Hírlevél, 2017. március

Az Aquincum-Mocsáros Egyesület hírlevele, 2017. március

A legfrissebb információk szerint a Fővárosi Önkormányzat lakossági fórumot tart a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelméről és a Római-partról

2017. március 6. (hétfő) 18 órakor a Békásmegyeri Közösségi Házban (Csobánka tér 5.)

Ne legyünk közönyösek, ne hagyjuk, hogy a környezetünket a megkérdezésünk nélkül, az érdekünk ellenére átalakítsák, megváltoztassák, szűk körben üzleteljenek vele! Az önkormányzatok nagyon korlátozott módon, későn hirdették meg az eseményt, kevés érdeklődőt szeretnének.

Legyünk ott minél többen és követeljünk biztonságos árvízvédelmet a Mocsáros-dűlőn élőknek!
A Római-partra tervezett, több mint három kilométer hosszú mobilgát nem alkalmas árvízvédelemre a természetes környezet elpusztítása árán sem. Vállalhatatlan veszélyforrást is jelentene, mégis erőltetik. A külföldi és hazai mobilgátak városi környezetben, nem pedig értékes, természeti környezetű partszakaszokon épültek. Készüljön mobilgát a magasabban, védettebb helyen lévő Nánási út – Királyok útja nyomvonalon, a nyúlgát helyén, kerékpárúttal, ott nem akadályozza a felszín alatti vizek folyását, nincs szükség a Római-part lebetonozására, és a rémhírterjesztéssel ellenkezőleg, nincs szükség nagymértékű fakivágásra. Ugyanakkor a Királyok útja már régen megérett arra, hogy rendbe tegyék. Az árvízvédelmi nyomvonal továbbra is maradjon ott, ahol most van, a Nánási út - Királyok útja mentén és mielőbb erősítsék meg Aranyhegyi-patak gátját. A Római-part maradjon a miénk, ne zárják le, ne üzleteljenek vele a hátunk mögött. A kerületi önkormányzat és a 2014-es átadás óta a fővárosi önkormányzat hosszú évek óta elhanyagolja, az elhanyagoltságát a mobilgát építése melletti érvként felhasználja, miközben a parti terület tisztaságának nem feltétele a gát megépítése. Követeljük, hogy tisztítsák végre meg a partot, épüljenek mosdók, kerékpárút, játszóhelyek, legyen élvezhető lehetőségünk sétálni, szórakozni, a kifőzdékben vagy éttermekben enni-inni, sportolni, biciklizni, futni a parton, lemenni a vízhez, evezni a Dunán. A hullámtérben lévő házak, üdülők, szállodák csatornázási problémáját – ha vannak - oldják meg, ne fenyegetőzzenek folyamatosan fertőzésveszéllyel. A helyi és fővárosi politikusok hagyjanak fel az állandó készültségi, konfrontatív helyzetekkel, tegyenek meg mindent a biztonságunkért és engedjenek végre nyugodtan élni bennünket a lakóhelyünkön!

Kérjük, értesítsék családtagjaikat, barátaikat, szomszédjaikat, legyünk minél többen jelen a fórumon, kérdezzünk bátran és tegyünk érte, hogy a legbiztonságosabb és legkörnyezetkímélőbb módon valósuljon meg az árvízvédelem, ne kelljen aggódnunk a Mocsároson átfolyó felszín alatti vizeknek sorsáért, folyjanak azok békésen a megszokott útvonalaikon a Dunába és telítődjön a Mocsáros vízzel magas vízállás esetén úgy, ahogy az mindig is történt! Ne háborgassuk az élővilágot, hagyjuk nőni a fákat, elég volt már a városi fák lepusztításából!

1. A Mocsáros-dűlő forgalomtechnikai koncepciójáról szóló tájékoztatón az önkormányzat illetékeseitől megtudtuk, hogy elkezdődött a tervezés, a lakóktól kapott javaslatokat megvizsgálják. A városfejlesztési főosztály feladatait az Óbudai Városfejlesztő Nfkt. vette át. Mi elmondtuk az észrevételeinket, megígérték a járdaépítéseket, újra felmerült a mellékutcák egyirányúsítása is a forgalom csillapítása érdekében. A járműveknek a Szentendrei útra terelésében vagyunk érdekeltek, a hivatal inkább a sebességcsökkentésre helyezi a hangsúlyt. Az egyik nagy problémát jelentő HÉV átjáró nem a kerületi önkormányzathoz tartozik, együttműködniük kellene más hivatalokkal.
  2. A Mocsáros készülő építési szabályzata megismerésének érdekében az Egyesület ügyfélként bejelentkezett a kerületi önkormányzathoz. Az információkat folyamatosan meg fogjuk osztani Önökkel. Színes tervekről hallottunk, amelyek a Gladiátor utcának a Határ útig terjedő meghosszabbításában lakópark építésekről szólnak. Nagyobb részben természetvédelmi területről van szó, államkincstári, tehát nem kerületi tulajdonról, ezért különösen érdekes lenne megismerni a beépítési terveknek az indoklását.
  3. A Gladiátor utcai játszótér szezonnyitó takarítási, rendrakási napja 2017. április 8-án lesz.      A szokásos erdei, patakparti, utak menti nagytakarítást a Te szedd! akcióhoz csatlakozva fogjuk megtartani későbbi időpontban, erről a következő hírlevélben pontos tájékoztatást adunk majd.
  4. A focipálya rendbetétele érdekében a Fogadj örökbe egy zöldterületet! pályázaton keresztül fogunk részbeni anyagi fedezetért folyamodni, a pályázat alakulásáról szintén szólunk még.
  5. A játszótér hátsó kerítése a nagy hidegben megszorult erdőlakó emberek prédájává vált, gyakorlatilag végig kitörték és valószínűleg eltüzelték a szánkódomb felőli oldalt. A pótlásra egyelőre nincs fedezet. A kerületi önkormányzat a kerti munkáknak folyamatos elvégzését támogatja 1,5 millió forinttal, amely pénz a szerződés szerint másra nem fordítható, de a játékok cseréje, kijavítása egyébként is súlyosabb összegbe kerülne. Több fórumon és levélben is kértünk segítséget, az elküldött leveleket a honlapunkon olvashatják el. Az alább, szó szerint idézett, e-mailben írt, sajnálatosan lehangoló tartalmú válaszlevelet a területi önkormányzati képviselő küldte a megkeresésünkre:

„Tisztelt  Mihályfy Klára

Aquincum-Mocsáros Egyesület

Elnök asszonya !

Elnézést kérek a kései vissza jelzésért . Az Óbuda -Békásmegyer Képviselő Testülete

1.5 Millió Ft -ot szavazott meg az eggyesület részére .

Mint a terület képviselője a tőlem telhető lehetőségeken belül támogatom az Önök hasznos munkályukat .

Baráti üdvözlettel : Bulla György

IX. VK Képviselője „

1. Az Egyesület éves rendes közgyűlésének várható időpontja: 2017. április 25.
  2. A tagdíjak befizetésére az április 8-i rendrakó napon is lehetőség lesz, egyéb alkalmakról e-mailben lehet érdeklődni. Kérjük azt is, hogy az szja 1 százalékos felajánlásokról el ne felejtsék értesíteni a bevallást kitöltő munkatársukat vagy a NAV részére postázni a válaszszelvényt, amin megjelölhető az Egyesület adószáma: 18099445-1-41. A közbenjárásukat előre is köszönjük, kérjük, hogy ne hagyják elveszni az 1 százalékot!
  3. Gyűjtjük a sütőolajat továbbra is, az Aranyalma utca 7. szám alatt, a bejárattól balra, a kerítésre szerelt műanyagládába téve tudják azt eljuttatni hozzánk.

Budapest, Mocsáros-dűlő, 2017. március 1.

Üdvözlettel: az Aquincum-Mocsáros Egyesület vezetősége

Egyesületünk idei második hírlevele az április 10-én megrendezésre kerülő Óbudait Terepfesztiválról, a húsvéti eseményeinkről és a tavalyi közbiztonsági fórum eredményeiről