Hírlevél, 2019. április

Az Aquincum-Mocsáros Egyesület hírlevele, 2019. április

Kedves Lakótársunk!

 

¨       A családi pihenőparkban alapvető állagmegóvást végzünk, azonban érdemi, hivatalos információ híján és arra való tekintettel, hogy az Óbudai Sport és Szabadidő NKFT-n keresztül az önkormányzat megbízott dolgozói azt az információt közvetítik felénk, hogy a területet ők kezelik, a játszóteret ők „élesítik a honlapjukon”, nem tudunk korlátok nélkül a növényekről gondoskodni. A levendulást nem vágták vissza, a kerítés menti sövénynövények nyírása sem történt meg, a fűszerspirál tavaszi megtisztítása és felfrissítése is várat magára. A füvet ugyancsak le kellene vágni. A gyomlálást a szokásos módon megkezdtük, az önkormányzat megbízásából azonban még semmilyen kerti munkát nem végeztek. A parkban lévő növények többsége pályázati forrásból, tervezetten került a helyére.

Kerületünkben minden park-rehabilitáció, parképítés az Óbuda Újságban rendszeresen reklámozott közösségi tervezéssel zajlik. Vajon a Gladiátor utcai valódi park miért kivétel az ún. közösségi tervezés alól? Az önkormányzati NKFT honlapján már látható egy terv, ami teljesen átalakítaná a mai arculatot. Nem tartjuk szerencsésnek azt, hogy a megkérdezésünk nélkül, a közösség véleményének semmibevételével építenék át a területet.

Attól tartunk, hogy a hivatalos levél, ami elvárható minimum lenne egy ilyen rekviráló akció esetén, már nem fog megérkezni, „a terület használatának visszavétele” elrendeltetett. Ez az óriási érték, amit az elmúlt húsz év során létrehoztunk, most ebek harmincadjára jut, méltatlan emberek döntése alapján alakul a további sorsa. Úgy tudjuk, egyelőre megmarad a családi pihenőpark, tehát a sportolni akarók és kisgyerekes családok érdeke nem sérül, de nem tudható, hogy a pártpolitikai megfontoláson kívül, ami semmiképpen sem méltánylandó, mi az oka annak, hogy a kerület polgármestere, Bús Balázs nem áll szóba egy működő civil egyesület képviselőivel. A magunk részéről ezúton tiltakozunk minden mögöttes szándék ellen, hiszen nem tudjuk, mi készül hosszú- és rövidtávon, nincs információnk, megtagadják tőlünk a jogilag kötelező tájékoztatást. Ennek hiányában nem tudható, mi lesz a családi pihenőpark helyén, milyen jövő vár a területre, a beígért 45 milliós beruházás mikor kezdődik el. Mi lesz a növények sorsa, elpusztítani, lecserélni vagy megszüntetni akarják-e az állandó locsolást, gondozást igénylő élőlényeket, az egész parkot, az egyesület vagyonát.

Aggódunk a sportpályákért, az éppen rendbetett focipályáért, a szánkódombért, a természetért, a madarakért, mert semmilyen eszközzel nem bírunk a megvédésük érdekében. Az egyesület jelenleg ingyenmunkával járul hozzá a terület karbantartásához, de a tisztázatlan helyzet miatt nem tudjuk biztosítani a vegetáció gondozását. Minden eddigi kétkezi és anyagi áldozatunk kidobásra ítéltetett-e? Nem látunk bele a távolabbi tervekbe, a szándék ismeretlen, nincs párbeszéd. Van hírünk arról, hogy időnként járnak arra hivatali emberek, de bennünket nem kérdeznek, nem állnak szóba velünk. Tudomásunk van arról, hogy 3,5 millió forintot terveztek a karbantartásra (az egyesülettől évi 1,5 milliót megvontak ugyanerre). A pár hete odaszállított és trehány módon ledobott homokon kívül más munkavégzés eddig nem volt, pedig az év első négy hónapjából néhány nap maradt csak. Reméljük, hogy a hírlevél elolvasása ráébreszti a felelősöket arra, hogy nincs joguk tönkretenni egy lakóközösség két évtizedes, minden tekintetben hiánypótló és becsülettel végzett munkáját és elkezdik a karbantartást, megtartva és tovább ápolva az általunk ültetett növényzetet és az épített környezetet. A Mocsáros-dűlő lakosait régóta megillető fejlesztést, tiszta körülményeket biztosítanak a látogatóknak a parkban és végre legalább egy épített kutyafuttató erejéig a terület fejlesztéséhez az önkormányzat is hozzájárul.

 

¨       2019. június 3-tól próbaüzemben működik a Kaszásdűlőig kiterjesztett óbudai fizetős parkolási rendszer. Július 1-től pedig már hivatalosan is kötelező lesz parkolási díjat fizetni egészen a lakóterületünk határáig. Várható, hogy P+R parkolóterület híján a Mocsáros-dűlő mellékutcáiban és a Rozália úton munkaidőben parkoló autók száma tovább növekszik.

 

¨       Az Aranyalma utca 7. szám alatt a kapura szerelt kosárba tehetik a fáradtolajat, zsírt. Semmiképpen se öntsék a csatornába, a természetes vizekbe jutva rendkívül nagy kárt okoz.

 

¨       Kérjük, hogy újítsák meg tagságukat az egyesületben, 2400 Ft befizetésével.

¨       A személyi jövedelemadó bevallásakor, bár időráfordítással jár, kérjük, ne hagyják veszni az 1 %-os adományt, amivel nagy segítséget nyújtanak a civil szervezeteknek. Ha tehetik, válasszák az Aquincum-Mocsáros Egyesületet!

¨       Minden adományt köszönettel veszünk, tisztességgel, a lakóközösség és a társadalom javát szolgálva használjuk fel. (Adószám: 18099445-1-41, Bankszámlaszám: Budapest Bank 10102103-44490000-00000005)

 

¨       Az alábbi felhívás minden évben megjelenik az önkormányzat honlapján. Mivel még nem kaptunk díjat, most szeretnénk megkérni Önöket, ha úgy gondolják, ajánlják a döntéshozók figyelmébe az Aquincum-Mocsáros Egyesületet, bár a rideg valóság alapján nem reménykedünk. Az ajánlást postán kell elküldeni vagy személyesen lehet leadni a hivatalban. Ha ajánlanak bennünket, kérjük, nekünk is jelezzék azt e-mailben. Az e-mail címen bármilyen közérdekű bejelentést megírhatnak nekünk: info@mocsarosegyesulet.hu

 

Ön melyik civil szervezetet díjazná?

A díj Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat képviselő-testülete döntése alapján „Balázs Lajos Óbudai Civil Díj” néven kerül átadásra. 2019. április 30-ig (kedd) várjuk írásbeli jelölését!

Ki kaphatja a Díjat?

Az, a Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat területén bejegyzett civil szervezet, amely a kerület polgárai érdekében kifejtett tevékenységét kimagasló színvonalon, az általa nyújtott szolgáltatást igénybe vevők általános elégedettsége mellett legalább 3 éve folyamatosan végzi.

Ki jelölhet?

minden, III. kerületi állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező lakos vagy

kerületi székhellyel rendelkező civil szervezet

Mit kell tartalmaznia a jelölésnek?

az elismerésben részesítendő civil szervezet nevét, székhelyének címét, a szervezet jegyzésére jogosult személy nevét;

részletes indokolást;

a javaslattevő személy vagy szervezet nevét és lakcímét, illetve székhelyének címét

A díj díszoklevéllel és bruttó 500.000 forint pénzjutalommal jár. A Díjazott szervezetről a képviselő-testület dönt a Civil és Nemzetiségi Bizottság javaslatának figyelembevételével.

Az írásbeli jelöléseket postai úton 2019. április 30-ig (kedd) várjuk a következő címre:

Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Ifjúsági, Civil és Nemzetiségi Iroda, 1033 Budapest, Fő tér 4.

 

Budapest, Mocsáros-dűlő, 2019. április 15.

Üdvözlettel: az Aquincum-Mocsáros Egyesület vezetősége

Legfrissebbek

Változás!

1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1%

Tavaszi szemétszedés a Mocsároson

Ismét tavaszi takarítás a Mocsároson!

Hírlevél, 2015 április

Petanque pálya a Pihenőparkban

Szomszédünnep Óbudán május 2-án!

Lakossági fórum március 25-én!

Hírlevél, 2015. február

Hírlevél, 2014. december

Hírlevél, 2014. július

Óbuda Napja - 2014. május 4.

8 órás MTB verseny a Mocsárosban

Hírlevél, 2014. április

Hírlevél, 2014. február

Mikulás 2013.

Hírlevél, 2013 november

Hírlevél, 2013 szeptember

Őszi takarítónap a Mocsároson

A Johnson Controls adománya Egyesületünknek

Közösségi takarító nap - 2013. október 12. 9-14 óráig

Kérdőív a Római-partra tervezett mobilgátról

Hírlevél, 2013. augusztus

Felhívás!

Kedves Római partért aggódó civil barátunk!

Hírlevél, 2013. július 3.

Új körzeti megbízott a Mocsárosban

Civil Nap 2013. május 26.

Szomszédünnep Óbudán – Óbuda Napja 2013.

Hírlevél, 2013. március-április

Szomszédünnep 2013

Hírlevél, 2013. február

Hírlevél, 2013. január

1 % köszönetnyilvánítás

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás!

Egyesületi Mocsáros-bejárás

Fitneszpark avató

Megérkeztek a fitneszgépek!

Időpont-foglalási rendszer

Hírlevél, 2012. május

Szomszédünnep 2012

Mocsáros Tanösvény foglalkoztató füzet letöltése

Hírlevél, 2012. április

Hírlevél, 2012. április II.

Megtisztítottuk a tanösvény útvonalát

Hírlevél, 2012. március

Hírlevél, 2012. február

Fűszerspirál

Évzáró vacsora

Megtartottuk hagyományos évzáró vacsoránkat

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás, és megajándékozta a gyerekeket

Hírlevél, 2011. november

Örömmel tudatjuk minden családdal, hogy idén is ellátogat egyesületünk Gladiátor utcai játszóterére a Mikulás! Kis krampuszai megsúgták, hogy a Mikulás hintón érkezik és várja a gyerekeket

Szemétszedés, padépítés

Fűszer szüret

Padfestés

Lefestettük az új padot a pihenőpark előtt

Köszönjuk az 1% felajánlásokat!

Hőlégballonozás a Mocsároson

A hőlégballonozást próbálhatták ki a bátrabbak a mocsárosban.

Levendulaszüret

Nyáron leszüreteltük az első évi termést

Hírlevél, 2011. október

Itt az ősz, a falevélhullás és -gyűjtés meg a komposztálás lehetőségének ideje. A már szokásos októberi programokra várjuk Önöket!

Hírlevél, 2011. május

Óbuda Napja, 2011. május 7.

Húsvéti állatsimogató, 2011. április 23.

Óbuda Napja (május 7.)

Húsvéti állatsimogató, 2011. április 23.

Levendula-ültető nap 2011. április 16.

Hírlevél, 2011. április

Főoldalunkon találják a levendulaültető-nap és a húsvéti állatsimogató program meghívóját.

Fotók a IV. Óbudai Terepfesztiválról 2011

IV. Óbudai Terepfesztivál

Hírlevél, 2011. március

Áprilisi mozgalmas hónap lesz, minden hétvégén érdemes kijönni a Gladiátor utcai játszótérre

Hírlevél, 2011. február

Ebben a hírlevelünkben az 1%-os kampányról, további programjainkról és a madarak téli etetéséről is olvashatnak.

Hírlevél, 2011. január

Minden érdeklődőt várunk segítő önkénteseink sorába. Kérjük, aki kedvet érez az egyesületi aktivitáshoz, bátran jelentkezzen, örömmel fogadjuk!

Karácsonyfánk, 2010

Saját kezűleg készített díszekkel ékesítettük fel a karácsonyfánkat a játszótéren.

Mikulás a játszótéren, 2010

Idén is eljött hozzánk a Mikulás a krampuszaival. Gyönyörű hóesés és sok gyerek fogadta. A gyerekek nagyon örültek a kis póniknak és persze az ajándékcsomagoknak.

Hírlevél, 2010. december

December 11-én, szombaton délelőtt karácsonyfadíszeket készítünk kézműves foglalkozás keretében a konténerházban, ahová érdeklődő gyerekeket várunk.Idén fenyőfát állítunk a pihenőparkban és a kézműves díszekkel felékesítjük, kivilágítjuk. Szeretnénk szemet gyönyörködtető látványt teremteni

Hírlevél, 2010. november

A kerületi önkormányzat határozata alapján a kamerákkal kiépített térfigyelő rendszert beüzemelték, a Mocsárosba bevezető utak elejét, néhány kivételével, betontömbökkel lezárták, a bejutás lehetséges módjáról a tűzoltóságot és a mentőket értesítették. A Mocsáros területére szemetet kihordani végre lebukásveszélyessé vált.

Hírlevél, 2010. szeptember

Szeptemberi hírlevelünkben közérdekű információkkal fordulunk Önökhöz

Hírlevél, 2010. augusztus

Augusztusi hírlevelünkben két elgondolkodtató és kihasználható lehetőségre hívjuk fel a figyelmüket

Hírlevél, 2010. június

Júniusi hírlevelünkben néhány fontos információval szolgálunk

Gyermeknapi állatsimogató, 2010

Pónik, lovaglás és kocsikázás az idei gyermeknapon

Májusi növényültetés, 2010

Május 8-án délelőtt 10 órától kb. száz ember dolgozott a parkban, néhányan sötétedésig

Hírlevél, 2010. április

Május eseményekben teli hónap lesz; itt olvashatja a részleteket

Fotók a III. Óbudai Terepfesztiválról

A rendezvény a szervezők szemszögéből

Beszámoló a III. Óbudai Terepfesztiválról

Április 10-én, szombaton az ígért rossz idő helyett napsütés és jókedv fogadta az Óbudára kilátogató sportolókat és nézőket.

Húsvéti állatsimogató, 2010

A rossz idő ellenére két nyuszi és két csibe várta a gyerekeket a játszótéren. Íme a képek!

Pihenőpark fejlesztés és bővítés a Mocsáros-dűlőn

Az Ökotárs Alapítvány és a MOL által meghirdetett Zöldövezet 2009. Programban a "Pihenőpark fejlesztés és bővítés a Mocsáros-dűlőn" című pályázatunk alapján Egyesületünk 500 ezer forint támogatásban részesül

Hírlevél 2010. március

Egyesületünk idei második hírlevele az április 10-én megrendezésre kerülő Óbudait Terepfesztiválról, a húsvéti eseményeinkről és a tavalyi közbiztonsági fórum eredményeiről

III. Óbudai Terepfesztivál

2010. április 10-én ismét Terepfesztivál a Mocsároson

Játszótér a hó alatt

Rég nem látott havas képek a pihenőparkról

Hírlevél 2010. január

Egyesületünk idei első hírlevele, melyben olvashatnak a Mocsáros ügyét tárgyaló önkormányzati ülésről, az új honlapunkról, az 1%-okból befolyt összeg felhasználásáról, valamint 2010-re tervezett programjainkról

Régi fotók a Mocsárosról

Szinte hihetetlen, hogy pár évtizede még így nézett ki a Mocsárosdűlő