Hírlevél, 2019. május

Az Aquincum-Mocsáros Egyesület hírlevele, 2019. május

Egyesületünk 2019. évi rendes közgyűlését

2019. május 16-án (csütörtökön) 18:30-kor tartjuk.

A közgyűlésre ezúton tisztelettel meghívjuk Önöket.

A közgyűlés helye: Gladiátor utcai családi pihenőpark

Napirendi pontok:

1. Beszámoló a 2018. évi munkákról (Mihályfy Klára)
  2. 2018. évi pénzügyi beszámoló (Stampfné Erdélyi Katalin)
  3. A beszámolók, a mérleg és a közhasznú melléklet benyújtása és elfogadása
  4. Az Egyesület új elnökének megválasztása
  5. Aktuális témák, hozzászólások, javaslatok a 2019-2020. évi tervekkel kapcsolatban

Számítunk megtisztelő részvételükre, kérjük, hogy megjelenésükkel erősítsék a közgyűlés határozatképességét! Minden érdeklődőt, tagot és vendéget egyaránt várunk.

Szavazati jogát mindenki csak személyesen gyakorolhatja. Határozatképtelenség esetén, az egyesületi alapszabálynak megfelelően, az ismételt közgyűlést 2019. május 21-én (kedden) 18:30-kor tartjuk a fenti címen.

A közgyűlés után lehetőség lesz az idei tagsági díjak befizetésére.

A Gladiátor utcai park fenntartási munkája erősen akadozik, egy megkezdett, de be nem fejezett fűnyírásra futotta az új fenntartó részéről. A sövényt, a levendulást idén még nem vágták vissza, illetve nem gyomlálták ki. A fűnyírás 1-2 heti rendszerességgel aktuális, de mivel a jogi helyzet nem tiszta, az Egyesület nem tud anyagi áldozatot vállalni a kertészeti munkák elvégeztetéséért. Azt szeretnénk, hogy a park ne vaduljon el, a sok értékes növény pedig megfelelő ellátást kapjon. Úgy tűnik, tudatos tájékoztatási stop van, nem kaptunk semmilyen információt arról, hogyan kívánja az önkormányzat az általa kialakított törvénytelenséget megoldani. Az Egyesület a park fenntartási munkáit sajnálattal átadta az önkormányzatnak, de elvárásunk, hogy a park jellege megmaradjon és élővilága megfelelő elbánásban részesüljön.

A parkban a heti hulladékgyűjtést, kukaürítést, szemeteszsák-cserét továbbra is elvégezzük, rendet tartunk, hogy ne váljon használhatatlanul szemetessé a terület és a rágcsálók se terjedjenek el.

Sajnos a levendulás és a fűszerspirál nagyon elhanyagolt, ki kell menteni a növényeket a rájuk nőtt gazból. Kérjük, ha idejük és kedvük engedi, segítsenek a gyomlálásban. Nincs kitűzött időpont, mindenki akkor dolgozhat, amikor tud. Nagy a levendulás, a virágzás pedig közeleg.

Egyéb egyesületi feladatainkat a jövőben is végezni fogjuk, elsősorban érdekvédelmi munkával foglalkozunk majd, a Mocsáros-dűlőt érintő kérdéseikkel, kéréseikkel továbbra is megkereshetnek bennünket.

A helyi lapokban és a hírleveleinkben is többször írtunk róla, hogy sok az illegálisan elhelyezett, szabálytalanul kezelt zöldhulladék a területünkön, főleg a Mocsáros felőli részen és a Szentendrei (föld)úton is. Ez veszélyes, vonzza az állatokat, rágcsálókat, a (cserepestől) kidobott, sőt, az erdőszélre kiültetett és kiszáradt örökzöldek pedig tűzveszélyesek lehetnek a nyári hőségben, aszályos időben. A nagy mennyiségű zöld nyesedék csomóban kidobva öngyulladásra hajlamos. Az invazív fajok is a hulladékzöldnek a természetbe való kihordásával terjednek. A helyi növényvilágban korábban nem élt, allergén és idegen faj a parlagfű, a bálványfa, a kanadai aranyvessző, a japán keserűfű. Ezek természetvédelmi kockázatot jelentenek, elterjednek és kiirthatatlanná válnak, kiszorítják a honos növényeket, visszaszorításuk sok és sokszor lehetetlen erőfeszítést igényel, a helyi növények rovására terjeszkednek. Így terjedt el hatalmas területeken a kanadai aranyvessző és eltűnt, szinte nyom nélkül, a gilisztaűző varádics. Az erdőben alig található salátaboglárka, tüdőfű, de már nagy területeket foglal el a japán keserűfű, ami több méteresre nő, sűrű, a gyökerei 5-6 méter mélyre hatolnak. Nagyobb felelősségérzetre, környezettudatosságra van szükségünk, a zöldhulladékot komposztálni érdemes, vagy az előre megvásárolt FKF zsákba gyűjtve legális elszállításra kell alkalmassá tenni. Annyi veszély fenyegeti a természetet, a 24. óra után vagyunk már, ezért kötelességünk figyelmi és tudatosan óvni az élővilágot, a környezetet. Kérjük, hogy ne szemeteljenek!

A kerületi önkormányzat komposztálási akciót hirdetett, amihez május 31-ig csatlakozni lehet az obuda@komposztforum.hu e-mail címen. Információ pedig ezen a linken olvasható: https://obuda.hu/blog/hirek/2019-ben-is-folytatodik-a-lakossagi-komposztalasi-program/  2010-ig az Egyesületen keresztül nagyon sok lakótársunk részt vett a komposztálásról tartott tájékoztató fórumokon, közülük bizonyára sokan komposztálnak a mai napig. A mostani felhívás szerint az önkormányzat a korábbihoz hasonlóan folytatja a komposztálás népszerűsítését, tanítását, ezért javasoljuk, hogy jelentkezzenek rá.

A használt sütőolaj még mindig leadható az Aranyalma utca 7. szám alatt, a kapu mellett, a kerítésre helyezett ládába.

Jó komposztálást, szép napokat, jókedvet kívánunk mindenkinek!

Budapest, Mocsáros-dűlő, 2019. május 7.

Üdvözlettel: az Aquincum-Mocsáros Egyesület vezetősége

Egyesületünk idei második hírlevele az április 10-én megrendezésre kerülő Óbudait Terepfesztiválról, a húsvéti eseményeinkről és a tavalyi közbiztonsági fórum eredményeiről