Nagyobb természetvédelmi terület a Mocsárosban

2024. március 27-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés 19 igen szavazattal (7 képviselő nem szavazott, 7 pedig nem vett részt az ülésen) elfogadta azt a határozati javaslatot, ami a Mocsáros-dűlő természetvédelmi területét 24 hektárról 75 hektárra bővíti, valamint döntött a terület déli részén, a helyi jelentőségű természetvédelmi terület szomszédságában egy kb. 13 hektáros közpark kialakításáról.
Térkép forrása: Fővárosi Önkormányzat

Kék színnel van jelölve a térképen a korábban is védett 24 hektáros terület, zölddel az újonnan védetté nyilvánított 51 hektár, naranccsal pedig az új közpark területe (13 hektár).Egyesületünk megalakulásának egyik kiemelt célja volt 25 évvel ezelőtt, hogy elérje a Mocsáros-dűlő természetes zöldterületének megtisztítását, rendezését. A 2021-ben elindított folyamat ezt a célt szolgálja.


2021 februárjában döntött a Fővárosi Önkormányzat Budapest főváros településszerkezeti tervének felülvizsgálatáról, amelynek számunkra fontos eleme volt, hogy a Mocsárosdűlő területéből az eddigi ~918 ezer négyzetméter beépítésre szánt területből ~650 ezer négyzetmétert beépítésre nem szánt területnek nyilvánított. Ekkor már kijelölésre került a természetvédelmi terület bővítése, valamint a leendő közpark is, ennek a folyamatnak tett pontot a végére a mostani, március 27-i közgyűlési határozat.


A kibővített természetvédelmi terület kijelölése szakmai szempontok alapján történt, azaz csak olyan terület jelölhető ki, ahol védendő természeti értékek (védett növények és állatok) találhatóak. A határozat a természetvédelmi terület szomszédságában létrehozandó 13 hektáros közpark kialakítását pedig azzal indokolja, hogy a természetvédelmi területen számos olyan dolog tilos, ami a Mocsáros-dűlőbe látogatók részéről igényként felmerül már most is vagy a jövőben igényként felmerülhet (pl.: póráz nélküli kutyasétáltatás, közösségi kert kialakítása, sétaút kialakítása, pihenőpark, közvilágítás).


Az idei évben Budapest Főváros Önkormányzata és konzorciumi partnerei által beadott pályázat 1,4 milliárd forintos összeget nyert az EU-s LIFE program Természet és Biodiverzitás alprogramján, amely összeg a Mocsáros-dűlő, Tétényi-fennsík és Kőérberki szikes rét komplex élőhely rehabilitációjára fordítható. Ennek köszönhetően a Mocsáros-dűlőn egy 7 éves átfogó természeti rehabilitációs program indul idén a vizes élőhely megmentése érdekében.


A közparki terület kialakítására vonatkozó koncepciótervek elkészítésének megkezdése – a Radó Dezső Terv szerinti társadalmi egyeztetési protokoll szerinti lakossági egyeztetéssel kísérve – 2024 nyarán várható.


Egyesületünk elsődlegesnek az élőhely-helyreállítási projektek megvalósításával a természetvédelmi célú rehabilitációt tartja. ĺgy azt szeretnénk, hogy egyéb rendeltetés, mint például az ismeretterjesztés, oktatás és rekreáció csak ezen fő célnak alárendelve jelenjen meg a területen. A közpark létrehozásának indokait értjük, de minden új funkció hatással van a természetvédelmi területre, plusz forgalmat generálhat, ezért csak olyan elemek készüljenek el ezen kívül is, amelyek nem vonják majd magukkal a látogatószám drasztikus emelkedését és nem veszélyeztetik a természetvédelmi célú rehabilitációt.
A Fővárosi Közgyűlés Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési Bizottsága 2022 februárjában döntött arról, hogy a vasút, az Aranyhegyi út és a távhővezeték által határolt rész, „háromszög” átsorolása is történjen meg Lk-2 övezetbe sorolt, beépítésre szánt fejlesztési terület kategóriából, „Közkert, közpark” terület-felhasználású övezetbe. (A döntést megelőzte, hogy a 2021.12.20-i ülésén Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat képviselőtestülete kezdeményezte az Lk-2 övezetbe sorolt, beépítésre szánt fejlesztési terület Közkert, közpark területfelhasználású övezetbe kerülését, és kifejezte, hogy a Mocsárosdűlőn kizárólag zöld fejlesztéseket támogat.)


Tudjuk, hogy az Aranyhegyi út melletti rész nem egységes terület, magán, állami és fővárosi tulajdon is található itt: például távfűtő vezeték és a hozzá tartozó szervízút, MÁV-területek, magántelkek, felhajtó. Emiatt nem sorolható át teljes egészében közparki kategóriába, de kérjük, hogy a 2022 februári bizottsági döntés alapján is vizsgálja meg a Főpolgármesteri Hivatal illetékes osztálya, valamint a Fővárosi Közgyűlés, hogy ennek a területnek a védelme miképp valósulhat meg. A Mocsáros-dűlő és egész Óbuda érdeke, hogy ez a rész a természetvédelmi terület és a közpark kvázi „puffer-zónája” legyen, ne épülhessen be a jövőben sem.


Javasoljuk, hogy a most kijelölt 13 hektáros közparki tervek bizonyos elemei inkább itt kerüljenek megvalósításra. Továbbá az Aranyhegyi út - Pomázi út közötti felüljáró lehajtó ága által határolt területnek a Mocsárosdűlő felé eső része alkalmas lenne parkoló létrehozására, hogy a kirándulók onnan közelítsék meg a Mocsárosdűlőt. Valamint 2021-ben a Mocsáros-dűlőn, a Határ út mellett kapott helyet egy lovarda. Már a lovarda kialakítása előtt is azt javasoltuk, hogy ebben a „háromszögben” jobb helyük lenne, mivel a mostani területük az év egy részében víz, illetve jég alá kerül. A rehabilitáció következtében pedig a vízszint várhatóan egész évben magas lesz itt. Amennyiben a Mocsárosdűlőben maradnának, mi továbbra is "háromszögben" való elhelyezésüket szorgalmazzuk, ez megoldást jelenthet a környékben lakók, illetve a Mocsárost látogatók és a lovarda közötti konfliktusokra is.


A Mocsáros-dűlő rehabilitációját szolgáló folyamatot Egyesületünk továbbra is figyelemmel kíséri, az egyeztetés során a civilek és lakosok érdekeit képviseli.
 


Budapest, Mocsáros-dűlő, 2024. április 15.
Az Aquincum-Mocsáros Egyesület vezetősége

Legfrissebbek

1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1%

Változás!

Tavaszi szemétszedés a Mocsároson

Ismét tavaszi takarítás a Mocsároson!

Hírlevél, 2015 április

Petanque pálya a Pihenőparkban

Szomszédünnep Óbudán május 2-án!

Lakossági fórum március 25-én!

Hírlevél, 2015. február

Hírlevél, 2014. december

Hírlevél, 2014. július

Óbuda Napja - 2014. május 4.

8 órás MTB verseny a Mocsárosban

Hírlevél, 2014. április

Hírlevél, 2014. február

Mikulás 2013.

Hírlevél, 2013 november

Hírlevél, 2013 szeptember

Őszi takarítónap a Mocsároson

A Johnson Controls adománya Egyesületünknek

Közösségi takarító nap - 2013. október 12. 9-14 óráig

Kérdőív a Római-partra tervezett mobilgátról

Hírlevél, 2013. augusztus

Felhívás!

Kedves Római partért aggódó civil barátunk!

Hírlevél, 2013. július 3.

Új körzeti megbízott a Mocsárosban

Civil Nap 2013. május 26.

Szomszédünnep Óbudán – Óbuda Napja 2013.

Hírlevél, 2013. március-április

Szomszédünnep 2013

Hírlevél, 2013. február

Hírlevél, 2013. január

1 % köszönetnyilvánítás

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás!

Egyesületi Mocsáros-bejárás

Fitneszpark avató

Megérkeztek a fitneszgépek!

Időpont-foglalási rendszer

Hírlevél, 2012. május

Szomszédünnep 2012

Mocsáros Tanösvény foglalkoztató füzet letöltése

Hírlevél, 2012. április

Hírlevél, 2012. április II.

Megtisztítottuk a tanösvény útvonalát

Hírlevél, 2012. március

Hírlevél, 2012. február

Fűszerspirál

Évzáró vacsora

Megtartottuk hagyományos évzáró vacsoránkat

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás, és megajándékozta a gyerekeket

Hírlevél, 2011. november

Örömmel tudatjuk minden családdal, hogy idén is ellátogat egyesületünk Gladiátor utcai játszóterére a Mikulás! Kis krampuszai megsúgták, hogy a Mikulás hintón érkezik és várja a gyerekeket

Szemétszedés, padépítés

Fűszer szüret

Padfestés

Lefestettük az új padot a pihenőpark előtt

Köszönjuk az 1% felajánlásokat!

Hőlégballonozás a Mocsároson

A hőlégballonozást próbálhatták ki a bátrabbak a mocsárosban.

Levendulaszüret

Nyáron leszüreteltük az első évi termést

Hírlevél, 2011. október

Itt az ősz, a falevélhullás és -gyűjtés meg a komposztálás lehetőségének ideje. A már szokásos októberi programokra várjuk Önöket!

Hírlevél, 2011. május

Óbuda Napja, 2011. május 7.

Húsvéti állatsimogató, 2011. április 23.

Óbuda Napja (május 7.)

Húsvéti állatsimogató, 2011. április 23.

Levendula-ültető nap 2011. április 16.

Hírlevél, 2011. április

Főoldalunkon találják a levendulaültető-nap és a húsvéti állatsimogató program meghívóját.

Fotók a IV. Óbudai Terepfesztiválról 2011

IV. Óbudai Terepfesztivál

Hírlevél, 2011. március

Áprilisi mozgalmas hónap lesz, minden hétvégén érdemes kijönni a Gladiátor utcai játszótérre

Hírlevél, 2011. február

Ebben a hírlevelünkben az 1%-os kampányról, további programjainkról és a madarak téli etetéséről is olvashatnak.

Hírlevél, 2011. január

Minden érdeklődőt várunk segítő önkénteseink sorába. Kérjük, aki kedvet érez az egyesületi aktivitáshoz, bátran jelentkezzen, örömmel fogadjuk!

Karácsonyfánk, 2010

Saját kezűleg készített díszekkel ékesítettük fel a karácsonyfánkat a játszótéren.

Mikulás a játszótéren, 2010

Idén is eljött hozzánk a Mikulás a krampuszaival. Gyönyörű hóesés és sok gyerek fogadta. A gyerekek nagyon örültek a kis póniknak és persze az ajándékcsomagoknak.

Hírlevél, 2010. december

December 11-én, szombaton délelőtt karácsonyfadíszeket készítünk kézműves foglalkozás keretében a konténerházban, ahová érdeklődő gyerekeket várunk.Idén fenyőfát állítunk a pihenőparkban és a kézműves díszekkel felékesítjük, kivilágítjuk. Szeretnénk szemet gyönyörködtető látványt teremteni

Hírlevél, 2010. november

A kerületi önkormányzat határozata alapján a kamerákkal kiépített térfigyelő rendszert beüzemelték, a Mocsárosba bevezető utak elejét, néhány kivételével, betontömbökkel lezárták, a bejutás lehetséges módjáról a tűzoltóságot és a mentőket értesítették. A Mocsáros területére szemetet kihordani végre lebukásveszélyessé vált.

Hírlevél, 2010. szeptember

Szeptemberi hírlevelünkben közérdekű információkkal fordulunk Önökhöz

Hírlevél, 2010. augusztus

Augusztusi hírlevelünkben két elgondolkodtató és kihasználható lehetőségre hívjuk fel a figyelmüket

Hírlevél, 2010. június

Júniusi hírlevelünkben néhány fontos információval szolgálunk

Gyermeknapi állatsimogató, 2010

Pónik, lovaglás és kocsikázás az idei gyermeknapon

Májusi növényültetés, 2010

Május 8-án délelőtt 10 órától kb. száz ember dolgozott a parkban, néhányan sötétedésig

Hírlevél, 2010. április

Május eseményekben teli hónap lesz; itt olvashatja a részleteket

Fotók a III. Óbudai Terepfesztiválról

A rendezvény a szervezők szemszögéből

Beszámoló a III. Óbudai Terepfesztiválról

Április 10-én, szombaton az ígért rossz idő helyett napsütés és jókedv fogadta az Óbudára kilátogató sportolókat és nézőket.

Húsvéti állatsimogató, 2010

A rossz idő ellenére két nyuszi és két csibe várta a gyerekeket a játszótéren. Íme a képek!

Pihenőpark fejlesztés és bővítés a Mocsáros-dűlőn

Az Ökotárs Alapítvány és a MOL által meghirdetett Zöldövezet 2009. Programban a "Pihenőpark fejlesztés és bővítés a Mocsáros-dűlőn" című pályázatunk alapján Egyesületünk 500 ezer forint támogatásban részesül

Hírlevél 2010. március

Egyesületünk idei második hírlevele az április 10-én megrendezésre kerülő Óbudait Terepfesztiválról, a húsvéti eseményeinkről és a tavalyi közbiztonsági fórum eredményeiről

III. Óbudai Terepfesztivál

2010. április 10-én ismét Terepfesztivál a Mocsároson

Játszótér a hó alatt

Rég nem látott havas képek a pihenőparkról

Hírlevél 2010. január

Egyesületünk idei első hírlevele, melyben olvashatnak a Mocsáros ügyét tárgyaló önkormányzati ülésről, az új honlapunkról, az 1%-okból befolyt összeg felhasználásáról, valamint 2010-re tervezett programjainkról

Régi fotók a Mocsárosról

Szinte hihetetlen, hogy pár évtizede még így nézett ki a Mocsárosdűlő