Hírlevél, 2021. április 28.

Az Aquincum-Mocsáros Egyesület hírlevele, 2021. április 27.

Kedves Lakótársunk!

 

 

  • Egyesületünk a Mocsáros-dűlőn lakókkal már 22 éve várja a Mocsáros-dűlő természetes zöldterületének megtisztítását, rendezését, ésszerű fejlesztését. Eddig annak a fenyegető lehetőségnek az árnyékában éltünk, hogy ezt a területet is beépítik. Már teljesen körbeépült, mostanra az északi oldalára is tucatnyi lakópark került, ezért félő volt, hogy elkezdődik a Mocsáros meghódítása is. A Fővárosi Önkormányzat 2021. februárjában döntött Budapest főváros településszerkezeti tervének felülvizsgálatáról, melynek fontos eleme, hogy a Mocsárosdűlő területéből az eddigi ~918 ezer négyzetméter beépítésre szánt területből ~650 ezer négyzetmétert beépítésre nem szánt területnek nyilvánított. Háromszorosára nő a védett terület mérete; többek között tervben van pihenőpark kialakítása, erdősítés, esőkert létrehozása, integrált kutyás park lehatárolása. A zöld terület nagy része természetközeli besorolást kapott. A Radó Dezső Terv (a Főváros Zöld Infrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akcióterve) egyik kiemelt akcióterülete a Mocsáros-dűlő természetvédelmi célú rehabilitációja:

„A Mocsárosdűlő természetvédelmi szempontokat figyelembe vevő, valamint a klíma-vészhelyzet mérséklésérére irányuló fejlesztése: élőhely-rehabilitációs projektek végrehajtása, oktatóközpont létesítése, időszakos vízborítású árvíztározó vagy állandó vízborítású tó kialakítása, tanösvények fejlesztése, védett terület bővítése.”

Budapest Főváros Önkormányzata egy fejlesztési koncepció meghirdetésével megkezdte a társadalmi egyeztetést a helyreállításról. Első lépésben a honlapunkról (www.mocsarosegyesulet.hu) is elérhető KÉRDŐIV kitöltésével lehetősége van a lakosságnak, hogy elmondja véleményét a terület jelenéről és jövőjéről.

Kérjük, hogy töltsék ki Önök is a kérdőívet!

Kitöltési határidő: 2021. május 5.

 

Egyesületünk fő szempontjait a rehabilitációra vonatkozóan az alábbiakban olvashatják,  teljes állásfoglalásunk a tervekről honlapunkról letölthető (Hivatalos levelek, dokumentumok menüpont):

 

-          Első lépésben legfontosabbnak tartjuk a terület megtisztítását (pl. illegális szemétlerakók problémája), biztonságosan bejárhatóvá, látogathatóvá tételét. Szeretnénk ha véglegesen megtörténne a használati és tulajdonviszonyok tisztázása és teljeskörű rendezése is. Készüljön el végre a Mocsárosdűlőre vonatkozó kerületi építési szabályzat.

-          Üdvözöljük a Magyar Madártani Egyesület oktatóközpont megépítésének tervét a régi autós tanpálya helyén, a Határ út mellett. Reméljük, hogy a terv gyorsan valósággá válik és a Mocsáros gyepes legelőin a szemünk előtt jön létre egy igazi madárbirodalom.

-          Támogatjuk az általunk létrehozott héttáblás Mocsáros-tanösvény továbbfejlesztését, 12 állomásosra növelését.

-          A Mocsáros az egyik utolsó természetes, nedves élőhely sokféle elveszett természeti kinccsel, amikre már csak emlékezni tudunk, de vannak még létező csodái is, amik megláthatók, élvezhetők. A hangsúly a természetes szón van. Ez a terület ne váljon mesterséges élményparkká, ne kávézni, ebédelni, a különféle mutatványok miatt jöjjenek a látogatók.  A védett területen csak a zöldterület rehabilitációját segítő intézkedések, illetve a terület bemutatását, ismeretterjesztést szolgáló beavatkozások legyenek, semmiképpen sem javasoljuk kávézó, étterem, rendezvénytér, burkolt játszótér és sportpályák stb. létrehozását.

Támogatjuk az erdő telepítését a vasútállomás mellett, valamint az esőkert létrehozását.

-          Meg kell vizsgálni, hogy milyen hatással lennének a védett területre a puffer zónába tartozó tervezett fejlesztések, úgymint a Pihenőpark (beleértve pl. kávézó vagy játszótér telepítése), integrált kutyás park, kerékpárút vagy futásra alkalmas ösvény létrehozása.

-          Egy oktatási jellegű tanya létrehozása támogatható, viszont nem tartjuk jó ötletnek állatsimogató működtetését. Átgondolásra javasoljuk a lovas központ létesítését.

-          Minden új funkció hatással van a védett területre, ezért csak olyan elemek készüljenek el, amelyek nem veszélyeztetik a természetvédelmi célú rehabilitációt. Kérjük a döntéshozókat arra is, hogy olyan koncepciót valósítsanak meg, amely figyelembe veszi a már a beépített területen élő lakosság szempontjait. Az átmenőforgalom, a tömegközlekedéshez kapcsolódó parkolás már így is jelentős terhet jelent számunkra.

-          268 ezer négyzetméter, a terület nyugati sávja, az Aranyhegyi út és a felszínen futó távhővezeték közötti zóna, beépíthető maradt. Kérjük annak vizsgálatát, hogy amennyiben ez a terület valóban beépülne, nem veszélyeztetné-e a nem beépítésre szánt terület rehabilitációját?

§  Adóbevallási időszak van, ezért, kérjük, hogy ne felejtsenek el nyilatkozatot kitölteni az adójuk 1 százalékos felajánlásáról, ami Önöknek már költségbe nem kerül, Egyesületünknek azonban nagy segítség.

Az Aquincum-Mocsáros Egyesület adószáma: 18099445-1-41

 

  • Kérjük, hogy újítsák meg az egyesületi tagságukat vagy lépjenek be új tagként! Az Egyesület tagsági díja nem változik, évi 2.400 forint.

Ha tehetik, az Egyesület bankszámlájára utalhatnak adományt, amit kizárólag közösségi célok megvalósítására, a Gladiátor park fenntartására fordítunk. A támogatást szeretnénk felhasználni mobil WC bérlésére, sporthálók (foci és röplapdaháló) beszerzésére, karbantartási költségekre (pl. benzin vásárlásása a fűnyíróba), illetve kertészeti szakmunkák finanszírozására. A tagsági díj is a bankszámlaszámra utalható.

Az Aquincum-Mocsáros Egyesület bankszámlaszáma:

Budapest Bank 10102103-44490000-00000005

 

  • 2019. vége óta áll az Aranyhegyi-patak gátjának kivitelezése, ezért levélben megkerestük a Fővárosi Önkormányzatot, hogy mikor várható a munkák folytatása.

A Főpolgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Főosztályának válaszából kiderül, hogy a hiányzó szakaszra vonatkozóan véglegesítés alatt van a tervezésre és kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárás dokumentációja, mely 2021 tavaszán kerülhet a döntéshozó elé.

Az átmeneti időszakra az operatív árvízi védekezést végző Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. Budapest Főváros árvízvédekezési tervének kiegészítéseként 2020. májusában elkészítette a Buda-Észak árvízvédelmi szakasz Aranyhegyi-patak bal parti töltés havária tervét.

A kivitelező Swietelsky Építő Kft-vel a megvalósított munkarészekről az elszámolási folyamat jelenleg is zajlik és a szerződés még nem lett lezárva.

A levélváltás, valamint a havária terv elolvashatók honlapunkon a Hivatalos levelek, dokumentumok menüpontban.

 

Budapest, Mocsáros-dűlő, 2021. április 27.

Üdvözlettel: az Aquincum-Mocsáros Egyesület vezetősége

Legfrissebbek

1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1%

Változás!

Tavaszi szemétszedés a Mocsároson

Ismét tavaszi takarítás a Mocsároson!

Hírlevél, 2015 április

Petanque pálya a Pihenőparkban

Szomszédünnep Óbudán május 2-án!

Lakossági fórum március 25-én!

Hírlevél, 2015. február

Hírlevél, 2014. december

Hírlevél, 2014. július

Óbuda Napja - 2014. május 4.

8 órás MTB verseny a Mocsárosban

Hírlevél, 2014. április

Hírlevél, 2014. február

Mikulás 2013.

Hírlevél, 2013 november

Hírlevél, 2013 szeptember

Őszi takarítónap a Mocsároson

A Johnson Controls adománya Egyesületünknek

Közösségi takarító nap - 2013. október 12. 9-14 óráig

Kérdőív a Római-partra tervezett mobilgátról

Hírlevél, 2013. augusztus

Felhívás!

Kedves Római partért aggódó civil barátunk!

Hírlevél, 2013. július 3.

Új körzeti megbízott a Mocsárosban

Civil Nap 2013. május 26.

Szomszédünnep Óbudán – Óbuda Napja 2013.

Hírlevél, 2013. március-április

Szomszédünnep 2013

Hírlevél, 2013. február

Hírlevél, 2013. január

1 % köszönetnyilvánítás

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás!

Egyesületi Mocsáros-bejárás

Fitneszpark avató

Megérkeztek a fitneszgépek!

Időpont-foglalási rendszer

Hírlevél, 2012. május

Szomszédünnep 2012

Mocsáros Tanösvény foglalkoztató füzet letöltése

Hírlevél, 2012. április

Hírlevél, 2012. április II.

Megtisztítottuk a tanösvény útvonalát

Hírlevél, 2012. március

Hírlevél, 2012. február

Fűszerspirál

Évzáró vacsora

Megtartottuk hagyományos évzáró vacsoránkat

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás, és megajándékozta a gyerekeket

Hírlevél, 2011. november

Örömmel tudatjuk minden családdal, hogy idén is ellátogat egyesületünk Gladiátor utcai játszóterére a Mikulás! Kis krampuszai megsúgták, hogy a Mikulás hintón érkezik és várja a gyerekeket

Szemétszedés, padépítés

Fűszer szüret

Padfestés

Lefestettük az új padot a pihenőpark előtt

Köszönjuk az 1% felajánlásokat!

Hőlégballonozás a Mocsároson

A hőlégballonozást próbálhatták ki a bátrabbak a mocsárosban.

Levendulaszüret

Nyáron leszüreteltük az első évi termést

Hírlevél, 2011. október

Itt az ősz, a falevélhullás és -gyűjtés meg a komposztálás lehetőségének ideje. A már szokásos októberi programokra várjuk Önöket!

Hírlevél, 2011. május

Óbuda Napja, 2011. május 7.

Húsvéti állatsimogató, 2011. április 23.

Óbuda Napja (május 7.)

Húsvéti állatsimogató, 2011. április 23.

Levendula-ültető nap 2011. április 16.

Hírlevél, 2011. április

Főoldalunkon találják a levendulaültető-nap és a húsvéti állatsimogató program meghívóját.

Fotók a IV. Óbudai Terepfesztiválról 2011

IV. Óbudai Terepfesztivál

Hírlevél, 2011. március

Áprilisi mozgalmas hónap lesz, minden hétvégén érdemes kijönni a Gladiátor utcai játszótérre

Hírlevél, 2011. február

Ebben a hírlevelünkben az 1%-os kampányról, további programjainkról és a madarak téli etetéséről is olvashatnak.

Hírlevél, 2011. január

Minden érdeklődőt várunk segítő önkénteseink sorába. Kérjük, aki kedvet érez az egyesületi aktivitáshoz, bátran jelentkezzen, örömmel fogadjuk!

Karácsonyfánk, 2010

Saját kezűleg készített díszekkel ékesítettük fel a karácsonyfánkat a játszótéren.

Mikulás a játszótéren, 2010

Idén is eljött hozzánk a Mikulás a krampuszaival. Gyönyörű hóesés és sok gyerek fogadta. A gyerekek nagyon örültek a kis póniknak és persze az ajándékcsomagoknak.

Hírlevél, 2010. december

December 11-én, szombaton délelőtt karácsonyfadíszeket készítünk kézműves foglalkozás keretében a konténerházban, ahová érdeklődő gyerekeket várunk.Idén fenyőfát állítunk a pihenőparkban és a kézműves díszekkel felékesítjük, kivilágítjuk. Szeretnénk szemet gyönyörködtető látványt teremteni

Hírlevél, 2010. november

A kerületi önkormányzat határozata alapján a kamerákkal kiépített térfigyelő rendszert beüzemelték, a Mocsárosba bevezető utak elejét, néhány kivételével, betontömbökkel lezárták, a bejutás lehetséges módjáról a tűzoltóságot és a mentőket értesítették. A Mocsáros területére szemetet kihordani végre lebukásveszélyessé vált.

Hírlevél, 2010. szeptember

Szeptemberi hírlevelünkben közérdekű információkkal fordulunk Önökhöz

Hírlevél, 2010. augusztus

Augusztusi hírlevelünkben két elgondolkodtató és kihasználható lehetőségre hívjuk fel a figyelmüket

Hírlevél, 2010. június

Júniusi hírlevelünkben néhány fontos információval szolgálunk

Gyermeknapi állatsimogató, 2010

Pónik, lovaglás és kocsikázás az idei gyermeknapon

Májusi növényültetés, 2010

Május 8-án délelőtt 10 órától kb. száz ember dolgozott a parkban, néhányan sötétedésig

Hírlevél, 2010. április

Május eseményekben teli hónap lesz; itt olvashatja a részleteket

Fotók a III. Óbudai Terepfesztiválról

A rendezvény a szervezők szemszögéből

Beszámoló a III. Óbudai Terepfesztiválról

Április 10-én, szombaton az ígért rossz idő helyett napsütés és jókedv fogadta az Óbudára kilátogató sportolókat és nézőket.

Húsvéti állatsimogató, 2010

A rossz idő ellenére két nyuszi és két csibe várta a gyerekeket a játszótéren. Íme a képek!

Pihenőpark fejlesztés és bővítés a Mocsáros-dűlőn

Az Ökotárs Alapítvány és a MOL által meghirdetett Zöldövezet 2009. Programban a "Pihenőpark fejlesztés és bővítés a Mocsáros-dűlőn" című pályázatunk alapján Egyesületünk 500 ezer forint támogatásban részesül

Hírlevél 2010. március

Egyesületünk idei második hírlevele az április 10-én megrendezésre kerülő Óbudait Terepfesztiválról, a húsvéti eseményeinkről és a tavalyi közbiztonsági fórum eredményeiről

III. Óbudai Terepfesztivál

2010. április 10-én ismét Terepfesztivál a Mocsároson

Játszótér a hó alatt

Rég nem látott havas képek a pihenőparkról

Hírlevél 2010. január

Egyesületünk idei első hírlevele, melyben olvashatnak a Mocsáros ügyét tárgyaló önkormányzati ülésről, az új honlapunkról, az 1%-okból befolyt összeg felhasználásáról, valamint 2010-re tervezett programjainkról

Régi fotók a Mocsárosról

Szinte hihetetlen, hogy pár évtizede még így nézett ki a Mocsárosdűlő