Hírlevél, 2014. február

Kedves Lakótársunk!

 

¨      Az enyhe ősz utolsó napjaiban elkészült a szánkódombra fölvezető lépcső. Az idei télen azonban, úgy tűnik, hó hiányában a szánkódombot nem tudjuk kipróbálni. A dombszegély magasítása sövénnyel vagy más módon a biztonságot szolgálná, ezt később meg fogjuk csinálni. Kérjük, hogy addig és azután is mindig elővigyázattal használják a dombot, a gyerekeket sose hagyják felügyelet nélkül. Az Aquincum-Mocsáros Egyesület a domb megépítésével a szánkózás lehetőségét teremtette meg, de az egyesület önkénteseinek nem áll módjában a domb őrzése és az ún. rendeltetésszerű használat személyes ellenőrzése. Ezért a szánkózás és a dombra felmászás kellemes és kellemetlen következményeit mindenki maga viselje, beleértve az esetleges, ám nem kívánt baleseteket is.

 

¨      A Ptk. március 15-én életbe lépő változásai a civil szervezetek működését is érintik. Mindez olyan jogi-adminisztratív következményekkel és teendőkkel jár, amiket az egyesület idei tisztújító közgyűlésének időpontja előtt kell elvégeznünk, ezért a közgyűlés időpontját áprilisra tervezzük. A közgyűlés idejéről minden egyesületi tagot személyes meghívóban értesítünk és azt a következő hírlevélben is közhírré tesszük.

 

¨      Az adózó magánszemélyeket és társaságokat kérjük, hogy adóbevallásuk elkészítésekor ajánlják egyesületünknek adójuk 1 százalékát. Ez nagy segítség nekünk, az adózónak pedig nem jelent újabb kiadást, hiszen az 1 százalék a befizetendő adó része. Adószámunk: 18099445-1-41 Köszönjük!

 

¨      Már harmadik éve súlyos pénzügyi nehézséget okoz a pihenőpark fenntartása, mostanra pedig az egyesület működésének biztosítása is. A parkot és a tanösvényt iskolai és óvodai csoportok is látogatják. Ezért kérjük, a parkban lévő játékokat, sportszereket körültekintően, saját felelősségükre használják, mert javításra, cserére most nincs pénz. Mindennek ellenére, reméljük, hogy a Mocsáros-dűlőben több olyan ember lakik, aki az egyesület munkáját elfogadja, esetleg még jónak is ítéli, mint olyan, aki az egyesület ellendrukkereként, leginkább inkognitóban maradva, támadja az önkénteseket és az általuk végzett társadalmi munkát. Az Aquincum-Mocsáros Egyesület vezetőségi tagjai sem bért, sem ajándékot nem kapnak a munkájukért, de tény, hogy ennek az ellenkezője jóval szűkebb tevékenységet folytató kerületi egyesületeknél is előfordul és nem szabálytalan.

 

¨      A forgalom-szabályozásról és a forgalom-csillapításról tájékozódtunk a kerületi önkormányzat Városrendezési Főosztályán, február 12-én. Tudomásunkra jutott, hogy a tervek elkészültek, ezért betekintést kértünk a dokumentumokba. A régóta szorgalmazott Rozália úti forgalomrendezés a tervek szerint nagyfelületű, színes térkőborítású, hét cm magas forgalom-csillapító szigetek formájában és 30-as övezetté nyilvánítással valósul meg. A tervezett szigetek helye, sorrendben: Zsófia utca – Ádámföldi utca kereszteződése, a Rozália úton a Zsófia, az Aranyalma, a Ringató, a Nádszál, a Sajtoló és a Prés utca kereszteződése, a Víznyelő utcai kereszteződés után és a Határ útnál. A tavalyi évről áttolódott ez a beruházás 2014-re, ennek ellenére, reméljük, hogy megvalósul. Bizonyára sokan emlékeznek még, hogy többször kértük az önkormányzatot a forgalomcsillapításnak hatásos kezelésére, különösen a Szentendrei út felújítása idején volt súlyos a helyzet az átmenő forgalom miatt. Azóta felépült a Megyeri-híd, de néhány lakópark is, ahonnan szintén rajtunk keresztül lehet lerövidíteni a Szentendrei útra való kijutást.

A következőkben pedig, a véleményükre kíváncsian, értesítjük Önöket arról, hogy az átmenő forgalomra, valamint a rossz állapotú útra hivatkozással az Aranyalma utcának az Ádámföldi utca és Rozália út közötti szakaszára eső részt egyirányúsítani tervezi a kerületi önkormányzat, mégpedig a Rozália út irányából a Zsófia utca irányába. Indoklásul a tömeges helyi igényt (?!) jelölte meg a főosztály részéről tárgyaló Welsch Tamás József műszaki ügyintéző, és a tervező Tóth Attila (Kultúr CAD Kft.) is erre hivatkozott. Másik okként, személyes tapasztalatára hivatkozva, az Aranyalma utcában felgyorsuló, ott átszáguldó autókat nevezte meg a főosztály ügyintézője. Az átlagos autós hazafelé jövet használja az Aranyalma utcát, kis ívben kanyarodva a Zsófia utcáról jobbra, de fölgyorsulni általában, sajnos, a Rozália úton szokott, gyorsulásra az Aranyalma utca alkalmatlan. Ez az út valóban keskeny, kátyús, töredezett, sáros és az útpadka mély árkokkal sűrűn teli, de ennek a helyzetnek az egyirányúsítással való konzerválása nem lehet cél. Az utca felújítását és kiszélesítését kérjük, meg a biztonságos gyalogos közlekedés biztosítását.

Véleményünk szerint a csatornaépítés befejezésével egyidejűleg az utcák felújítása is meg kell, hogy történjen. A gyalogosok részére épüljön járda vagy megfelelő útpadka álljon rendelkezésre. Nincs mire várni, évtizedek óta halogatott beruházásokról, ősöreg, elhasználódott utakról, földutakról van szó.

A fővárostól kapott információk szerint uniós forrásból, a fővárosi önkormányzat koordinálásával idén, a 2-3. negyedévben megvalósul a csatornaépítés a környező utcákban. Már évekkel ezelőtt a csatornaépítésre hivatkozva utasította el a kerületi önkormányzat az útfelújítás iránti kéréseinket, volt, hogy az időhúzás részeként javaslatokat, ún. ötleteket kértek tőlünk a forgalom-csillapítás módjairól. Mintha a véleményünkre lettek volna kíváncsiak. Az AME gyűjtött, koordinált, szavaztatott, beszámoltunk a közgyűlésen, tájékoztattuk az önkormányzatot. Ezt a munkát szóra sem méltatta az ügyosztály. Mára, sajnálatos módon, oda jutottunk, hogy véletlenül vagy ismerősöktől értesülünk a tervekről, a fővárosi önkormányzathoz intézett kerületi beadványokról, amelyek a mindennapi életünket, a lakóhelyünket és a Mocsárost érintik. A kerületi önkormányzattal komoly kommunikációs problémáink merültek fel. Ezért február 26-án az egyesület elnöke tisztázó találkozón vesz részt a kerület polgármesterével. Erről is tájékoztatni fogjuk Önöket a következő hírlevélben.

 

¨      A Mocsáros-dűlő helyzetéről konstruktív találkozón tájékozódtunk február 20-án a fővárosi önkormányzat illetékes ügyosztályán. Egyelőre beruházási tervek nincsenek, de a terület megfelelő kezelése a fővárosi önkormányzatnak is célja, és egyben ez a Mocsáros-dűlőn élők érdeke is. Továbbra is figyelemmel kísérjük a Mocsáros természeti környezetének állapotát és ügyét.

 

¨      Április 12-én kerékpáros és futóversenyekkel megrendezésre kerül a VII. Óbudai Terepfesztivál, ami egésznapos drukkolási és sportolási lehetőséget nyújt majd.

 

¨      A tavaszi közösségi takarítás időpontjáról a következő hírlevélben fogunk tájékoztatást adni. A kerületi gimnáziumok közül az Árpád Gimnáziummal és a Veres Péter Gimnáziummal szerződést kötött egyesületünk, így a diákok az idei tanévtől kötelező önkéntes munkaóráikat mostantól az AME szervezésében is gyűjtögethetik. A lehetőségekről minden alkalommal értesíteni fogjuk az iskola felelősét, aki az adott gimnáziumban bevezetett módon fogja a hírt a diákokhoz eljuttatni, de a helyben lakó iskolásoknak a hírlevelünk is információforrás lehet.

 

¨      A szelektív szemétszállítást az átmeneti megoldást nyújtó gyűjtőkonténerekkel még egyelőre dolgozó vállalkozó kiválóan működteti, azonban kevés háztartás tud élni vele, kevés a konténer. Ezért kérjük, hogy fogjanak össze, fogadják be más szelektív hulladékát azok a lakók, akiknek a kertjében van konténer. A FKF Zrt. által tavaly bevezetett rendszer a kerületben is működni fog majd, előre láthatóan júliustól, addig azonban, kérjük, használják közösen a meglévő gyűjtőkonténereket, gyűjtsék szelektíven a papírt és műanyagot. A műanyag, zsákolva, a játszótéri gyűjtőponton is elhelyezhető. Használt sütőzsiradék az Aranyalma utcai kisközértben továbbra is leadható, kérjük, hogy ezt az anyagot is gyűjtsék, ne öntsék a lefolyóba.

Budapest, Mocsáros-dűlő, 2014. február 23.                                                                                                               Üdvözlettel: az Aquincum-Mocsáros Egyesület vezetősége

Legfrissebbek

1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1%

Változás!

Tavaszi szemétszedés a Mocsároson

Ismét tavaszi takarítás a Mocsároson!

Hírlevél, 2015 április

Petanque pálya a Pihenőparkban

Szomszédünnep Óbudán május 2-án!

Lakossági fórum március 25-én!

Hírlevél, 2015. február

Hírlevél, 2014. december

Hírlevél, 2014. július

Óbuda Napja - 2014. május 4.

8 órás MTB verseny a Mocsárosban

Hírlevél, 2014. április

Mikulás 2013.

Hírlevél, 2013 november

Hírlevél, 2013 szeptember

Őszi takarítónap a Mocsároson

A Johnson Controls adománya Egyesületünknek

Közösségi takarító nap - 2013. október 12. 9-14 óráig

Kérdőív a Római-partra tervezett mobilgátról

Hírlevél, 2013. augusztus

Felhívás!

Kedves Római partért aggódó civil barátunk!

Hírlevél, 2013. július 3.

Új körzeti megbízott a Mocsárosban

Civil Nap 2013. május 26.

Szomszédünnep Óbudán – Óbuda Napja 2013.

Hírlevél, 2013. március-április

Szomszédünnep 2013

Hírlevél, 2013. február

Hírlevél, 2013. január

1 % köszönetnyilvánítás

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás!

Egyesületi Mocsáros-bejárás

Fitneszpark avató

Megérkeztek a fitneszgépek!

Időpont-foglalási rendszer

Hírlevél, 2012. május

Szomszédünnep 2012

Mocsáros Tanösvény foglalkoztató füzet letöltése

Hírlevél, 2012. április

Hírlevél, 2012. április II.

Megtisztítottuk a tanösvény útvonalát

Hírlevél, 2012. március

Hírlevél, 2012. február

Fűszerspirál

Évzáró vacsora

Megtartottuk hagyományos évzáró vacsoránkat

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás, és megajándékozta a gyerekeket

Hírlevél, 2011. november

Örömmel tudatjuk minden családdal, hogy idén is ellátogat egyesületünk Gladiátor utcai játszóterére a Mikulás! Kis krampuszai megsúgták, hogy a Mikulás hintón érkezik és várja a gyerekeket

Szemétszedés, padépítés

Fűszer szüret

Padfestés

Lefestettük az új padot a pihenőpark előtt

Köszönjuk az 1% felajánlásokat!

Hőlégballonozás a Mocsároson

A hőlégballonozást próbálhatták ki a bátrabbak a mocsárosban.

Levendulaszüret

Nyáron leszüreteltük az első évi termést

Hírlevél, 2011. október

Itt az ősz, a falevélhullás és -gyűjtés meg a komposztálás lehetőségének ideje. A már szokásos októberi programokra várjuk Önöket!

Hírlevél, 2011. május

Óbuda Napja, 2011. május 7.

Húsvéti állatsimogató, 2011. április 23.

Óbuda Napja (május 7.)

Húsvéti állatsimogató, 2011. április 23.

Levendula-ültető nap 2011. április 16.

Hírlevél, 2011. április

Főoldalunkon találják a levendulaültető-nap és a húsvéti állatsimogató program meghívóját.

Fotók a IV. Óbudai Terepfesztiválról 2011

IV. Óbudai Terepfesztivál

Hírlevél, 2011. március

Áprilisi mozgalmas hónap lesz, minden hétvégén érdemes kijönni a Gladiátor utcai játszótérre

Hírlevél, 2011. február

Ebben a hírlevelünkben az 1%-os kampányról, további programjainkról és a madarak téli etetéséről is olvashatnak.

Hírlevél, 2011. január

Minden érdeklődőt várunk segítő önkénteseink sorába. Kérjük, aki kedvet érez az egyesületi aktivitáshoz, bátran jelentkezzen, örömmel fogadjuk!

Karácsonyfánk, 2010

Saját kezűleg készített díszekkel ékesítettük fel a karácsonyfánkat a játszótéren.

Mikulás a játszótéren, 2010

Idén is eljött hozzánk a Mikulás a krampuszaival. Gyönyörű hóesés és sok gyerek fogadta. A gyerekek nagyon örültek a kis póniknak és persze az ajándékcsomagoknak.

Hírlevél, 2010. december

December 11-én, szombaton délelőtt karácsonyfadíszeket készítünk kézműves foglalkozás keretében a konténerházban, ahová érdeklődő gyerekeket várunk.Idén fenyőfát állítunk a pihenőparkban és a kézműves díszekkel felékesítjük, kivilágítjuk. Szeretnénk szemet gyönyörködtető látványt teremteni

Hírlevél, 2010. november

A kerületi önkormányzat határozata alapján a kamerákkal kiépített térfigyelő rendszert beüzemelték, a Mocsárosba bevezető utak elejét, néhány kivételével, betontömbökkel lezárták, a bejutás lehetséges módjáról a tűzoltóságot és a mentőket értesítették. A Mocsáros területére szemetet kihordani végre lebukásveszélyessé vált.

Hírlevél, 2010. szeptember

Szeptemberi hírlevelünkben közérdekű információkkal fordulunk Önökhöz

Hírlevél, 2010. augusztus

Augusztusi hírlevelünkben két elgondolkodtató és kihasználható lehetőségre hívjuk fel a figyelmüket

Hírlevél, 2010. június

Júniusi hírlevelünkben néhány fontos információval szolgálunk

Gyermeknapi állatsimogató, 2010

Pónik, lovaglás és kocsikázás az idei gyermeknapon

Májusi növényültetés, 2010

Május 8-án délelőtt 10 órától kb. száz ember dolgozott a parkban, néhányan sötétedésig

Hírlevél, 2010. április

Május eseményekben teli hónap lesz; itt olvashatja a részleteket

Fotók a III. Óbudai Terepfesztiválról

A rendezvény a szervezők szemszögéből

Beszámoló a III. Óbudai Terepfesztiválról

Április 10-én, szombaton az ígért rossz idő helyett napsütés és jókedv fogadta az Óbudára kilátogató sportolókat és nézőket.

Húsvéti állatsimogató, 2010

A rossz idő ellenére két nyuszi és két csibe várta a gyerekeket a játszótéren. Íme a képek!

Pihenőpark fejlesztés és bővítés a Mocsáros-dűlőn

Az Ökotárs Alapítvány és a MOL által meghirdetett Zöldövezet 2009. Programban a "Pihenőpark fejlesztés és bővítés a Mocsáros-dűlőn" című pályázatunk alapján Egyesületünk 500 ezer forint támogatásban részesül

Hírlevél 2010. március

Egyesületünk idei második hírlevele az április 10-én megrendezésre kerülő Óbudait Terepfesztiválról, a húsvéti eseményeinkről és a tavalyi közbiztonsági fórum eredményeiről

III. Óbudai Terepfesztivál

2010. április 10-én ismét Terepfesztivál a Mocsároson

Játszótér a hó alatt

Rég nem látott havas képek a pihenőparkról

Hírlevél 2010. január

Egyesületünk idei első hírlevele, melyben olvashatnak a Mocsáros ügyét tárgyaló önkormányzati ülésről, az új honlapunkról, az 1%-okból befolyt összeg felhasználásáról, valamint 2010-re tervezett programjainkról

Régi fotók a Mocsárosról

Szinte hihetetlen, hogy pár évtizede még így nézett ki a Mocsárosdűlő