Hírlevél, 2018. szeptember

Az Aquincum-Mocsáros Egyesület hírlevele, 2018. szeptember

Kedves Lakótársunk!

 

 

¨       Szeptember 29-én, szombaton délelőtt közösségi takarítónapot rendezünk, részt veszünk a Takarítsuk ki Óbudát! akcióban. Régi szokás szerint az Árpád Gimnázium tanulói lesznek segítségünkre a Mocsáros lakott részével határos területnek, a nyárfaerdő útjainak, az amfiteátrumnak és az árkoknak a megtisztításában. Mostanáig feltűnően sok szemét gyűlt össze, különösen sok műanyag, zacskók, fém italosdobozok, üvegek csúfítják az erdőt, az utakat, árkokat. Volt jobb korszaka is a területnek, az idei szemétmennyiség azonban újra mélypontra juttatta a környéket. Ami rajtunk múlik, megtesszük, a begyűjtés utáni rend fenntartásáról, kérjük, gondoskodjanak Önök is!

¨       Aznap délelőtt 9 és 12 óra között a játszótéren is dolgozni fogunk (gyomlálás, őszi levélgyűjtés, fűnyírás) és ide segítőket is várunk! A lakóházak előtti terület, a járda, az utak és az árkok kitakarításához zöldhulladékgyűjtő zsákot és kesztyűt tudunk adni Önöknek a takarítás napján, délelőtt, a játszótéren.

 

¨       Szeptember 29-én, a Római téren 8-12-ig leadható az E+E (elektromos és elektronikus) hulladék.

 

¨       A Gladiátor utcai parkunkban megújult a futballpálya. Tavasszal, talajcsere és trágyázás után, új gyepet telepítettünk a fővárosi önkormányzat pályázatán nyert támogatásból. A gyep már vágható, de erősödnie kell ahhoz, hogy néhány évig biztosan használható legyen, ezért a focizni vágyók türelmét kérjük.

A korábbi felhívásunkat megismételve, kérjük, hogy a sportpályákat, játszóteret használó emberek lehetőségükhöz mérten nyújtsanak támogatást a park fenntartásához. Nincs más anyagi forrás, ami ezt a munkát fedezné. Minden évben készítünk és beadunk pályázatokat, de sem egyesületi programokra, sem parkfenntartásra nem sikerül támogatást szereznünk, kizárólag az adományokra és az 1%-os személyi jövedelemadóra számíthatunk.

¨       Az 1%-os felajánlásból idén is kb. 700 ezer forint gyűlt össze, ami kimagasló összeg és azt bizonyítja, hogy a munkánkat sokan támogatják és megbecsülik. Mi, az egyesület vezetőségi tagjai köszönjük az adományozó civil emberek bizalmát! Nekik lehetünk hálásak mindannyian azért, hogy a Gladiátor utcai park az utóbbi 8 évben nyitva tartott, működött és mindennek ellenére rendezett volt, továbbá azért, hogy az egyesület a legfontosabb feladatát, a tájékoztatást és a terület érdekképviseletét el tudja látni.

 

¨       A fővárosi pályázatnak köszönhetően felújítottuk, időjárásállóvá tettük a Mocsáros tanösvény állomástábláit, új tájékoztató szöveget helyeztünk ki. Újranyomtattuk a vezetőfüzeteket és ún. vezetőlapot készítettünk a tanösvényhez. Iskolai és más kirándulócsoportok, előzetes kérés alapján, mindkettőből kaphatnak.

 

¨       Akinek van Internet elérhetősége, kérdőív kitöltésével véleményezheti a kerületi közösségi együttélés szabályairól készülő rendeletet. Felmérés készül a Római-part hasznosításáról is. Ugyancsak az Interneten lehet szavazni az Év fája cím odaítéléséről, ebben a versenyben a Római-part veszélyeztetett fáit ajánljuk a figyelmükbe (evfaja.okotars.hu/dontosfak).

 

¨       Az önkormányzati testület döntése szerint street workout sporteszközök telepítése várható a parkban. Az egyesületet az önkormányzat minderről egyelőre nem értesítette, ezért több információ az eszközök leendő helyéről nem áll rendelkezésünkre.

 

¨       Ne feledkezzenek el a használt sütőzsiradék összegyűjtéséről és leadásáról az Aranyalma utca 7. szám alatt. Az összegereblyézett őszi lombnak, kerti zöldhulladéknak pedig a legjobb helye a komposztálóban van. Várhatóan 2019 tavaszára, a komposztálást népszerűsítendő, a kerületi önkormányzat tájékoztató programot szervez, amiről a későbbiekben pontos információt adunk.

 

¨       Egyesületünket egyre gyakrabban keresik meg a lakótársak azzal a kéréssel, hogy a kibírhatatlan zajt okozó, rendszeresen barkácsoló, folyamatosan építkező, csiszoló, hegesztő, flexelő, szeméttel fűtő - környezetet mérgező szomszédok elleni fellépésben nyújtsunk segítséget. Ezt az egyesület nem tudja vállalni, de a hatályos rendeletek alapján az önkormányzat mindenkinek segíteni tud az ilyen problémák végleges megoldásában. A közösségi együttélés szabályairól pedig véleményezhető új rendelet készül, amiről már most tudjuk, hogy még a fűnyírás idejét is szorosan behatárolja majd. Addig is ezúton kérjük, hogy a szomszédoknak, a lakótársaknak az életét, nyugalmát, pihenését senki ne zavarja napokon át tartó, engedély nélküli zajokozással, porral, szennyezéssel, különféle szerelési műhelymunkákkal, motorzajjal, a fűtési szezonban pedig veszélyes, bűzös anyagok égetésével.

 

¨       Ugyancsak szót kell ejtenünk a lakóházak előtti rézsűk, járdák, utak rendben tartásáról. Az utóbbi években többször előfordult, hogy a közterületeken fűnyírást végző cégek dolgozói ezeken a területeken is elvégezték a fűnyírást. Amikor azonban nem így történik, akkor mindez a lakók feladata, ne feledkezzenek el erről, kedves lakótársak! A beszáradt magas fűben megtelepszik a szemét, gyereknek és állatnak egyaránt veszélyes a toklász. Már hullik a falevél, esik az eső, csúszásveszély keletkezik minden elhanyagolt járdán. Nyáron füvet nyírni és söpörni, télen havat lapátolni minden lakónak kötelessége a saját háza előtt.

 

¨       A Duna-part, a partvédelem, az Aranyhegyi-patak gátjának ügyéről újabb fejlemények egyelőre nincsenek. A gát helyéről kiírandó népszavazás kétélű fegyver, csak akkor lehet érvényes, ha sokan részt vesznek rajta. Nem könnyű a helyzet.

A patak gátja nem épül, még a tervek sem készültek el. A meder az elkészült vasúti töltés miatt beszűkült, nagy vízmennyiséget nem bír a felénk eső partoldal megtartani. Reméljük, hogy az építkezést megvárja a következő áradás.

 

¨       Végül egy felhívás: akinek a közlekedés ésszerűsítésével, a HÉV átkelés gyorsításával, a HÉV megállókhoz jövő-menő autók szabályozásával, a csillaghegyi hegyoldalról rajtunk keresztül átmenő erőszakos autósokkal, parkolással kapcsolatos ésszerű ötlete van, kérjük, írja meg nekünk. Minden támogatható, segítő megoldásnak aláírásgyűjtéssel próbálunk majd nyomatékot adni és az önkormányzathoz továbbítani azt.

 

 

Budapest, Mocsáros-dűlő, 2018. szeptember 23.

Üdvözlettel: az Aquincum-Mocsáros Egyesület vezetősége

Legfrissebbek

Változás!

1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1%

Tavaszi szemétszedés a Mocsároson

Ismét tavaszi takarítás a Mocsároson!

Hírlevél, 2015 április

Petanque pálya a Pihenőparkban

Szomszédünnep Óbudán május 2-án!

Lakossági fórum március 25-én!

Hírlevél, 2015. február

Hírlevél, 2014. december

Hírlevél, 2014. július

Óbuda Napja - 2014. május 4.

8 órás MTB verseny a Mocsárosban

Hírlevél, 2014. április

Hírlevél, 2014. február

Mikulás 2013.

Hírlevél, 2013 november

Hírlevél, 2013 szeptember

Őszi takarítónap a Mocsároson

A Johnson Controls adománya Egyesületünknek

Közösségi takarító nap - 2013. október 12. 9-14 óráig

Kérdőív a Római-partra tervezett mobilgátról

Hírlevél, 2013. augusztus

Felhívás!

Kedves Római partért aggódó civil barátunk!

Hírlevél, 2013. július 3.

Új körzeti megbízott a Mocsárosban

Civil Nap 2013. május 26.

Szomszédünnep Óbudán – Óbuda Napja 2013.

Hírlevél, 2013. március-április

Szomszédünnep 2013

Hírlevél, 2013. február

Hírlevél, 2013. január

1 % köszönetnyilvánítás

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás!

Egyesületi Mocsáros-bejárás

Fitneszpark avató

Megérkeztek a fitneszgépek!

Időpont-foglalási rendszer

Hírlevél, 2012. május

Szomszédünnep 2012

Mocsáros Tanösvény foglalkoztató füzet letöltése

Hírlevél, 2012. április

Hírlevél, 2012. április II.

Megtisztítottuk a tanösvény útvonalát

Hírlevél, 2012. március

Hírlevél, 2012. február

Fűszerspirál

Évzáró vacsora

Megtartottuk hagyományos évzáró vacsoránkat

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás, és megajándékozta a gyerekeket

Hírlevél, 2011. november

Örömmel tudatjuk minden családdal, hogy idén is ellátogat egyesületünk Gladiátor utcai játszóterére a Mikulás! Kis krampuszai megsúgták, hogy a Mikulás hintón érkezik és várja a gyerekeket

Szemétszedés, padépítés

Fűszer szüret

Padfestés

Lefestettük az új padot a pihenőpark előtt

Köszönjuk az 1% felajánlásokat!

Hőlégballonozás a Mocsároson

A hőlégballonozást próbálhatták ki a bátrabbak a mocsárosban.

Levendulaszüret

Nyáron leszüreteltük az első évi termést

Hírlevél, 2011. október

Itt az ősz, a falevélhullás és -gyűjtés meg a komposztálás lehetőségének ideje. A már szokásos októberi programokra várjuk Önöket!

Hírlevél, 2011. május

Óbuda Napja, 2011. május 7.

Húsvéti állatsimogató, 2011. április 23.

Óbuda Napja (május 7.)

Húsvéti állatsimogató, 2011. április 23.

Levendula-ültető nap 2011. április 16.

Hírlevél, 2011. április

Főoldalunkon találják a levendulaültető-nap és a húsvéti állatsimogató program meghívóját.

Fotók a IV. Óbudai Terepfesztiválról 2011

IV. Óbudai Terepfesztivál

Hírlevél, 2011. március

Áprilisi mozgalmas hónap lesz, minden hétvégén érdemes kijönni a Gladiátor utcai játszótérre

Hírlevél, 2011. február

Ebben a hírlevelünkben az 1%-os kampányról, további programjainkról és a madarak téli etetéséről is olvashatnak.

Hírlevél, 2011. január

Minden érdeklődőt várunk segítő önkénteseink sorába. Kérjük, aki kedvet érez az egyesületi aktivitáshoz, bátran jelentkezzen, örömmel fogadjuk!

Karácsonyfánk, 2010

Saját kezűleg készített díszekkel ékesítettük fel a karácsonyfánkat a játszótéren.

Mikulás a játszótéren, 2010

Idén is eljött hozzánk a Mikulás a krampuszaival. Gyönyörű hóesés és sok gyerek fogadta. A gyerekek nagyon örültek a kis póniknak és persze az ajándékcsomagoknak.

Hírlevél, 2010. december

December 11-én, szombaton délelőtt karácsonyfadíszeket készítünk kézműves foglalkozás keretében a konténerházban, ahová érdeklődő gyerekeket várunk.Idén fenyőfát állítunk a pihenőparkban és a kézműves díszekkel felékesítjük, kivilágítjuk. Szeretnénk szemet gyönyörködtető látványt teremteni

Hírlevél, 2010. november

A kerületi önkormányzat határozata alapján a kamerákkal kiépített térfigyelő rendszert beüzemelték, a Mocsárosba bevezető utak elejét, néhány kivételével, betontömbökkel lezárták, a bejutás lehetséges módjáról a tűzoltóságot és a mentőket értesítették. A Mocsáros területére szemetet kihordani végre lebukásveszélyessé vált.

Hírlevél, 2010. szeptember

Szeptemberi hírlevelünkben közérdekű információkkal fordulunk Önökhöz

Hírlevél, 2010. augusztus

Augusztusi hírlevelünkben két elgondolkodtató és kihasználható lehetőségre hívjuk fel a figyelmüket

Hírlevél, 2010. június

Júniusi hírlevelünkben néhány fontos információval szolgálunk

Gyermeknapi állatsimogató, 2010

Pónik, lovaglás és kocsikázás az idei gyermeknapon

Májusi növényültetés, 2010

Május 8-án délelőtt 10 órától kb. száz ember dolgozott a parkban, néhányan sötétedésig

Hírlevél, 2010. április

Május eseményekben teli hónap lesz; itt olvashatja a részleteket

Fotók a III. Óbudai Terepfesztiválról

A rendezvény a szervezők szemszögéből

Beszámoló a III. Óbudai Terepfesztiválról

Április 10-én, szombaton az ígért rossz idő helyett napsütés és jókedv fogadta az Óbudára kilátogató sportolókat és nézőket.

Húsvéti állatsimogató, 2010

A rossz idő ellenére két nyuszi és két csibe várta a gyerekeket a játszótéren. Íme a képek!

Pihenőpark fejlesztés és bővítés a Mocsáros-dűlőn

Az Ökotárs Alapítvány és a MOL által meghirdetett Zöldövezet 2009. Programban a "Pihenőpark fejlesztés és bővítés a Mocsáros-dűlőn" című pályázatunk alapján Egyesületünk 500 ezer forint támogatásban részesül

Hírlevél 2010. március

Egyesületünk idei második hírlevele az április 10-én megrendezésre kerülő Óbudait Terepfesztiválról, a húsvéti eseményeinkről és a tavalyi közbiztonsági fórum eredményeiről

III. Óbudai Terepfesztivál

2010. április 10-én ismét Terepfesztivál a Mocsároson

Játszótér a hó alatt

Rég nem látott havas képek a pihenőparkról

Hírlevél 2010. január

Egyesületünk idei első hírlevele, melyben olvashatnak a Mocsáros ügyét tárgyaló önkormányzati ülésről, az új honlapunkról, az 1%-okból befolyt összeg felhasználásáról, valamint 2010-re tervezett programjainkról

Régi fotók a Mocsárosról

Szinte hihetetlen, hogy pár évtizede még így nézett ki a Mocsárosdűlő