Hírlevél, 2023. április 7.

Az Aquincum-Mocsáros Egyesület hírlevele, 2023. április

Az adóbevallás finisében (határidő: május 20.) kérjük, hogy az 1 százalékos felajánlást ne hagyják veszni! Egyesületünk minden kis összeget örömmel fogad és azt teljes egészében a Gladiátor park rendben tartására fordítja. Kérjük, hogy gondoljanak az Aquincum-Mocssáros Egyesület húsz éve tartó parképítő munkájára, érdekvédő szereplésére, rendezvényeire és adójuk egy százalékáról rendelkezzenek az Egyesület javára. Az Aquincum-Mocsáros Egyesület adószáma: 18099445-1-41

Az egyesületi tagdíjfizetés erre az évre még aktuális, kérjük, hogy a 2400 forintos éves díjat az Egyesület folyószámlájára utalják át vagy készpénzben is befizethető Stampfné Erdélyi Katalinnál. Az Aquincum-Mocsáros Egyesület bankszámlaszáma:

MKB Bank 10102103-44490000-00000005

Köszönjük minden támogatónknak az Egyesület folyószámlájára befizetett adományát!

Az idei éves közgyűlésünk időpontja május 16-án, kedden, 18 órakor lesz.

Regisztráltunk a TeSzedd! országos szemétgyűjtő napokra, az időpont április 22., találkozó a Gladiátor parkban 10 órakor. Zsákot és kesztyűt adunk, kommunális szemetet gyűjtünk. Az ingatlanok környezetének rendbetételét is javasoljuk. A házak előtti járda, árok, rézsű takarítása sosem volt az önkormányzat kötelessége, ez a lakók felelőssége: 48/1994. (VII. 1.) Főv. Kgy. rendelet a főváros köztisztaságáról. Sajnálatosan sok a műanyag-, papír- és kutyapiszok, tavalyi avar az utcáinkon.

Elektromos és elektronikai hulladékgyűjtés lesz április 15-én, szombaton 8-13 óráig két helyszínen, a Királyok útja 225. előtt és a Búvár utca és Bogdáni út sarkán.

A Mocsáros-tanösvény túraútvonala 6. állomásának a tájékoztató tábláját magánterületi elkerítés miatt nem lehet megközelíteni, ezért a tanösvény útvonalát újra kell terveztetni és elfogadtatni. Kérjük, hogy a túrázók ezt az állomáshelyet, a Vonat utcát kerüljék ki és ideiglenesen a Zsófia utcán tartsanak az amfiteátrum irányába.

Az Aranyhegyi-patak mentén folyamatban van a gátépítés, áprilistól a munka a mi oldalunkon folytatódik. A legutóbbi nagy árvíz ijedelme után örülünk, hogy a védekezés biztosított lesz.

Április 28-án a Városházán előadással szerepelünk majd a zöldpolitikának és a civil szervezeteknek a viszonyáról, együttműködési lehetőségeiről szóló ankéton.

A Fogadj örökbe egy zöldterületet! pályázat keretében a Határ úton talált és csaknem húsz éves huzavona után, 2021-ben felállított, két darab 1878-as határkő környezetét fogjuk parkosítani annak alkalmából, hogy fővárosunk idén 150 éves. Vízvételi lehetőség híján nem virágos növényeket telepítünk, hanem kúszócserjét, talajtakaró madárbirset ültetünk abban a reményben, hogy hosszú éveken át szép látványt nyújt majd és leegyszerűsíti a fenntartás, rendezés gondját.

Két másik pályázaton is nyertünk anyagi támogatást Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatától, mindkét program megrendezésére ősszel kerül sor. Az egyik iskolai csoportok vetélkedője lesz, amivel a századforduló gyerekjátékait elevenítjük fel arra emlékezve, hogy három városrész egyesítésével 150 éves lett Budapest. A másik program a tavaly októberi fenntarthatósági rendezvény folytatása lesz.

A csütörtöki parkrendező napok újra indulnak április közepétől. Minden csütörtökön délután a Gladiátor parkban találkozunk és az aktuális kerti munkákat együtt végezzük el.

A komposztálás hasznosságáról számtalanszor írtunk már, a parkban is komposztáljuk a zöldhulladékot, Önöknek is ezt ajánljuk, kedves lakótársaink. Jó gyakorlati tanácsokkal és válaszokkal állunk rendelkezésükre a parkban csütörtök délutánonként.

A jó minőségű parkterület, a sportpályák ingyenes használati lehetősége kerületi unikum, amennyiben adományukkal, befizetéssel vagy önkéntes munkával segíteni akarnak ebben, tegyék meg!

A kerületben számtalan játszótér épült le az évek során látványosan a rendszeres gondozás hiányában. Az önkormányzatnak megéri némi éves támogatással civil egyesületeket segíteni a parkfenntartásban. A Gladiátor park felépítéséről, tisztasáságról és fejlesztéséről az Aquincum-Mocsáros Egyesület gondoskodik, elsősorban ennek köszönhető, hogy jó színvonalon működik és fejlődik a park több, mint húsz éve.

Ennek az ára, hogy az Egyesület bevételeinek csaknem 100 %-a erre a munkára fogy el az önkormányzati támogatáson felül. A parkot használó vendégek, családok, gyerekek, sportolók, munkahelyi és más közösségek élvezik a park előnyeit, de aránytalanul kevesen áldoznak pénzt vagy munkát a parkra.

Az Egyesület civil önkéntesei nem rendelkeznek annyi szabad kapacitással, hogy rendszeresen marketinggel, önreklámozással foglalkozzanak. Közben látványosan nő a látogatóink száma, sokan élnek a lehetőséggel, a szíveslátással új, helyben lakók és távolabbról, a lakótelepről és a környező lakóparkokból érkezők is. Szeretnénk elérni, hogy a vendégek megértsék a támogatás, az adományozás fontosságát a hosszútávú előnyök kihasználása fejében.

Új szezon kezdődik, ezért újra felhívjuk a figyelmet, hogy magán kerti partit, munkahelyi, családi, gyerekcsoportos rendezvényt csakis megbeszélés és időpont egyeztetés után lehet szervezni. A park nem ingyenes partik és rendezvények kényelmi kiszolgálója. Építője és fenntartója az AME, a szemétgyűjtést és takarítást önkéntesek végzik, nyomatékkal kérjük, ne éljenek vissza a lehetőséggel!

A további jó hangulatú találkozások reményében,

Üdvözlettel: az Aquincum-Mocsáros Egyesület vezetősége

Budapest, Mocsáros-dűlő, 2023. április 7.

Egyesületünk idei második hírlevele az április 10-én megrendezésre kerülő Óbudait Terepfesztiválról, a húsvéti eseményeinkről és a tavalyi közbiztonsági fórum eredményeiről