Hírlevél, 2019. március

Az Aquincum-Mocsáros Egyesület hírlevele, tájékoztatója
az egyesület működéséről és az aktuális közéleti történésekről

Kedves Lakótársunk!

 

Az idei évben ez az első hírlevelünk, mert a folyamatosan változó hírek és események között sodródva a mai napig nem tudunk biztos tájékoztatást adni az Egyesület és a hozzánk ezer szállal kötődő Pihenőpark jövőjéről. A tavaszi takarítónapot megtartottuk, és az idei tagdíjak összegyűjtése is tart még, továbbra is 2400 Ft az éves tagsági díj. Bankszámlaszám: Budapest Bank 10102103-44490000-00000005.

Idén 20 éves az Aquincum-Mocsáros Egyesület. A szervezet 1999-ben alakult meg, az elsők között voltunk a kerületben, 2001-ben megnyitottuk a Gladiátor utcai játszóteret, amit kb. 8 év alatt három nagy sportpályával bővítettünk. Ez alatt az idő alatt fenntartottuk a parkot, amit bizonyára Önök közül is sokan építettek, gondoztak, használtak, gyerekeik, unokáik játszottak ott.

Tavaly ősszel, októberben az Óbuda Újságból tudtuk meg, hogy az Egyesület főművét, a családi pihenőparkot hatalmi döntéssel elveszik tőlünk. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestülete az Egyesület előzetes tájékoztatása nélkül, - a téma nem szerepelt a nyilvánosan elérhető napirenden- úgy határozott, hogy 2019. január 1-től kezdődően a park üzemeltetésével az Óbudai Sport és Szabadidő Nonprofit Kft.-t bízza meg.

Bús Balázs polgármester szerint az Egyesület nem képes a forrásteremtésre, ezért alkalmatlan a park fenntartására. Szerintünk kiválóan helyt álltunk az elmúlt csaknem húsz évben, éppenséggel az utóbbi 8-9 évben is, amikor a forrásoktól pont a polgármester és a pártja igyekezett elzárni az egyesületet.

Jól ismerjük a politikai szándékot, az üzeneteket mindig megkaptuk és úgy tűnik, a kialakult helyzetet nem tudjuk érdemben befolyásolni. Ezért nem áll szándékunkban a park fenntartásáért küzdeni, azonban kérjük, hogy a park fejlesztése közösségi tervezés keretében valósuljon meg, amibe az Egyesületet, az itt lakókat is vonják be.

A park helyéből adódóan a lehetőségeink csorbításaként, tevékenységünk akadályoztatásaként tekintünk arra a törekvésre, hogy az Egyesületet onnan kártérítés, erkölcsi elismerés nélkül, durva leszólással, hatalmi szóval akarják kirúgni. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy nincs azzal probléma, ha másra kívánja az Önkormányzat bízni a Park üzemeltetését, és azt is csak üdvözölni tudjuk, ha pluszforrásokat biztosít a fenntartására. Azonban tiltakozunk az ellen, hogy nem történt előzetes egyeztetés, és továbbra sem adnak megfelelő információkat az átadásról, valamint úgy szeretnék most átvenni a területen található teljes eszközparkot, mintha az egész az Önkormányzat tulajdona lenne. Nem értünk egyet a határozatban szereplő indokokkal, ezért ezeket röviden cáfoljuk:

Az Egyesület nem volt képes források bevonására a Pihenőpark üzemeltetésére.

2010-ben minden civil egyesület és alapítvány levelet kapott az akkor hatalomra került Fidesz kormánytól, amiben adatközléssel együtt támogató politikai állásfoglalást kértek tőlünk. Mi ezt a levelet vezetőségi találkozón megvitattuk, szavazással úgy döntöttünk, hogy kritikus és civil érdekvédők maradunk és nem állunk politikai párt, pártszövetség mellé „díszcivilnek”, propagandistának. Közhasznú civil egyesületként nem tartjuk nyilván a tagok, lakótársak politikai elkötelezettségét.

Többek között ez az állásfoglalás is hozzájárult ahhoz, hogy a következő évektől a mai napig az Egyesület nehezített, hátráltatott, a pályázatok jellegéből kifolyólag sikertelen, hátrányos helyzetbe került. Az utóbbi években többször felmerült, hogy nemhogy programok szervezésére nincs forrásunk, de lassan a park fenntartását és napi használatra való előkészítését sem győzzük, ezért szívesen adtuk volna át a park üzemeltetését a megfelelő kerületi szervezetnek.

Tárgyalni azonban nem tudtunk erről, mert nem volt kapcsolatunk a hivatallal. Nem mi zárkóztunk el az egyeztetések elől, hanem a polgármesterhez eljuttatott leveleinkre évek óta nem kaptunk választ, valamint többszöri kezdeményezésünk ellenére személyes találkozóra sem kaptunk lehetőséget. Ezzel Bús Balázs polgármester úr nem tiszteli, nem fogadja el azt a tényt, hogy az Egyesület erején felüli szervezéssel és számottevő társadalmi összefogással, munkával egy egész kerületrészben az önkormányzat mindenkori kötelezettségét átvállalva, 2001 óta nulláról felépített és fenntartott egy nagy közösségi területet, játszóteret és sportpályákat. Egyesületünknek nincs fizetett munkatársa és használható helyisége. A faház és az adományként kapott konténer az egyetlen hely, ahol az egyesület kerti gépeit, eszközeit tárolhatjuk, ahol takarításkor alkalmanként teát főzhetünk, megbeszéléseket tarthatunk. A kerületi kommunikáció ránk akarja hárítani a felelősséget, nehéz anyagi helyzetünket mintegy büntethetővé téve, az Egyesületet pellengérre állítva: „nem vagytok képesek…”.

Szükség van a gyepes focipálya felújítására és a növények pótlására.

Valószínűleg, aki a határozatot írta, hosszú idő óta nem volt a parkban, mivel a focipálya a tavalyi évben került felújításra, Budapest Főváros Önkormányzata által kiírt pályázaton elnyert több mint 1,2 millió forint összegből, valamint jelentős saját pénzbeli és önkéntes munka hozzáadásával. Ez is bizonyítja, hogy nem igaz, túlzó az az állítás, hogy az Egyesület nem tudott jelentős forrásokat bevonni a Pihenőpark üzemeltetésére. Ezen felül is kaptunk támogatásokat, ezek részletesen elérhetőek az Egyesület honlapján megtalálható pénzügyi beszámolókból, valamint rendszeresen tájékoztattuk ezekről a lakosságot hírleveleinkben is. Aki már járt a területen, az tudja, hogy a Pihenőpark különlegességét a többi kerületi játszótérhez képest pont a gazdag növényállománya adja. Ha civilek is ültették el a fákat, bokrokat, mindig kertész szakember választotta ki az egyedeket, és szakemberek felügyeletével, irányításával és közreműködésével történtek a növénytelepítések.

Az Egyesület saját rendezvényeire sajátította ki a parkot, oda embereket nem engedett be.

A Pihenőpark mindig nyitva van, ezért elég nehézkes lenne bárkit is kizárni. Valamint az Egyesület minden rendezvénye előre meghirdetett, nyilvános és ingyenes. Bárki tarthat rendezvényt és használhatja a sportpályákat. Foglalási rendszer bevezetésére csak azért került sor, hogy a túlzsúfoltságból adódó esetleges konfliktusokat megelőzzük, ugyanis nagyon népszerű a Pihenőpark, nem csak a mocsáros-dűlői vagy a 3. kerületi lakosok körében. Senkitől nem kértünk pénzt a használatért, mindenki önkéntesen, tetszőleges összegű adományt adhatott az Egyesület számára, amennyiben rendezvényre kívánta használni a parkot. Az egyesületi tagok így ingyenesen, önkéntes munkában játszhattak „rendezvényszervezősdit” (eszközök kiadása és beszedése, takarítás stb.).

Tudjuk, hogy lakótársainkkal, segítőinkkel együtt egyedülálló létesítményt építettünk, jó programjaink voltak, szép pályázatokat nyertünk, lelkiismeretesen dolgoztunk, nem uszítottunk, nem romboltunk, megoldásokat kerestünk, a jó emberekkel mindig szót értettünk. Hasznos közösségként működtünk, de ezt soha nem ismerte el a kerület, mert folyamatosan mást várt tőlünk, mint amit mi erkölcsi szempontból adni voltunk képesek. Ezért politikai okból támadnak, kicsinyítik, jelentéktelennek nevezik a munkánkat.

Reméljük, hogy a játszótér megújul, a sportpályák úgyszintén, de nem igazolódik be a félelmünk, hogy pár éven belül lakópark épül a Pihenőpark helyén. Sok pénzből jó ötleteket lehet megvalósítani, ennek őszintén örülni fogunk és ezennel nyíltan lemondunk a terület fenntartásáról. Álláspontunk szerint az itt élő lakosság is megérdemel megfelelő színvonalú szolgáltatásokat. Szeretnénk, ha mihamarabb dűlőre jutnánk az átvételt illetően, mert a természet nem politizál, nekünk pedig erőnk és kedvünk is elfogyott, bár a januári határidő ellenére egyelőre továbbra is mi végezzük el a parkfenntartási munkákat. Szeretnénk a levendulást a továbbiakban is felhasználni és a többi növényt a madárbarát kerttel együtt megtartatni, erről beszéltünk a hivatal képviselőivel, akiket mi kerestünk meg tárgyalási céllal. Meglehetősen visszás helyzet ez, az újságból megtudtuk, hogy elveszi a kerület a parkot, heteket vártunk, végül bejelentkeztünk, hogy megtudjuk, mi lesz... És várunk tovább. De nem tétlenkedünk! A Pihenőparkra fordított eddigi erőfeszítéseket más helyi érdekvédelmi tevékenységbe csatornázzuk. Az Egyesület nem vonul ki a közéletből, nem szüntetjük meg a munkánkat, az igazi civil egyesületek között maradva folytatjuk azt. Ha csatlakozni kíván ehhez a munkához, akkor keressen minket az info@mocsarosegyesulet.hu e-mail címen.

Budapest, Mocsáros-dűlő, 2019. március 26.

Üdvözlettel: az Aquincum-Mocsáros Egyesület vezetősége

Legfrissebbek

Változás!

1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1%

Tavaszi szemétszedés a Mocsároson

Ismét tavaszi takarítás a Mocsároson!

Hírlevél, 2015 április

Petanque pálya a Pihenőparkban

Szomszédünnep Óbudán május 2-án!

Lakossági fórum március 25-én!

Hírlevél, 2015. február

Hírlevél, 2014. december

Hírlevél, 2014. július

Óbuda Napja - 2014. május 4.

8 órás MTB verseny a Mocsárosban

Hírlevél, 2014. április

Hírlevél, 2014. február

Mikulás 2013.

Hírlevél, 2013 november

Hírlevél, 2013 szeptember

Őszi takarítónap a Mocsároson

A Johnson Controls adománya Egyesületünknek

Közösségi takarító nap - 2013. október 12. 9-14 óráig

Kérdőív a Római-partra tervezett mobilgátról

Hírlevél, 2013. augusztus

Felhívás!

Kedves Római partért aggódó civil barátunk!

Hírlevél, 2013. július 3.

Új körzeti megbízott a Mocsárosban

Civil Nap 2013. május 26.

Szomszédünnep Óbudán – Óbuda Napja 2013.

Hírlevél, 2013. március-április

Szomszédünnep 2013

Hírlevél, 2013. február

Hírlevél, 2013. január

1 % köszönetnyilvánítás

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás!

Egyesületi Mocsáros-bejárás

Fitneszpark avató

Megérkeztek a fitneszgépek!

Időpont-foglalási rendszer

Hírlevél, 2012. május

Szomszédünnep 2012

Mocsáros Tanösvény foglalkoztató füzet letöltése

Hírlevél, 2012. április

Hírlevél, 2012. április II.

Megtisztítottuk a tanösvény útvonalát

Hírlevél, 2012. március

Hírlevél, 2012. február

Fűszerspirál

Évzáró vacsora

Megtartottuk hagyományos évzáró vacsoránkat

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás, és megajándékozta a gyerekeket

Hírlevél, 2011. november

Örömmel tudatjuk minden családdal, hogy idén is ellátogat egyesületünk Gladiátor utcai játszóterére a Mikulás! Kis krampuszai megsúgták, hogy a Mikulás hintón érkezik és várja a gyerekeket

Szemétszedés, padépítés

Fűszer szüret

Padfestés

Lefestettük az új padot a pihenőpark előtt

Köszönjuk az 1% felajánlásokat!

Hőlégballonozás a Mocsároson

A hőlégballonozást próbálhatták ki a bátrabbak a mocsárosban.

Levendulaszüret

Nyáron leszüreteltük az első évi termést

Hírlevél, 2011. október

Itt az ősz, a falevélhullás és -gyűjtés meg a komposztálás lehetőségének ideje. A már szokásos októberi programokra várjuk Önöket!

Hírlevél, 2011. május

Óbuda Napja, 2011. május 7.

Húsvéti állatsimogató, 2011. április 23.

Óbuda Napja (május 7.)

Húsvéti állatsimogató, 2011. április 23.

Levendula-ültető nap 2011. április 16.

Hírlevél, 2011. április

Főoldalunkon találják a levendulaültető-nap és a húsvéti állatsimogató program meghívóját.

Fotók a IV. Óbudai Terepfesztiválról 2011

IV. Óbudai Terepfesztivál

Hírlevél, 2011. március

Áprilisi mozgalmas hónap lesz, minden hétvégén érdemes kijönni a Gladiátor utcai játszótérre

Hírlevél, 2011. február

Ebben a hírlevelünkben az 1%-os kampányról, további programjainkról és a madarak téli etetéséről is olvashatnak.

Hírlevél, 2011. január

Minden érdeklődőt várunk segítő önkénteseink sorába. Kérjük, aki kedvet érez az egyesületi aktivitáshoz, bátran jelentkezzen, örömmel fogadjuk!

Karácsonyfánk, 2010

Saját kezűleg készített díszekkel ékesítettük fel a karácsonyfánkat a játszótéren.

Mikulás a játszótéren, 2010

Idén is eljött hozzánk a Mikulás a krampuszaival. Gyönyörű hóesés és sok gyerek fogadta. A gyerekek nagyon örültek a kis póniknak és persze az ajándékcsomagoknak.

Hírlevél, 2010. december

December 11-én, szombaton délelőtt karácsonyfadíszeket készítünk kézműves foglalkozás keretében a konténerházban, ahová érdeklődő gyerekeket várunk.Idén fenyőfát állítunk a pihenőparkban és a kézműves díszekkel felékesítjük, kivilágítjuk. Szeretnénk szemet gyönyörködtető látványt teremteni

Hírlevél, 2010. november

A kerületi önkormányzat határozata alapján a kamerákkal kiépített térfigyelő rendszert beüzemelték, a Mocsárosba bevezető utak elejét, néhány kivételével, betontömbökkel lezárták, a bejutás lehetséges módjáról a tűzoltóságot és a mentőket értesítették. A Mocsáros területére szemetet kihordani végre lebukásveszélyessé vált.

Hírlevél, 2010. szeptember

Szeptemberi hírlevelünkben közérdekű információkkal fordulunk Önökhöz

Hírlevél, 2010. augusztus

Augusztusi hírlevelünkben két elgondolkodtató és kihasználható lehetőségre hívjuk fel a figyelmüket

Hírlevél, 2010. június

Júniusi hírlevelünkben néhány fontos információval szolgálunk

Gyermeknapi állatsimogató, 2010

Pónik, lovaglás és kocsikázás az idei gyermeknapon

Májusi növényültetés, 2010

Május 8-án délelőtt 10 órától kb. száz ember dolgozott a parkban, néhányan sötétedésig

Hírlevél, 2010. április

Május eseményekben teli hónap lesz; itt olvashatja a részleteket

Fotók a III. Óbudai Terepfesztiválról

A rendezvény a szervezők szemszögéből

Beszámoló a III. Óbudai Terepfesztiválról

Április 10-én, szombaton az ígért rossz idő helyett napsütés és jókedv fogadta az Óbudára kilátogató sportolókat és nézőket.

Húsvéti állatsimogató, 2010

A rossz idő ellenére két nyuszi és két csibe várta a gyerekeket a játszótéren. Íme a képek!

Pihenőpark fejlesztés és bővítés a Mocsáros-dűlőn

Az Ökotárs Alapítvány és a MOL által meghirdetett Zöldövezet 2009. Programban a "Pihenőpark fejlesztés és bővítés a Mocsáros-dűlőn" című pályázatunk alapján Egyesületünk 500 ezer forint támogatásban részesül

Hírlevél 2010. március

Egyesületünk idei második hírlevele az április 10-én megrendezésre kerülő Óbudait Terepfesztiválról, a húsvéti eseményeinkről és a tavalyi közbiztonsági fórum eredményeiről

III. Óbudai Terepfesztivál

2010. április 10-én ismét Terepfesztivál a Mocsároson

Játszótér a hó alatt

Rég nem látott havas képek a pihenőparkról

Hírlevél 2010. január

Egyesületünk idei első hírlevele, melyben olvashatnak a Mocsáros ügyét tárgyaló önkormányzati ülésről, az új honlapunkról, az 1%-okból befolyt összeg felhasználásáról, valamint 2010-re tervezett programjainkról

Régi fotók a Mocsárosról

Szinte hihetetlen, hogy pár évtizede még így nézett ki a Mocsárosdűlő