Hírlevél, 2013 szeptember

Kedves Lakótársunk!

 

 

  • Szombaton, szeptember 28-án meghívjuk Önöket a Civilek Éjszakája programra, aminek helyszíne az Aranyvölgy utcában, az esztergomi vasútvonal építési területén lesz. Este 8 órakor ott fogunk találkozni a kerület más részeiből odaérkező lakókkal és (bejelentett-engedélyezett) tábortüzet gyújtunk. Beszélgetős, ismerkedős, gitárzenés, tea-üdítő-fröccs-zsíros kenyér kínálós estre számítsanak.

A vonulók szombaton este ¾ hétkor találkoznak a Pusztakúti úton  a Lehmann pékség előtt. Ott és a Nemesgép telephelye előtt is lehet parkolni. A Lehmann elől indulunk együtt a Waldorf iskolához, fáklyákkal. Odaérve, az egyesületek együtt gyújtják meg a tüzet.  A helyszínre a többi civil szervezet is fáklyás menettel érkezik majd. Mindenkit várunk, fáklyát biztosítunk!

  • A Határ úton két régi határkő kallódik már évek óta. Ezeket a köveket a Civilek Éjszakája program során terveztük felállíttatni. Sajnos az engedélyezés elhúzódik, ezért a határkövek felállítása későbbre tolódik. A kövek tulajdonosa a kerületi önkormányzat. A Fővárosi Földhivatal tájékoztatása szerint a köveket kizárólag arra az eredeti helyre lehet a Határ úton felállítani, ahol valóban korábbi birtokhatárt jelöltek. Sajnos ennek a követelménynek nem tudunk megfelelni, mert a Határ út átépítése során az út vonalát áthelyezték és a múlt héten elvégzett mérések szerint a kövek pontos helyén most egy-egy út - útpadka szakasz, illetve egy kocsibeálló - csatornacső-rész található. A Határ út mentén, másik helyen megtévesztő lenne elhelyezni a köveket, ezért a Földhivatal munkatársa javaslata alapján engedélyt kértünk az önkormányzattól arra, hogy a határkövek a Gladiátor utcában a pihenőpark bejáratánál szolgálhassanak helytörténeti látványosságként, amíg méltóbb hely nem kerül a számukra. A kerületi önkormányzattól arra kértünk választ, hogy melyik önkormányzati szerv jogosult ezt a kérést elbírálni, hová forduljunk a két darab, százévesnél régebbi kő elhelyezésének ügyében.

 

  • A papír- és műanyag-gyűjtő kukák kihelyezése a kertekbe most szünetel.  A cég a már kihelyezett kukákat rendszeresen kiüríti. Sajnos a város egész területén vontatottan halad a közműcég átállása a begyűjtés kiépítésére, így nem szabadulnak fel a vállalkozónál újabb gyűjtőedények. Nagyon kevés kukát tudnak átcsoportosítani, lassan tudják kielégíteni az új igényeket. A meglévő kukákat több háztartás is használhatja, ezt beszéljék meg egymással, kedves lakótársaink! A kukákat, felváltva, hetente kiürítik.
  • Nemsokára két alkalommal is lehetőségünk lesz az elektromos, elektronikai és veszélyes hulladék leadására: először szeptember 28-án a Határ út – Pusztakúti út sarkán lesz gyűjtés, amit megismételnek október 12-én, a Római téren 8 és 14 óra között. Hozzánk ez a két helyszín van legközelebb, kérjük, éljenek a lehetőséggel!
  • Október 12-én délelőtt őszi nagytakarítást rendezünk a játszótéren és a Mocsáros mentén. Az utak, árkok, patakpart, játszótér megtisztítása a feladatunk. Ez utóbbi helyeken a szokásos létszámban az Árpád Gimnáziumból érkeznek hozzánk segítő gimnazisták. Önöket arra kérjük, takarítsák ki a házuk előtti közterületet: a járdát, az útpadkát és az árkot. Az összegyűjtött gallyakat, falevelet, szemetet két konténerbe gyűjtjük majd. A konténerek helyét még nem jelöltük ki, de feltűnő, könnyen megközelíthető helyen lesznek.

Kezdjünk új életet, legyen minden ház előtt tiszta a közterület, mert a megújulni képes, tiszta, élhető környezet kialakítása nemcsak közügy, hanem mindannyiunk személyes ügye. Például ahhoz, hogy ez a városrész valóban alternatívát jelentsen a lakóingatlanok piacán keresgélők számára, nem árt, ha a környezetünk rendezett és képes a megújulásra, az élhetőségi kritériumok javítására. A válság évei alatt leginkább azok a városrészek számítanak ellenállóbbnak az árzuhanással, a bűnözéssel, az illegális beköltözéssel szemben, amelyeknek a környezete tiszta. Október 12-én, délelőtt tegyünk rendet az utcákon, jöjjenek ki a házaikból, kérjük, vegyenek részt a munkában!

  • A mobilgáttal kapcsolatban október 14-ére hívnak össze meghallgatást. Mivel még a helyszín és időpont megválasztásával is trükköznek, egyelőre ezekről nem tudunk biztosat. A pontos időpontról és helyszínről a gátépítés iránt érdeklődő és a meghallgatáson jelen lenni kívánó lakók a honlapon találnak majd értesítést.

A mobilgát építési kedv nem csitul, a legkülönfélébb ötletek, változatok, vélemények és vélemény-módosítások hangzanak el a főváros és a kerület vezetője szájából. Közelednek a jövő évi választások. A fővédmű megépítése ügyében a főpolgármesternek levelet írtunk, ebben a levélben az Aranyhegyi-patak gátjának, mint az egyik fővédmű szakasznak az átgondolt megerősítését is kérjük. A levél a honlapon olvasható el.

A júniusi árvíz után a kerületi polgármester kétségbe vonta a gáton való megfeszített védekezésünk jogosságát és az év során különféle okokra hivatkozó figyelmeztető leveleket kaptunk az önkormányzati hivatalból. A jelenlegi magyarországi politikai kultúra nem kedvez a megvehetetlen, valódi civileknek, de a politikusok leválthatók. A helyi igazi civil szervezetek munkája építi a kerületet, erősíti a közösséget, védi az emberek érdekét, gyakran a vagyonát is, és összekapcsolja az egymás után jövő generációkat. A mi egyesületünkkel való együttműködést nem igényli a kerület vezetője, mert élünk a vélemény-nyilvánítás jogával és ez a lehetséges juttatások megvonásával, büntető csökkentésével járt. A gátvédelmet az emberek fizetik meg az adóból, helyben pedig az összegyűjtött adományokból. Köszönjük a befizetett támogatást minden adományozónknak, a júniusi árvízi védekezés számláját kiegyenlítettük. Nem változtatjuk a gátról kialakított álláspontunkat, de nem tudjuk azt széles körben elmondani, terjeszteni sem, mert a cenzúra működik, a helyi újság kizárólag szűrt információt terjeszt. A Fővárosi Vízművek szakemberei által írott árvízvédelmi jelentés, aminek egyik bekezdése a mi patakunkról szól, elolvasható egyesületünk honlapján. Ezt a szakmai munkát javasoljuk tanulmányozásra a most hivatalban lévő polgármestereknek is.

 

Budapest, Mocsáros-dűlő, 2013. szeptember 25.

Üdvözlettel:

az Aquincum-Mocsáros Egyesület vezetősége

Legfrissebbek

1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1%

Változás!

Tavaszi szemétszedés a Mocsároson

Ismét tavaszi takarítás a Mocsároson!

Hírlevél, 2015 április

Petanque pálya a Pihenőparkban

Szomszédünnep Óbudán május 2-án!

Lakossági fórum március 25-én!

Hírlevél, 2015. február

Hírlevél, 2014. december

Hírlevél, 2014. július

Óbuda Napja - 2014. május 4.

8 órás MTB verseny a Mocsárosban

Hírlevél, 2014. április

Hírlevél, 2014. február

Mikulás 2013.

Hírlevél, 2013 november

Őszi takarítónap a Mocsároson

A Johnson Controls adománya Egyesületünknek

Közösségi takarító nap - 2013. október 12. 9-14 óráig

Kérdőív a Római-partra tervezett mobilgátról

Hírlevél, 2013. augusztus

Felhívás!

Kedves Római partért aggódó civil barátunk!

Hírlevél, 2013. július 3.

Új körzeti megbízott a Mocsárosban

Civil Nap 2013. május 26.

Szomszédünnep Óbudán – Óbuda Napja 2013.

Hírlevél, 2013. március-április

Szomszédünnep 2013

Hírlevél, 2013. február

Hírlevél, 2013. január

1 % köszönetnyilvánítás

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás!

Egyesületi Mocsáros-bejárás

Fitneszpark avató

Megérkeztek a fitneszgépek!

Időpont-foglalási rendszer

Hírlevél, 2012. május

Szomszédünnep 2012

Mocsáros Tanösvény foglalkoztató füzet letöltése

Hírlevél, 2012. április

Hírlevél, 2012. április II.

Megtisztítottuk a tanösvény útvonalát

Hírlevél, 2012. március

Hírlevél, 2012. február

Fűszerspirál

Évzáró vacsora

Megtartottuk hagyományos évzáró vacsoránkat

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás, és megajándékozta a gyerekeket

Hírlevél, 2011. november

Örömmel tudatjuk minden családdal, hogy idén is ellátogat egyesületünk Gladiátor utcai játszóterére a Mikulás! Kis krampuszai megsúgták, hogy a Mikulás hintón érkezik és várja a gyerekeket

Szemétszedés, padépítés

Fűszer szüret

Padfestés

Lefestettük az új padot a pihenőpark előtt

Köszönjuk az 1% felajánlásokat!

Hőlégballonozás a Mocsároson

A hőlégballonozást próbálhatták ki a bátrabbak a mocsárosban.

Levendulaszüret

Nyáron leszüreteltük az első évi termést

Hírlevél, 2011. október

Itt az ősz, a falevélhullás és -gyűjtés meg a komposztálás lehetőségének ideje. A már szokásos októberi programokra várjuk Önöket!

Hírlevél, 2011. május

Óbuda Napja, 2011. május 7.

Húsvéti állatsimogató, 2011. április 23.

Óbuda Napja (május 7.)

Húsvéti állatsimogató, 2011. április 23.

Levendula-ültető nap 2011. április 16.

Hírlevél, 2011. április

Főoldalunkon találják a levendulaültető-nap és a húsvéti állatsimogató program meghívóját.

Fotók a IV. Óbudai Terepfesztiválról 2011

IV. Óbudai Terepfesztivál

Hírlevél, 2011. március

Áprilisi mozgalmas hónap lesz, minden hétvégén érdemes kijönni a Gladiátor utcai játszótérre

Hírlevél, 2011. február

Ebben a hírlevelünkben az 1%-os kampányról, további programjainkról és a madarak téli etetéséről is olvashatnak.

Hírlevél, 2011. január

Minden érdeklődőt várunk segítő önkénteseink sorába. Kérjük, aki kedvet érez az egyesületi aktivitáshoz, bátran jelentkezzen, örömmel fogadjuk!

Karácsonyfánk, 2010

Saját kezűleg készített díszekkel ékesítettük fel a karácsonyfánkat a játszótéren.

Mikulás a játszótéren, 2010

Idén is eljött hozzánk a Mikulás a krampuszaival. Gyönyörű hóesés és sok gyerek fogadta. A gyerekek nagyon örültek a kis póniknak és persze az ajándékcsomagoknak.

Hírlevél, 2010. december

December 11-én, szombaton délelőtt karácsonyfadíszeket készítünk kézműves foglalkozás keretében a konténerházban, ahová érdeklődő gyerekeket várunk.Idén fenyőfát állítunk a pihenőparkban és a kézműves díszekkel felékesítjük, kivilágítjuk. Szeretnénk szemet gyönyörködtető látványt teremteni

Hírlevél, 2010. november

A kerületi önkormányzat határozata alapján a kamerákkal kiépített térfigyelő rendszert beüzemelték, a Mocsárosba bevezető utak elejét, néhány kivételével, betontömbökkel lezárták, a bejutás lehetséges módjáról a tűzoltóságot és a mentőket értesítették. A Mocsáros területére szemetet kihordani végre lebukásveszélyessé vált.

Hírlevél, 2010. szeptember

Szeptemberi hírlevelünkben közérdekű információkkal fordulunk Önökhöz

Hírlevél, 2010. augusztus

Augusztusi hírlevelünkben két elgondolkodtató és kihasználható lehetőségre hívjuk fel a figyelmüket

Hírlevél, 2010. június

Júniusi hírlevelünkben néhány fontos információval szolgálunk

Gyermeknapi állatsimogató, 2010

Pónik, lovaglás és kocsikázás az idei gyermeknapon

Májusi növényültetés, 2010

Május 8-án délelőtt 10 órától kb. száz ember dolgozott a parkban, néhányan sötétedésig

Hírlevél, 2010. április

Május eseményekben teli hónap lesz; itt olvashatja a részleteket

Fotók a III. Óbudai Terepfesztiválról

A rendezvény a szervezők szemszögéből

Beszámoló a III. Óbudai Terepfesztiválról

Április 10-én, szombaton az ígért rossz idő helyett napsütés és jókedv fogadta az Óbudára kilátogató sportolókat és nézőket.

Húsvéti állatsimogató, 2010

A rossz idő ellenére két nyuszi és két csibe várta a gyerekeket a játszótéren. Íme a képek!

Pihenőpark fejlesztés és bővítés a Mocsáros-dűlőn

Az Ökotárs Alapítvány és a MOL által meghirdetett Zöldövezet 2009. Programban a "Pihenőpark fejlesztés és bővítés a Mocsáros-dűlőn" című pályázatunk alapján Egyesületünk 500 ezer forint támogatásban részesül

Hírlevél 2010. március

Egyesületünk idei második hírlevele az április 10-én megrendezésre kerülő Óbudait Terepfesztiválról, a húsvéti eseményeinkről és a tavalyi közbiztonsági fórum eredményeiről

III. Óbudai Terepfesztivál

2010. április 10-én ismét Terepfesztivál a Mocsároson

Játszótér a hó alatt

Rég nem látott havas képek a pihenőparkról

Hírlevél 2010. január

Egyesületünk idei első hírlevele, melyben olvashatnak a Mocsáros ügyét tárgyaló önkormányzati ülésről, az új honlapunkról, az 1%-okból befolyt összeg felhasználásáról, valamint 2010-re tervezett programjainkról

Régi fotók a Mocsárosról

Szinte hihetetlen, hogy pár évtizede még így nézett ki a Mocsárosdűlő