Hírlevél, 2013. március-április

Kedves Lakótársunk!

A következő hetekben várható programokról az alábbiakban tájékoztatjuk Önöket:

  • Az április 4-ére tervezett területtakarítás a SAP önkénteseivel az időjárás miatt későbbre, április 26-ára, pénteken délutánra került. Ebben az időpontban kertészkedő segítőket várunk a játszótérre. Remélhetőleg fölszárad addig a föld és az ősszel kint maradt levelek, gyomok begyűjthetőek lesznek. A kertet, a fűszerspirált és a levendulást kell megkapálni, kitisztítani, a homokozóban és a strandröplabda-pályán a homokot kell fellazítani.

A Mocsáros területe nagyrészt víz alatt van, ezért ezen a napon délután az Árpád Gimnázium diák-önkénteseivel az Arany-patak és Kaszásdűlő között a HÉV-vonalával párhuzamos ösvény mentén fogjuk összegyűjteni a régóta halmozódó szemetet.

  • Április 20-án a terület idén is a terepfesztiválnak ad otthont és a programban újra szerepel a 8 órás mountain bike verseny, amelynek befutója kora estére várható. Szurkolókat várunk egész nap! A futóversenyre a helyszínen lehet benevezni. A tervezett útvonalat egyelőre víz borítja, a versenyről a www.8oras.hu weboldalon találnak információt.
  • Május 4-én, Óbuda napján a Mocsáros-dűlőn a Gladiátor utcai játszótéren és a nagyréten színes programokkal várjuk Önöket. Újra lesz sárkányeregetés, íjászat, zorb és különleges csúszda.
  • Május 26-án, gyermeknapon rendezi meg a kerület a civil napot, amit ezentúl mindig tavaszi időpontban a békásmegyeri művelődési házban tartanak meg. A kerület civil szervezeteit (egyesületeket, alapítványokat, sportszervezeteket) ismerhetik meg az érdeklődők és ezen a napon osztják ki az év civil-díját is.
  • A Város és Folyó Egyesület (VaLyo) a mostani hétvégén, április 5-én, szombaton 13 órakor kacsakő-dobó bajnokságot rendez a Római-parton, ez a program a főgát megépítése mellett kampányol. Gyerekekkel érdekes kikapcsolódás lehet.
  • A római-parti mobilgát építése ügyében az Óbuda Újság minden eddigi számában a fővárosi és kerületi mobilgát-építési akaratot képviselte. Az ellenvélemények és a gát megépítésének szükségét cáfoló szakmai és civil vélemények szűrve, röviden és felületesen jelentek meg. A szentendrei építést rendre pozitív felhanggal ajánlják a lakosság figyelmébe, annak ellenére, hogy az ottani helyzet sem virágos, ráadásul nem lehet összehasonlítani a Rómaival. A Mocsárost érintő hatásokról továbbra sincs szakmai vélemény, területünket nem védenék. Semmilyen állásfoglalást nem kaptunk a Mocsárost, az Arany-patakot érintő kérdéseinkre. A gátat szorgalmazó vállalkozásoknak meg az általuk létrehozott és befolyásolt civil egyesületeknek a képviselői a gátat ellenzőkkel szemben egyre durvább és kíméletlenebb hangot ütnek meg. Érvelésük személyeskedő, és indulatos.

A mobilgát ellen érvelők között a Rómain működő Rómaifürdő Telepegyesület megfelelő információkkal és dokumentumokkal rendelkezik, egyesületünk ezért úgy ítéli meg, hogy külön front nyitása helyett a velük való támogató együttműködésben lehetünk eredményesek.

Nagyon fontosnak tartjuk a főgát felépítését a Nánási út és a Királyok útja hosszában, a föld felszínén, ami ráadásul -az álhírek ellenére- nem igényelne fapusztítást, viszont rendezné az út- és járdaviszonyokat is, a biciklisek, gyalogosok és az autósok érdekében. Most elfolyni képtelen víztócsák, tavacskák tucatjain kell átkelni, az út kátyús, töredezett.

Amíg a lakott terület ennyire rendezetlen, addig minden alapot nélkülöz annak szajkózása, hogy a közvetlen Duna-partnak iszonyatos pénzért való átalakítása széleskörű érdeket szolgálna. A rendbetételére, megtisztítására van szükség, amit évente néhány alkalommal szervezett civil egyesületi csoportok önkéntesei is elősegíthetnek. Az árvízvédelmet a fővédmű szolgálná kifogástalanul, ami a jelenlegi nyúlgát megerősítését, átépítését jelentené. Szükséges, hogy a kerületi önkormányzat elkészítse a rendezési tervet, és mindenki tiszta információt kapjon a gátépítésről. Mi, mocsárosiak is igényt tartunk arra, hogy a bennünket érintő vízügyekről messzemenően szakmai, több forrásból megerősített és politikailag befolyásolatlan képet kapjunk, biztosan kizárható legyen a korrupció lehetősége, megismerhessük a felelősöket és átlássuk a leendő építmény hasznát. A politikusi sértődöttség, a civilek egymásra uszítása átlátszó és taszító fogás, ideje lenne már ma abbahagyni. A Mocsáros lehetséges elárasztása, az áttekinthetetlen érdekrendszer és cinikus képviselői megnyilvánulások miatt aggódunk és a politikai akaratnak a szakmaiság fölé helyezése ellen tiltakozunk.

  • A kerületi önkormányzat illetékes osztálya válaszolt arra a feljegyzésünkre, amit a november 1-jén tett mocsárosi bejárás alapján írtunk. A levél akár 20 évvel ezelőtt is íródhatott volna, föltételezzük, hogy az ügyintéző nem járt alaposan utána a kérdéseknek, a levél maga pedig nélkülöz minden együttműködési szándékot, holott az ügyosztály vezetőjével személyes találkozásaink során egészen más hangütést tapasztaltunk és mindig jól együttműködtünk.  A levelet feltöltöttük a honlapra, ahol az eredeti beadvány után olvasható. További meglátásainkat, a Mocsáros lakóinak érdekét és a helyzet javítását szem előtt tartva, az osztály vezetőjén kívül a polgármesterrel is meg fogjuk osztani egy válaszlevélben.
  • Az egyesületi tagdíj továbbra is 2400 Ft, kérjük, hogy fizessék be az Aranyalma utcai kisközértben vagy átutalható: Budapest Bank 10102103-44490000-00000005
  • Az utóbbi években teljesen elapadtak az eddig jól működő központi pályázati források, a fenntartási költséget így adományokból próbáljuk összegyűjteni, ezért kérjük, hogy jelöljék meg az egyesületünket kedvezményezettként, amikor személyi jövedelemadó bevallásukat elkészítik. Az 1 %-os kampány május 20-ig tart, adószámunk: 18099445-1-41, Aquincum-Mocsáros Egyesület.
  • Idősebb és ifjabb KÓNYA Géza lakótársaink önzetlen segítségével a mászóvár törött lépcsőinek a kijavítása, fölépítése megtörtént, a játszóeszközt újra használni lehet. A mesterek segítő munkájáért ezúton mondunk nyilvános köszönetet!

Budapest, Mocsáros-dűlő, 2013. április 3.

Üdvözlettel: az Aquincum-Mocsáros Egyesület vezetősége

Legfrissebbek

1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1%

Változás!

Tavaszi szemétszedés a Mocsároson

Ismét tavaszi takarítás a Mocsároson!

Hírlevél, 2015 április

Petanque pálya a Pihenőparkban

Szomszédünnep Óbudán május 2-án!

Lakossági fórum március 25-én!

Hírlevél, 2015. február

Hírlevél, 2014. december

Hírlevél, 2014. július

Óbuda Napja - 2014. május 4.

8 órás MTB verseny a Mocsárosban

Hírlevél, 2014. április

Hírlevél, 2014. február

Mikulás 2013.

Hírlevél, 2013 november

Hírlevél, 2013 szeptember

Őszi takarítónap a Mocsároson

A Johnson Controls adománya Egyesületünknek

Közösségi takarító nap - 2013. október 12. 9-14 óráig

Kérdőív a Római-partra tervezett mobilgátról

Hírlevél, 2013. augusztus

Felhívás!

Kedves Római partért aggódó civil barátunk!

Hírlevél, 2013. július 3.

Új körzeti megbízott a Mocsárosban

Civil Nap 2013. május 26.

Szomszédünnep Óbudán – Óbuda Napja 2013.

Szomszédünnep 2013

Hírlevél, 2013. február

Hírlevél, 2013. január

1 % köszönetnyilvánítás

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás!

Egyesületi Mocsáros-bejárás

Fitneszpark avató

Megérkeztek a fitneszgépek!

Időpont-foglalási rendszer

Hírlevél, 2012. május

Szomszédünnep 2012

Mocsáros Tanösvény foglalkoztató füzet letöltése

Hírlevél, 2012. április

Hírlevél, 2012. április II.

Megtisztítottuk a tanösvény útvonalát

Hírlevél, 2012. március

Hírlevél, 2012. február

Fűszerspirál

Évzáró vacsora

Megtartottuk hagyományos évzáró vacsoránkat

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás, és megajándékozta a gyerekeket

Hírlevél, 2011. november

Örömmel tudatjuk minden családdal, hogy idén is ellátogat egyesületünk Gladiátor utcai játszóterére a Mikulás! Kis krampuszai megsúgták, hogy a Mikulás hintón érkezik és várja a gyerekeket

Szemétszedés, padépítés

Fűszer szüret

Padfestés

Lefestettük az új padot a pihenőpark előtt

Köszönjuk az 1% felajánlásokat!

Hőlégballonozás a Mocsároson

A hőlégballonozást próbálhatták ki a bátrabbak a mocsárosban.

Levendulaszüret

Nyáron leszüreteltük az első évi termést

Hírlevél, 2011. október

Itt az ősz, a falevélhullás és -gyűjtés meg a komposztálás lehetőségének ideje. A már szokásos októberi programokra várjuk Önöket!

Hírlevél, 2011. május

Óbuda Napja, 2011. május 7.

Húsvéti állatsimogató, 2011. április 23.

Óbuda Napja (május 7.)

Húsvéti állatsimogató, 2011. április 23.

Levendula-ültető nap 2011. április 16.

Hírlevél, 2011. április

Főoldalunkon találják a levendulaültető-nap és a húsvéti állatsimogató program meghívóját.

Fotók a IV. Óbudai Terepfesztiválról 2011

IV. Óbudai Terepfesztivál

Hírlevél, 2011. március

Áprilisi mozgalmas hónap lesz, minden hétvégén érdemes kijönni a Gladiátor utcai játszótérre

Hírlevél, 2011. február

Ebben a hírlevelünkben az 1%-os kampányról, további programjainkról és a madarak téli etetéséről is olvashatnak.

Hírlevél, 2011. január

Minden érdeklődőt várunk segítő önkénteseink sorába. Kérjük, aki kedvet érez az egyesületi aktivitáshoz, bátran jelentkezzen, örömmel fogadjuk!

Karácsonyfánk, 2010

Saját kezűleg készített díszekkel ékesítettük fel a karácsonyfánkat a játszótéren.

Mikulás a játszótéren, 2010

Idén is eljött hozzánk a Mikulás a krampuszaival. Gyönyörű hóesés és sok gyerek fogadta. A gyerekek nagyon örültek a kis póniknak és persze az ajándékcsomagoknak.

Hírlevél, 2010. december

December 11-én, szombaton délelőtt karácsonyfadíszeket készítünk kézműves foglalkozás keretében a konténerházban, ahová érdeklődő gyerekeket várunk.Idén fenyőfát állítunk a pihenőparkban és a kézműves díszekkel felékesítjük, kivilágítjuk. Szeretnénk szemet gyönyörködtető látványt teremteni

Hírlevél, 2010. november

A kerületi önkormányzat határozata alapján a kamerákkal kiépített térfigyelő rendszert beüzemelték, a Mocsárosba bevezető utak elejét, néhány kivételével, betontömbökkel lezárták, a bejutás lehetséges módjáról a tűzoltóságot és a mentőket értesítették. A Mocsáros területére szemetet kihordani végre lebukásveszélyessé vált.

Hírlevél, 2010. szeptember

Szeptemberi hírlevelünkben közérdekű információkkal fordulunk Önökhöz

Hírlevél, 2010. augusztus

Augusztusi hírlevelünkben két elgondolkodtató és kihasználható lehetőségre hívjuk fel a figyelmüket

Hírlevél, 2010. június

Júniusi hírlevelünkben néhány fontos információval szolgálunk

Gyermeknapi állatsimogató, 2010

Pónik, lovaglás és kocsikázás az idei gyermeknapon

Májusi növényültetés, 2010

Május 8-án délelőtt 10 órától kb. száz ember dolgozott a parkban, néhányan sötétedésig

Hírlevél, 2010. április

Május eseményekben teli hónap lesz; itt olvashatja a részleteket

Fotók a III. Óbudai Terepfesztiválról

A rendezvény a szervezők szemszögéből

Beszámoló a III. Óbudai Terepfesztiválról

Április 10-én, szombaton az ígért rossz idő helyett napsütés és jókedv fogadta az Óbudára kilátogató sportolókat és nézőket.

Húsvéti állatsimogató, 2010

A rossz idő ellenére két nyuszi és két csibe várta a gyerekeket a játszótéren. Íme a képek!

Pihenőpark fejlesztés és bővítés a Mocsáros-dűlőn

Az Ökotárs Alapítvány és a MOL által meghirdetett Zöldövezet 2009. Programban a "Pihenőpark fejlesztés és bővítés a Mocsáros-dűlőn" című pályázatunk alapján Egyesületünk 500 ezer forint támogatásban részesül

Hírlevél 2010. március

Egyesületünk idei második hírlevele az április 10-én megrendezésre kerülő Óbudait Terepfesztiválról, a húsvéti eseményeinkről és a tavalyi közbiztonsági fórum eredményeiről

III. Óbudai Terepfesztivál

2010. április 10-én ismét Terepfesztivál a Mocsároson

Játszótér a hó alatt

Rég nem látott havas képek a pihenőparkról

Hírlevél 2010. január

Egyesületünk idei első hírlevele, melyben olvashatnak a Mocsáros ügyét tárgyaló önkormányzati ülésről, az új honlapunkról, az 1%-okból befolyt összeg felhasználásáról, valamint 2010-re tervezett programjainkról

Régi fotók a Mocsárosról

Szinte hihetetlen, hogy pár évtizede még így nézett ki a Mocsárosdűlő