11-én, szombaton délelőtt karácsonyfadíszeket készítünk kézműves foglalkozás keretében a konténerházban, ahová érdeklődő gyerekeket várunk.Idén fenyőfát állítunk a pihenőparkban és a kézműves díszekkel felékesítjük, kivilágítjuk. Szeretnénk szemet gyönyörködtető látványt teremteni.

Tovább...

Hírlevél, 2010. november

Novemberi hírlevelünket mindenekelőtt néhány közérdekű, környezetvédelmi információval kezdjük:

 • Még jár a FKFV zöldhulladékgyűjtő autója, de újra fölhívjuk kedves lakótársaink figyelmét arra, hogy a zöldjavakat inkább komposztálni érdemes. A zsákos elszállítás feltétele, hogy előre megvásárolt, színtelen (átlátszó) zsákba gyűjtsék a lombot, zöldanyagot. A zsák ára tartalmazza az elszállítási költséget. A FKFV honlapján megtalálják a zsákvásárlási helyek listáját is (www.fkfv.hu). 
  Még mindig van olyan ház, ahonnan egyszerűen az útszélre, a közterületre teszik ki a kertben keletkezett hulladékot. Október elején az ilyen zsákolatlan szemétnek az elszállíttatását is sikerült megoldanunk, azonban ez egyedi eset volt, egyesületünk ezentúl egy figyelmeztető kérést követően a közterület-felügyelethez fordul. Az előző hírlevélben arra kértük a palatörmeléket tartalmazó zsákok tulajdonosát, szállítsa el a zsákokat az Aranyalma és Rozália utca sarkán álló papírgyűjtők mellől. A zsákok a mai napig ott vannak, immár augusztus óta. Veszélyes hulladékról van szó, ha az eredeti tulajdonos nem intézkedik, egyesületünk feljelentést tesz az ügyben. 
  A kommunális szemétnek, építési törmeléknek, fölöslegessé vált dolgoknak az utcára való kirakásától mindenkit óva intünk! A közterület védelmet igényel és Egyesületünk a tisztességes, szabálykövető lakók érdekét képviseli.

Tovább...

Hírlevél, 2010. szeptember

Kedves Mocsáros-dűlői Lakótársaink!

Szeptemberi hírlevelünkben közérdekű információkkal fordulunk Önökhöz:

 • Október 2-án a Gladiátor utcai pihenőpark előtt gyűjtjük az elektromos és elektronikus hulladékot. Ez az úgynevezett E+E gyűjtés. A kiselejtezett eszközök (használhatatlan és/vagy fölösleges hűtőszekrények, fagyasztók, mosógépek, porszívók, konyhai kisgépek, fűnyírók, más kerti kisgépek, hajszárítók, elektronikus berendezések, rádiók, televíziók, hifik, hangfalak, számítástechnikai cikkek, monitorok, billentyűzetek) elszállításának ideje kb. 13 órakor lesz.
 • Ugyanott, a Gladiátor utcában, ugyanakkor, október 2-án délelőtt használt gumiabroncs-gyűjtés is lesz. Az elszállítás után már nem lesz lehetőség a kidobott cikkek további gyűjtésére, ezért kérjük, lehetőleg a délelőtti órákban használják ki az érdeklődők az adódó ingyenes lehetőséget.

Tovább...

Hírlevél, 2010. augusztus

Kedves Mocsáros-dűlői Lakótársaink!

Augusztusi hírlevelünkben két elgondolkodtató és kihasználható lehetőségre hívjuk fel a figyelmüket:

Bizonyára Önök is látták már a HÉV Kaszásdűlő megállójában végbement nagyszerű változást. Egy kerületi civil szervezet kezdeményezése alapján graffitis fiatalok festették ki a kaszásdűlői HÉV megállónak a központ felé tartó oldalán található peron tetőszerkezetét. Az aquincumi HÉV megállót hasonló módon lehetne felfrissíteni, megtisztítani. A megállóhoz illő terveket a graffitisek elkészítették. Ezeket a rajzokat egyesületünk honlapján tesszük közszemlére. Kérjük, hogy kattintsanak a www.mocsarosegysulet.hu weboldalra és a kész tervekkel vagy saját ötlettel képzeljék el a jelenleg teljesen lepusztult megállót.
A graffitis fiatalok ingyen készítik el a munkát, a festék az aquincumi megálló felületére kb. 200 ezer forintba kerülne. Ezt az összeget szeretnénk összegyűjteni. Családonként 500-1000 Ft-os adománnyal kérjük, hogy adakozzanak Önök is a HÉV megálló felújítása érdekében! „Graffiti” megjelöléssel lehet az egyesület bankszámlájára utalni (10102103-44490000-00000005 vagy készpénzzel lehet adakozni az Aranyalma utcai kisközértben, Stampfné Erdélyi Katalinnál.
A felújítás lehetőségéről a Római lakótelepen élőket plakáthirdetéssel tájékoztatjuk majd,  kérjük az ő anyagi hozzájárulásukat is. Reméljük, hogy Önök is jónak tartják a HÉV megálló megújításának ötletét és amennyiben a tervek megnyerték tetszésüket, a festék megvásárlásához szívesen hozzájárulnak. Ettől a tatarozástól azt reméljük még, hogy a többi HÉV megállót is örökbe fogadja egy-egy civil csoport, és pár hónap alatt több szép megállónk lesz.

Tovább...

Hírlevél, 2010. június

Kedves Mocsáros-dűlői Lakótársaink!

Mindenekelőtt arról, hogy Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata az Év Civil Szervezete Díj elnevezéssel új helyi kerületi díjat alapított, melynek átadására első ízben a 2010-ben kerül sor. A díjat a III. kerületben működő, itt bejegyzett civil szervezet kaphatja, helyi lakók, szervezetek, intézmények javaslata alapján, amennyiben tevékenységét kimagasló színvonalon, a kerület polgárai érdekében, a szolgáltatást igénybe vevők általános elégedettsége mellett legalább 3 éve folyamatosan végzi. 

Jelölést adhat be minden III. kerületi állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező lakos vagy III. kerületi székhellyel rendelkező civil szervezet, intézmény (iskola, óvoda, sportkör, stb.) is. A díj díszoklevéllel és bruttó 500.000 forint pénzjutalommal jár. A díjazott szervezetről a képviselő-testület dönt a Civil és Kisebbségi Bizottság javaslatának figyelembevételével. 

Tovább...

Hírlevél, 2010. április

Kedves Mocsáros-dűlői Lakótársaink! 

Ezúttal is pontokba gyűjtve adunk tájékoztatást a következő hetek programjairól, tennivalóinkról, kéréseinkről és értesítéseinkről: 
Az Aquincum-Mocsáros Egyesület vezetősége ismételten értesíti az érdeklődő  lakótársakat, hogy a III. kerület önkormányzati testülete beadványunknak megfelelően 2010. május 26-án testületi ülésen tárgyalja majd a Mocsáros-dűlő helyzetét. A téma felvezetőjének Szabó Magdolna környezetvédelemért felelős alpolgármestert kértük fel. A testületi ülések nyilvánosak, azokon hallgatóként bárki részt vehet.
Idei éves közgyűlésünket május 10-én, hétfőn tartjuk a Nádszál utca végén található Gladiátor Étteremben. Minden tagtársunkat és valamennyi érdeklődő lakót feltétlenül elvárunk az este 6 órakor kezdődő gyűlésre, ahol szó szerint minden ügyes-bajos dolgunkat és a májusi önkormányzati ülés elé vihető témajavaslatokat is megbeszéljük. A törvényt betartva, a közgyűlésre az egyesület tagjaihoz külön meghívót juttatunk el.
Bármilyen közérdekű vagy személyes kérdésben az önkormányzat hatáskörébe tartozó ügyekben, beadvánnyal lehet az illetékes ügyosztályokat megkeresni. Kérjük, hogy Önök is éljenek a lehetőséggel! Egyesületünk rendszeres kérelmezője és informálója a hivatalnak.
Hivatali levelezésünket, a programjainkról szóló beszámolókat és más információkat az egyesület új honlapján találnak.
  Az aktuális és a korábbi fotók, dokumentumok, levelek feltöltése folyamatos.
     A honlap címe: www.mocsarosegyesulet.hu
Az új egyesületi honlapon lehetőséget biztosítunk helyben vagy közelben lakó vállalkozók tevékenységének ajánlására, nem reklám-, hanem tájékoztatási céllal. Szívesen fogadunk szöveges ajánlást, név, szakma és telefonszám megjelölésével, annak érdekében, hogy a helyi, minőségi munkát végző vállalkozók tevékenysége minél több lakó számára elérhetővé váljék.
Még mindig várjuk a honlapunkra azokat a fotókat, amik a rég- vagy közelmúltban a Mocsároson készültek: természetképeket, életképeket, az utcákról, házakról, építkezésekről vagy valamilyen helyi eseményről készült fölvételeket, stb. A fotókban kárt nem okozunk és szkennelés után rövid időn belül visszaszolgáltatjuk azokat.
Még javában tart az 1%-os kampány.
  Az Aquincum-Mocsáros Egyesület adószáma: 18099445-1-41.
A személyi jövedelemadó 1%-áról minden adózónak joga van nyilatkozni és ezzel meghatározni azt az egyesületet vagy alapítványt, amelyiknek a munkáját támogatni kívánja. Nemcsak az összeg nagysága lényeges, hanem a támogatók száma is fontos a számunkra! Kérjük, hogy jelöljék meg egyesületünk vagy más egyesület, alapítvány adószámát a bevallásukban! A mellékelt adatlapot, kérjük, adják át könyvelőjüknek vagy a munkahelyükön a személyi adó bevallást készítő személynek!
A szokásos tavaszi közterületi nagytakarítás időpontját az önkormányzat május 8-ra tűzte ki. Minden lakótársunknak lehetősége van arra, hogy a jelzett napon vagy napig a háza előtti közterületet (járda, járdaszél, útpadka, árokszakasz) rendbe tegye, az útra, járdára telepedett földet, gyomot feltakarítsa, az árkot kitisztítsa. A szeméttel telt zsákokat a takarítást követően rövid időn belül ingyenesen elszállítják. Nem a kertek és udvarok kitakarítását támogatjuk tehát ezen a napon, hanem a közterületét. Ez a nap arra jó alkalom, hogy az eddig a Mocsárosba vagy egyszerűen az utcára kihordott szemetet eltakarítsuk. Akinek korábbi felhalmozása van az utcán, a háza előtti árokban, rézsűn vagy a HÉV kerítés mentén, föltétlenül éljen ezzel a lehetőséggel!
Csak aznap használatos kék zsákokba gyűjthető  a közterületi szemét. Ezeket a zsákokat a megelőző  napon vehetik át az Aranyalma utcai közértben vagy aznap a játszótéren.
Kérjük, aki teheti, jöjjön május 8-án 9 órakor az amfiteátrumba vagy a játszótérre, esetleg a Prés utca alatti kiserdőbe, hogy nemcsak a közterület, hanem a közös mocsárosi terület is megtisztuljon. Az Árpád Gimnázium tanulói idén is eljönnek, kedves lakótársaink, megint egy újabb alkalom, amikor be lehetne kapcsolódni a munkába! A takarítást 9 és 11 óra között lebonyolítjuk.
Május 8-án 11 órától növényültetési akcióra kerül sor. A családi pihenőparkba várjuk azokat az önkéntes segítőket, akik a fa- és sövényültetési akcióban segítséget tudnak adni az egyesület vezetőségi tagjainak. A munkát teljes egészében el kell végeznünk, hiszen a növényeket a megvásárlás után azonnal el kell ültetni. A takarítási és ültetési akció esős időben sem marad el! Az ültetőárok kiásását előzetesen kisgép végzi majd el, a sövénynövényeket 10-20 méteres szakaszokban telepítjük majd végig, a sportpályákat övező kerítés mentén. A munkavégzéshez kapára és lapátra lesz szükség, ezért kérjük, hogy hozzanak magukkal kerti szerszámot, mert az egyesület szerszámkészlete véges. Ásóra nincs szükség.
 
 
 
 
Fűszerspirált építünk kőből. A fűszerspirálba különféle fűszernövények kellenek, ezért kérjük, hogy akinek bármilyen áttelepíthető évelő  fűszernövénye van, hozzon belőle a játszótérre kis földlabdával vagy cserépben! Előre is hálásan köszönjük fáradozásukat! A fűszerféléket már az ültetést megelőzően el lehet helyezni a játszótéren a konténerház mellett.
 
Mint már arról korábbi hírlevelünkben és a honlapon is tájékoztattuk Önöket, az Ökotárs egyesület által koordinált és a MOL által finanszírozott Zöldövezet-pályázaton egyesületünk 500 ezer forintos támogatást nyert. Ezt az összeget fordítjuk a május 8-án elvégzendő feladatokra.
Ugyancsak május 8-án a működésképtelen vagy fölösleges elektromos (hűtők, mosógépek, fűnyírók, hajszárírók, konyhai gépek, stb.) és elektronikai (monitorok, számítógépek, billentyűzet, egér, rádió, televízió, videolejátszók, stb.) gépeket a Gladiátor utcai játszótér bejárata előtt gyűjtjük össze, a teherautó kb. délután 1 órakor szállítja majd el azokat.
A különféle szelektív hulladékgyűjtési lehetőségek továbbra is mindenki számára elérhetők: a papírhulladék összekötözve a papírkonténerbe rakható, a műanyaghulladék tisztán és zsákolva a játszótéri faház mellett gyűjthető, a használt sütőzsiradék pedig az Aranyalma utcai kisközértben leadható.
A májusi családi napra 22-én, pénteken délután 4 órától a gyerekeket és szüleiket várjuk a Gladiátor utcai pihenőpark előtti térre. A húsvéti állatsimogató napot az eső elmosta, a kisház előtti tető alatt nyuszikat és csibéket láthattak a gyerekek. Ezért 22-én – jó időben - a pónifogat a gyerekek rendelkezésére áll majd. A pónik az egyesülettől répában és almában kapják a fizetésüket. Zöldséget és gyümölcsöt a látogatók is hozhatnak nekik.
Az önkormányzat által koordinált helyi komposztálási programhoz kapcsolódóan április 19-én és 22-én az őszihez hasonló előadások hangzottak el a Csillaghegyi Közösségi Házban a komposztálással kapcsolatos tudnivalókról. A programhoz már tavaly ősszel csatlakozott közülünk néhány kerttulajdonos, akik kertenként 2 db komposztálóedényt kaptak.
Közülük várunk olyan jelentkezőt, aki május elején bemutatja a kertjét (és a komposztálóedényét) az önkormányzat képviselőjének, aki az új www.obuda.hu oldalon a „Zöld oldal” című  fejezetet szerkeszti, amelynek kiemelt témája a komposztálási program és ahol, természetesen, a lakossági mintaprogramot is bemutatják fotókkal és szöveggel egyaránt. 
A komposztálásról ebben a hírkomposztban is csak jót  írhatunk: a levágott kerti füvet, az elszáradt növényi részeket, a lehullott őszi faleveleket, a konyhai, háztartási növényi hulladékot zöldjavaknak nevezzük. A talajban, a földben milliárdnyi apró élőlény lakik és a zöldjavakból komposztot/humuszt állít elő. Környezetvédelmi okból egyesületünk is a helyi komposztálást támogatja.
Egy árnyékos kerti sarokban elhelyezett komposztálóedény bőségesen kiszolgál egy öttagú családot, nincs szükség zsákvásárlásra, elszállításra, még kevésbé az utcának, az árokpartnak, a természetnek a szennyezésére. A háztartásban keletkező szemétnek kb. egyharmada komposztálható, így a kuka sem telik meg gyorsan. Ennek a szempontnak a fontossága akkor válik majd nagyon aktuálissá, amikor a szemétszállítás díját mennyiségi alapon vetik ki. Ez az idő nincs is olyan messze, hiszen a szemét elégetése, feldolgozása súlyos anyagi és környezeti terhet jelent Magyarországon is.
A jól kezelt komposzt sohasem büdös, a külleme az edénytől függ, esztétikailag sem kedvezőtlen látvány. A komposztálás tudományát mindenki el tudja sajátítani. Őszintén szeretnénk, ha minél többen Önök közül elkezdenének komposztálni és komposztálóedényt vennének zsákok vagy az égetés helyett. 
     Kérjük, olvassák rendszeresen honlapunkat is! 
Várjuk Önöket programjainkon és a családi pihenőparkban, amit közös munkával építsünk tovább, óvjunk, tartsunk rendben, tisztán és használjunk örömmel! 
Ne feledjék el, hogy május 8-án nagy szükségünk lesz az Önök segítségére: 9-11-ig közterületi takarítás, utána a játszótéren növényültetési akció lesz!
Délben közös ebédre várunk mindenkit, aki a munkából is kiveszi a részét. 
 Üdvözlettel:
az Aquincum-Mocsáros Egyesület vezetőségi tagjai 
     Budapest, Mocsáros-dűlő, 2010. április 21.


Ezúttal is pontokba gyűjtve adunk tájékoztatást a következő hetek programjairól, tennivalóinkról, kéréseinkről és értesítéseinkről: 

 • Az Aquincum-Mocsáros Egyesület vezetősége ismételten értesíti az érdeklődő  lakótársakat, hogy a III. kerület önkormányzati testülete beadványunknak megfelelően 2010. május 26-án testületi ülésen tárgyalja majd a Mocsáros-dűlő helyzetét. A téma felvezetőjének Szabó Magdolna környezetvédelemért felelős alpolgármestert kértük fel. A testületi ülések nyilvánosak, azokon hallgatóként bárki részt vehet.

Tovább...

Hírlevél 2010. március

Tisztelt Lakótársaink, Kedves Mocsáros-dűlőiek!

Reméljük, hogy önök közül is sokan eljönnek majd a Gladiátor utcai pihenőparkba az április 10-én sorra kerülő 3. Óbudai Terepfesztiválra! A futó, biciklis és duatlon programok között amatőrök részére kiírt számokat is találnak: nevezzenek a www.terepfesztival.hu oldalon, jöjjenek versenyezni és nézőnek is!
Éljenek az Óbudai Egészségolimpia szervezői által biztosított egészségmegőrző és -javító lehetőségekkel is: ingyenes egészségügyi programok az Óbudai Egészségolimpia keretén belül (vérnyomásmérés, szakember általi dietetikus tanácsadás, In-Body készülékkel végzett testösszetétel-vizsgálat látogatóknak és sportolóknak egyaránt), elsősegélynyújtó tájékoztató.
A délelőtt 10 órakor kezdődő Futás a Mocsárosért programra minél több helybéli lakót -felnőtteket, iskolásokat és óvódásokat, családokat, fiatalokat és idősebbeket egyaránt- várunk. Nevezzenek be, a célba érkezők ajándékot kapnak.
Jöjjenek el a Gladiátor utcai játszótérre 2010. április 10-én, szórakozzanak és FUSSANAK!
Mindenkit szeretettel várnak az Aquincum-Mocsáros Egyesület szervezői

Addig is szíves figyelmükbe ajánljuk a következő híreket:

 

Tovább...

Hírlevél 2010. január

Tisztelt Lakótársaink, Kedves Mocsáros-dűlőiek!

Eredményes és szerencsés új évet kívánunk Önöknek!

Az Aquincum-Mocsáros Egyesület vezetősége értesíti az érdeklődő lakótársakat, hogy a III. kerület önkormányzati testülete beadványunknak megfelelően 2010 májusában testületi ülésen tárgyalja majd a Mocsáros-dűlő helyzetét. A téma felvezetőjének Pauli Antalt, területünk önkormányzati képviselőjét és Szabó Magdolna alpolgármestert kértük fel. Az ülés pontos időpontjáról értesíteni fogjuk lakótársainkat. A testületi ülések nyilvánosak, azokon hallgatóként bárki részt vehet.

Tovább...

Hírlevél, 2009. november

Kedves Mocsáros-dűlőiek!

1. Értesítjük Önöket, hogy 2009. november 24-én (kedden) este 17 óra 30 perckor a Nádszál utcai Gladiátor Étteremben RENDŐRSÉGI LAKOSSÁGI FÓRUM-ot rendezünk, ahol a kerületi rendőrkapitányság hivatali képviselőjén kívül megjelennek majd a Római lakótelep polgárőrségének képviselői, az önkormányzati közterület-felügyelet munkatársa és a terület önkormányzati képviselőjét, Pauli Antalt is meghívtuk.

Várunk mindenkit, aki a Mocsáros-dűlő közbiztonságával (személyi és vagyonbiztonságával), a közterület állapotával kapcsolatban kérdést kíván intézni az illetékes intézményeket képviselő meghívottakhoz és szeretne a polgárőrség képviselőjével találkozni, velük együttműködni, segíteni őket, csatlakozni hozzájuk.

Tovább...

Hírlevél, 2009. október

Kedves Lakótársaink!

E heti hírlevelünkben az október 10-i, szombati közterületi takarítással kapcsolatos tudnivalókról értesítjük Önöket.

A közterületi takarítás célja, hogy a házak előtt a járdaszegélyt, az útszegélyt, az árkokat tisztítsuk meg a felgyülemlett földtől, gallyaktól, szeméttől. Az avargyűjtés is részben esedékes már, bár a fák lombja még szinte teljes. A később összegyűjtött faleveleket a hetente kijáró zöldhulladék gyűjtő FKFV autó zsákolva illetve darabolva/összekötve elszállítja majd.

Tovább...

Hírlevél, 2009. szeptember

Kedves Mocsáros-dűlőiek!

A megkezdődött ősz szeptember végétől esedékes tennivalóira, programjainkra és általános tájékoztatónkra, kérjük, szánjanak néhány percet!

Tovább...

Az Aquincum-Mocsáros Egyesület pártpolitikától, gazdasági érdekcsoportoktól független, nonprofit szervezet, amely a lakókat és a természetet érintő közérdekű, lényeges kérdésekben képviseli a Mocsáros-dűlőn élő emberek közösségének érdekeit, építi és szépíti a lakókörnyezetet.

Kérjük, adója 1%-ával támogassa az Aquincum-Mocsáros Egyesületet!

Adószám: 18099445-1-41

Bankszámlaszám:

MBH Bank 10102103-44490000-00000005.

 

 

Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz!

Köszönjünk támogatóink segítségét:
Ökotárs Alapítvány     Nemzeti Civil Alapprogram


DunaAuto_logo_2015.jpg      Fővárosi Önkormányzat

clearwater_logo.jpg


Kapcsolataink:

Magyar Madártani

és Természetvédelmi Egyesület

 

 

obudaifutokorse.jpg

Óbudai Futókör SE.

 


Legfrissebbek

1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1%

Változás!

Tavaszi szemétszedés a Mocsároson

Ismét tavaszi takarítás a Mocsároson!

Hírlevél, 2015 április

Petanque pálya a Pihenőparkban

Szomszédünnep Óbudán május 2-án!

Lakossági fórum március 25-én!

Hírlevél, 2015. február

Hírlevél, 2014. december

Hírlevél, 2014. július

Óbuda Napja - 2014. május 4.

8 órás MTB verseny a Mocsárosban

Hírlevél, 2014. április

Hírlevél, 2014. február

Mikulás 2013.

Hírlevél, 2013 november

Hírlevél, 2013 szeptember

Őszi takarítónap a Mocsároson

A Johnson Controls adománya Egyesületünknek

Közösségi takarító nap - 2013. október 12. 9-14 óráig

Kérdőív a Római-partra tervezett mobilgátról

Hírlevél, 2013. augusztus

Felhívás!

Kedves Római partért aggódó civil barátunk!

Hírlevél, 2013. július 3.

Új körzeti megbízott a Mocsárosban

Civil Nap 2013. május 26.

Szomszédünnep Óbudán – Óbuda Napja 2013.

Hírlevél, 2013. március-április

Szomszédünnep 2013

Hírlevél, 2013. február

Hírlevél, 2013. január

1 % köszönetnyilvánítás

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás!

Egyesületi Mocsáros-bejárás

Fitneszpark avató

Megérkeztek a fitneszgépek!

Időpont-foglalási rendszer

Hírlevél, 2012. május

Szomszédünnep 2012

Mocsáros Tanösvény foglalkoztató füzet letöltése

Hírlevél, 2012. április

Hírlevél, 2012. április II.

Megtisztítottuk a tanösvény útvonalát

Hírlevél, 2012. március

Hírlevél, 2012. február

Fűszerspirál

Évzáró vacsora

Megtartottuk hagyományos évzáró vacsoránkat

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás, és megajándékozta a gyerekeket

Hírlevél, 2011. november

Örömmel tudatjuk minden családdal, hogy idén is ellátogat egyesületünk Gladiátor utcai játszóterére a Mikulás! Kis krampuszai megsúgták, hogy a Mikulás hintón érkezik és várja a gyerekeket

Szemétszedés, padépítés

Fűszer szüret

Padfestés

Lefestettük az új padot a pihenőpark előtt

Köszönjuk az 1% felajánlásokat!

Hőlégballonozás a Mocsároson

A hőlégballonozást próbálhatták ki a bátrabbak a mocsárosban.

Levendulaszüret

Nyáron leszüreteltük az első évi termést

Hírlevél, 2011. október

Itt az ősz, a falevélhullás és -gyűjtés meg a komposztálás lehetőségének ideje. A már szokásos októberi programokra várjuk Önöket!

Hírlevél, 2011. május

Óbuda Napja, 2011. május 7.

Húsvéti állatsimogató, 2011. április 23.

Óbuda Napja (május 7.)

Húsvéti állatsimogató, 2011. április 23.

Levendula-ültető nap 2011. április 16.

Hírlevél, 2011. április

Főoldalunkon találják a levendulaültető-nap és a húsvéti állatsimogató program meghívóját.

Fotók a IV. Óbudai Terepfesztiválról 2011

IV. Óbudai Terepfesztivál

Hírlevél, 2011. március

Áprilisi mozgalmas hónap lesz, minden hétvégén érdemes kijönni a Gladiátor utcai játszótérre

Hírlevél, 2011. február

Ebben a hírlevelünkben az 1%-os kampányról, további programjainkról és a madarak téli etetéséről is olvashatnak.

Hírlevél, 2011. január

Minden érdeklődőt várunk segítő önkénteseink sorába. Kérjük, aki kedvet érez az egyesületi aktivitáshoz, bátran jelentkezzen, örömmel fogadjuk!

Karácsonyfánk, 2010

Saját kezűleg készített díszekkel ékesítettük fel a karácsonyfánkat a játszótéren.

Mikulás a játszótéren, 2010

Idén is eljött hozzánk a Mikulás a krampuszaival. Gyönyörű hóesés és sok gyerek fogadta. A gyerekek nagyon örültek a kis póniknak és persze az ajándékcsomagoknak.

Hírlevél, 2010. december

December 11-én, szombaton délelőtt karácsonyfadíszeket készítünk kézműves foglalkozás keretében a konténerházban, ahová érdeklődő gyerekeket várunk.Idén fenyőfát állítunk a pihenőparkban és a kézműves díszekkel felékesítjük, kivilágítjuk. Szeretnénk szemet gyönyörködtető látványt teremteni

Hírlevél, 2010. november

A kerületi önkormányzat határozata alapján a kamerákkal kiépített térfigyelő rendszert beüzemelték, a Mocsárosba bevezető utak elejét, néhány kivételével, betontömbökkel lezárták, a bejutás lehetséges módjáról a tűzoltóságot és a mentőket értesítették. A Mocsáros területére szemetet kihordani végre lebukásveszélyessé vált.

Hírlevél, 2010. szeptember

Szeptemberi hírlevelünkben közérdekű információkkal fordulunk Önökhöz

Hírlevél, 2010. augusztus

Augusztusi hírlevelünkben két elgondolkodtató és kihasználható lehetőségre hívjuk fel a figyelmüket

Hírlevél, 2010. június

Júniusi hírlevelünkben néhány fontos információval szolgálunk

Gyermeknapi állatsimogató, 2010

Pónik, lovaglás és kocsikázás az idei gyermeknapon

Májusi növényültetés, 2010

Május 8-án délelőtt 10 órától kb. száz ember dolgozott a parkban, néhányan sötétedésig

Hírlevél, 2010. április

Május eseményekben teli hónap lesz; itt olvashatja a részleteket

Fotók a III. Óbudai Terepfesztiválról

A rendezvény a szervezők szemszögéből

Beszámoló a III. Óbudai Terepfesztiválról

Április 10-én, szombaton az ígért rossz idő helyett napsütés és jókedv fogadta az Óbudára kilátogató sportolókat és nézőket.

Húsvéti állatsimogató, 2010

A rossz idő ellenére két nyuszi és két csibe várta a gyerekeket a játszótéren. Íme a képek!

Pihenőpark fejlesztés és bővítés a Mocsáros-dűlőn

Az Ökotárs Alapítvány és a MOL által meghirdetett Zöldövezet 2009. Programban a "Pihenőpark fejlesztés és bővítés a Mocsáros-dűlőn" című pályázatunk alapján Egyesületünk 500 ezer forint támogatásban részesül

Hírlevél 2010. március

Egyesületünk idei második hírlevele az április 10-én megrendezésre kerülő Óbudait Terepfesztiválról, a húsvéti eseményeinkről és a tavalyi közbiztonsági fórum eredményeiről

III. Óbudai Terepfesztivál

2010. április 10-én ismét Terepfesztivál a Mocsároson

Játszótér a hó alatt

Rég nem látott havas képek a pihenőparkról

Hírlevél 2010. január

Egyesületünk idei első hírlevele, melyben olvashatnak a Mocsáros ügyét tárgyaló önkormányzati ülésről, az új honlapunkról, az 1%-okból befolyt összeg felhasználásáról, valamint 2010-re tervezett programjainkról

Régi fotók a Mocsárosról

Szinte hihetetlen, hogy pár évtizede még így nézett ki a Mocsárosdűlő