Hírlevél, 2013 november

Az Aquincum-Mocsáros Egyesület hírlevele, 2013. november

 

 

Kedves Lakótársunk!

 

 

*       December 8-án, vasárnap délután 15 és 17 óra között a Mikulás fogja köszönteni a gyerekeket a Gladiátor utcai családi pihenőparkban. Idén sem készítünk zacskós Mikulás csomagot, hanem a gyerekek saját kosarukba gyűjthetik a kihelyezett zsákokból az ajándékokat. A Mikulás hintón jön hozzánk, és mint mindig, a hintó és a szelíd ló a gyerekek szórakoztatására is készen áll.

A szánkódomb felavatására is sort kerítünk, addigra elkészül a déli oldalra tervezett lépcsősor és már csak a hó hiányzik.

Teával, forralt borral, zsíros kenyérrel készülünk, ha az idő megengedi, igazi tábortűz körül beszélgethetünk és az adventi koszorún meggyújtjuk a gyertyákat. Ahogy eddig mindig, most is hozzáteheti mindenki a maga hozta-készítette sütit, gyümölcsöt, rágcsálnivalót a közöshöz.

Kedves Szülők és Nagyszülők! Az ajándékozás kb. 1500 Ft/csomag értékű terméket fog tartalmazni. Ezt az összeget a helyszínen lehet majd befizetni minden résztvevő gyermek után. A csomag, természetesen, szokás szerint, alanyi jogon jár azon családok gyermekei részére, akiknek az idei évre szóló tagsági díjbefizetésük az alapszabály szerint rendezett. Szívesen várunk barátokat, vendéggyerekeket is a fenti feltételek figyelembe vételével.

 

*       Az Óbuda című kerületi lapban már olvashatják az érdeklődők az Óbuda-Békásmegyer Városrendezési és Építési Szabályzata (ÓBVSZ) készülő felülvizsgálatáról szóló felhívást. 2013. december 4-ig lehet észrevételeket és konkrét javaslatokat benyújtani az önkormányzat várostervezési irodájához. Az AME élni fog a lehetőséggel, a végleges levél tartalmát Önök is elolvashatják majd az egyesület honlapján (www.mocsarosegyesulet.hu) december 2-tól. Amennyiben van javaslatuk, írják azt meg nekünk vagy egyenesen az önkormányzati irodának.

 

*       Ugyancsak az érdekvédelmi munkánkhoz kapcsolódik, hogy előzetesen megszerzett információnk szerint 2013. december 17-én 18 órakor tartja a kerületi önkormányzat a közmeghallgatást a Békásmegyeri Közösségi Házban a Csobánka téren. A közmeghallgatás lényege, hogy  mi, Óbuda-Békásmegyer lakói, a bennünket érintő mindenféle problémával és észrevétellel kapcsolatban a nyilvánosság előtt fordulhatunk a kerületi polgármesterhez és a hivatal ügyosztályaihoz. Vegyenek részt Önök is a kerületi közmeghallgatáson, kérdezzenek bátran, tegyenek javaslatokat, kérjenek információkat!

 

*       A fővárosi közmeghallgatás 2013. november 14-én lezajlott. Honlapunkon elolvashatják az Egyesület által előzetesen beadott kérdéseket, amelyek három nagy téma köré csoportosultak: 1.) gátépítési beruházás és annak részeként az Aranyhegyi-patak gátja, 2.) Mocsáros-dűlő természeti területén felmerült problémák és tennivalók, 3.) az uniós támogatásból megvalósuló Budapest-Esztergom vasúti felújításhoz kapcsolódó beruházások, P+R parkolók. Kérdéseink egy részére még a helyszínen korrekt reflektálást hallottunk, kérdéseinket megértették, de a végleges hivatali válasz csaknem minden esetben további tájékozódást igényel. A gátépítéssel kapcsolatos kérdésünkre nem kaptunk hasznavehetően értékelhető választ. A közmeghallgatás jegyzőkönyvét érdemes átolvasni, rövidesen elérhető lesz a főváros honlapján: www.budapest.hu

 

*       Október 14-én a Duna-parton két fórumon-közmeghallgatáson is jelen voltunk. A gáttal kapcsolatban elkészült a környezetvédelmi hatástanulmány. A kora délutáni időpont és a nehezen megközelíthető helyszín ellenére sok lakó vett részt az első, a Zöldhatóság (Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség) által szervezett eseményen. A hozzászólások alapján kijelenthető, hogy a gát tervei és a hatástanulmány nem felel meg az árvízvédelmi elvárásoknak és kiemelkedően fontos problémák megválaszolatlanul maradnak. A fővárosi és a kerületi önkormányzat távolmaradt, nem képviselte senki a megrendelőket. A fórumról jegyzőkönyv is készült, ami, bár fölkerült a Zöldhatóság honlapjára, a rendelkezésünkre álló átlagos technikával hozzáférhetetlen. A maratoni délután estefelé egy alternatív közmeghallgatással folytatódott. A gátépítés ügye egyelőre jottányit sem haladt az elégséges megoldás felé, a tájékoztatás politikailag befolyásolt, ezért az Óbuda című újság főszerkesztőjétől lehetőséget kértünk arra, hogy az AME álláspontjáról a kerület lakosait a kerület lapjában tájékoztathassuk az Aranyhegyi-patak gátjának és a fővédműnek a megépítéséről-kijavításáról. Karalyos Józsefnek írott levelünk fölkerül a honlapunkra is.

 

*       Egyesületünk idén 714.469 forint szja 1 %-os felajánlásban részesült. Ezt az összeget 82 személy adományozta az Egyesületnek. Köszönjük a felajánlóknak, és ezúton adunk tájékoztatást arról, hogy az idei Mikulás ünnepet ebből finanszírozzuk – más lehetőség híján. Az utóbbi három évben gyakorlatilag egyes-egyedül ezek a felajánlások maradtak felhasználható bevételként az egyesület és a családi park fenntartására.

 

*       December első napján megkezdjük a madarak etetését. Apró szotyolát, diót, madárgyolyóbist, almát használunk fel a kb. március végéig tartó madáretetési időszakban. Ehhez a munkához segítőket szívesen fogadunk, a madarakat naponta etetni-itatni kell, ha már az etetőhöz szoktak. Az etetésük tehát felelősséggel jár. Ha valakinek mag, alma fölösleges mennyiségben a rendelkezésére áll, kérjük, adja azt a parkban és a környéken lakó madaraknak. Napközben, jó időben délelőtt és kora délután sokféle különleges madár jár az etetőre, óvatos megfigyelésük a gyerekeknek is maradandó élmény.

 

*       A pályázatfigyelő (www.pafi.hu) honlapján a következő érdekes pályázati lehetőséget találtuk:

A szavazat most tényleg számít! Naponta egy gombnyomás

Egy klikkeléssel megszépülhet városod vagy kerületed egy kiválasztott közterülete.
Egyedülálló kezdeményezés indult hét építőipari cég részvételével. A Hörmann, a Mapei, a Fujitsu-Fisher klíma, a Ravak, a Rigips, a Creaton és az ELKO EP Hungary közösen indította el a "MegszépülAVárosom" kezdeményezést, amelynek keretében egy város vagy egy fővárosi kerület közterületét újítják fel a cégek. A kiválasztási folyamatot a lakosságra bízza a hét építőipari szereplő, az erre létrehozott weboldalon. A szavazás december 20-ig tart, amely után a projekt képviselői - a polgármesterrel közösen - választják ki a nyertes település vagy kerület felújítani kívánt közterületét.

A honlap címe, ahol tájékozódni és kattintással szavazni lehet: www.megszepulavarosom.hu

Kattintsanak, szavazzanak a III. kerületre! A megszepulavarosom.hu oldalon további segítséget találnak arra is, hogy barátaikat, ismerőseiket a szavazásba bevonhassák. Milyen szép lenne, ha kerületünk megnyerné a budapestieknek kiírt versenyt, ezért kérjük, szavazzon mindenki, akinek van Internet-kapcsolata! 

 

 

Budapest, Mocsáros-dűlő, 2013. november 27.

 

 

Üdvözlettel

az Aquincum-Mocsáros Egyesület vezetősége

Legfrissebbek

1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1%

Változás!

Tavaszi szemétszedés a Mocsároson

Ismét tavaszi takarítás a Mocsároson!

Hírlevél, 2015 április

Petanque pálya a Pihenőparkban

Szomszédünnep Óbudán május 2-án!

Lakossági fórum március 25-én!

Hírlevél, 2015. február

Hírlevél, 2014. december

Hírlevél, 2014. július

Óbuda Napja - 2014. május 4.

8 órás MTB verseny a Mocsárosban

Hírlevél, 2014. április

Hírlevél, 2014. február

Mikulás 2013.

Hírlevél, 2013 szeptember

Őszi takarítónap a Mocsároson

A Johnson Controls adománya Egyesületünknek

Közösségi takarító nap - 2013. október 12. 9-14 óráig

Kérdőív a Római-partra tervezett mobilgátról

Hírlevél, 2013. augusztus

Felhívás!

Kedves Római partért aggódó civil barátunk!

Hírlevél, 2013. július 3.

Új körzeti megbízott a Mocsárosban

Civil Nap 2013. május 26.

Szomszédünnep Óbudán – Óbuda Napja 2013.

Hírlevél, 2013. március-április

Szomszédünnep 2013

Hírlevél, 2013. február

Hírlevél, 2013. január

1 % köszönetnyilvánítás

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás!

Egyesületi Mocsáros-bejárás

Fitneszpark avató

Megérkeztek a fitneszgépek!

Időpont-foglalási rendszer

Hírlevél, 2012. május

Szomszédünnep 2012

Mocsáros Tanösvény foglalkoztató füzet letöltése

Hírlevél, 2012. április

Hírlevél, 2012. április II.

Megtisztítottuk a tanösvény útvonalát

Hírlevél, 2012. március

Hírlevél, 2012. február

Fűszerspirál

Évzáró vacsora

Megtartottuk hagyományos évzáró vacsoránkat

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás, és megajándékozta a gyerekeket

Hírlevél, 2011. november

Örömmel tudatjuk minden családdal, hogy idén is ellátogat egyesületünk Gladiátor utcai játszóterére a Mikulás! Kis krampuszai megsúgták, hogy a Mikulás hintón érkezik és várja a gyerekeket

Szemétszedés, padépítés

Fűszer szüret

Padfestés

Lefestettük az új padot a pihenőpark előtt

Köszönjuk az 1% felajánlásokat!

Hőlégballonozás a Mocsároson

A hőlégballonozást próbálhatták ki a bátrabbak a mocsárosban.

Levendulaszüret

Nyáron leszüreteltük az első évi termést

Hírlevél, 2011. október

Itt az ősz, a falevélhullás és -gyűjtés meg a komposztálás lehetőségének ideje. A már szokásos októberi programokra várjuk Önöket!

Hírlevél, 2011. május

Óbuda Napja, 2011. május 7.

Húsvéti állatsimogató, 2011. április 23.

Óbuda Napja (május 7.)

Húsvéti állatsimogató, 2011. április 23.

Levendula-ültető nap 2011. április 16.

Hírlevél, 2011. április

Főoldalunkon találják a levendulaültető-nap és a húsvéti állatsimogató program meghívóját.

Fotók a IV. Óbudai Terepfesztiválról 2011

IV. Óbudai Terepfesztivál

Hírlevél, 2011. március

Áprilisi mozgalmas hónap lesz, minden hétvégén érdemes kijönni a Gladiátor utcai játszótérre

Hírlevél, 2011. február

Ebben a hírlevelünkben az 1%-os kampányról, további programjainkról és a madarak téli etetéséről is olvashatnak.

Hírlevél, 2011. január

Minden érdeklődőt várunk segítő önkénteseink sorába. Kérjük, aki kedvet érez az egyesületi aktivitáshoz, bátran jelentkezzen, örömmel fogadjuk!

Karácsonyfánk, 2010

Saját kezűleg készített díszekkel ékesítettük fel a karácsonyfánkat a játszótéren.

Mikulás a játszótéren, 2010

Idén is eljött hozzánk a Mikulás a krampuszaival. Gyönyörű hóesés és sok gyerek fogadta. A gyerekek nagyon örültek a kis póniknak és persze az ajándékcsomagoknak.

Hírlevél, 2010. december

December 11-én, szombaton délelőtt karácsonyfadíszeket készítünk kézműves foglalkozás keretében a konténerházban, ahová érdeklődő gyerekeket várunk.Idén fenyőfát állítunk a pihenőparkban és a kézműves díszekkel felékesítjük, kivilágítjuk. Szeretnénk szemet gyönyörködtető látványt teremteni

Hírlevél, 2010. november

A kerületi önkormányzat határozata alapján a kamerákkal kiépített térfigyelő rendszert beüzemelték, a Mocsárosba bevezető utak elejét, néhány kivételével, betontömbökkel lezárták, a bejutás lehetséges módjáról a tűzoltóságot és a mentőket értesítették. A Mocsáros területére szemetet kihordani végre lebukásveszélyessé vált.

Hírlevél, 2010. szeptember

Szeptemberi hírlevelünkben közérdekű információkkal fordulunk Önökhöz

Hírlevél, 2010. augusztus

Augusztusi hírlevelünkben két elgondolkodtató és kihasználható lehetőségre hívjuk fel a figyelmüket

Hírlevél, 2010. június

Júniusi hírlevelünkben néhány fontos információval szolgálunk

Gyermeknapi állatsimogató, 2010

Pónik, lovaglás és kocsikázás az idei gyermeknapon

Májusi növényültetés, 2010

Május 8-án délelőtt 10 órától kb. száz ember dolgozott a parkban, néhányan sötétedésig

Hírlevél, 2010. április

Május eseményekben teli hónap lesz; itt olvashatja a részleteket

Fotók a III. Óbudai Terepfesztiválról

A rendezvény a szervezők szemszögéből

Beszámoló a III. Óbudai Terepfesztiválról

Április 10-én, szombaton az ígért rossz idő helyett napsütés és jókedv fogadta az Óbudára kilátogató sportolókat és nézőket.

Húsvéti állatsimogató, 2010

A rossz idő ellenére két nyuszi és két csibe várta a gyerekeket a játszótéren. Íme a képek!

Pihenőpark fejlesztés és bővítés a Mocsáros-dűlőn

Az Ökotárs Alapítvány és a MOL által meghirdetett Zöldövezet 2009. Programban a "Pihenőpark fejlesztés és bővítés a Mocsáros-dűlőn" című pályázatunk alapján Egyesületünk 500 ezer forint támogatásban részesül

Hírlevél 2010. március

Egyesületünk idei második hírlevele az április 10-én megrendezésre kerülő Óbudait Terepfesztiválról, a húsvéti eseményeinkről és a tavalyi közbiztonsági fórum eredményeiről

III. Óbudai Terepfesztivál

2010. április 10-én ismét Terepfesztivál a Mocsároson

Játszótér a hó alatt

Rég nem látott havas képek a pihenőparkról

Hírlevél 2010. január

Egyesületünk idei első hírlevele, melyben olvashatnak a Mocsáros ügyét tárgyaló önkormányzati ülésről, az új honlapunkról, az 1%-okból befolyt összeg felhasználásáról, valamint 2010-re tervezett programjainkról

Régi fotók a Mocsárosról

Szinte hihetetlen, hogy pár évtizede még így nézett ki a Mocsárosdűlő