Hírlevél, 2023. február 14.

Az Aquincum-Mocsáros Egyesület hírlevele, 2023. február 14.

Kedves Lakótársunk!


 

§  GLADIÁTOR PARK


2002 decemberében adtuk át a Gladiátor utcai Családi Játszóteret és Pihenőparkot. Ebből az alkalomból tavaly decemberben ünnepséget tartottunk a Parkban.

Az eseményen felavattuk a könyvkuckót: közösségi könyvszekrénnyel és olvasósarokkal bővült a Pihenőpark. A fenntarthatóság jegyében a könyvszekrényhez egy régi szekrényt alakítottunk át.  A szakipari munkák kivételével az átalakítást (festés, lakkozás, üveg plexire cserélése) az Egyesület, valamint testvéregyesületeink tagjai önkéntes munkában végezték el. Munkájukat köszönjük! A szekrény mellé egy kis ülőpadot is rendeltünk, amit vidám színekkel dekoráltunk.

A könyvszekrény a téli időszakban is működik. Az olvasókuckó működése nagyon egyszerű: Vigyenek el egy gyerekkönyvet otthoni olvasásra, vagy olvassanak a Parkban a kihelyezett padokon. Egy elvitt könyv helyébe helyezzenek el egy másikat a könyvszekrényben. Kérünk minden kedves Parkhasználót, hogy a szekrényen található útmutató pontjait betartva, közösen vigyázzunk a könyvszekrényre és a benne található könyvekre! Szeretettel várjuk a szekrénybe a jó állapotban lévő, de otthon már nem használt gyerekkönyveket, ismeretterjesztő és tudományos kiadványokat.

Az olvasósarok a Jóbuda Harmadik Kerületi Közösségi Alapítvány által meghirdetett Jó JÓbudán! elnevezésű pályázaton elnyert összegből valósulhatott meg. Köszönjük, hogy az Alapítvány megvalósításra érdemesnek találta a pályázatunkat!

A Park körüli kerítésnek csak egy része lett kicserélve a 2019-2020-as önkormányzati felújítás részeként. Idén Egyesületünk a fennmaradó 140 méter teljes cseréjét is szakcégek bevonásával elvégeztette. A munkálatok költségeit az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat által a Gladiátor Park fenntartására biztosított támogatási keretből fedeztük.§  MOCSÁROS TANÖSVÉNY


A tavalyi év folyamán a Mocsáros tanösvény 6. állomására (Aranyhegyi-patak, Vonat utca) vezető ösvény melletti telken kerítést húztak fel, így a Zsófia utcából a Vonat utcai tanösvény táblához lényegében csak az árokban lehet eljutni. Felvettük a kapcsolatot a Fővárosi Önkormányzattal, akiktől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a kerítés jogszerűen, a magántelek határára került felépítésre. Értetlenül állunk a kialakult helyzet előtt, mert 2012-ben a tanösvény útvonalának kijelölésekor egyeztettünk a fővárosi és kerületi önkormányzattal is. Jelenleg alternatív útvonal kijelölésén dolgozunk a Fővárosi Önkormányzattal. Azonban - amiről ebben a hírlevélben is tájékoztatást adunk – újrakezdődött az Aranyhegyi-patak gátjának kivitelezése, ami miatt lehet, hogy a 6. állomást ideiglenesen eltávolítjuk, a munkák befejezéséig. A döntésről tájékoztatni fogjuk az érdeklődőket online felületeinken, a hírlevelünkben és a tanösvény táblákon. A köztes időben a 6. állomást az Amfiteátrum (7. állomás) felől ajánljuk megközelíteni.§  1+1%-OS RENDELKEZÉS 2023-BAN


A személyi jövedelemadó bevallásának időszaka van, kérjük, hogy éljenek a lehetőséggel, támogassák Egyesületünket! Ez Önöknek már költségbe nem kerül, számunkra azonban nagy segítség a közösségi céljaink megvalósításához.

Az Aquincum-Mocsáros Egyesület adószáma: 18099445-1-41.

Adójuk 1 százalékos felajánlásáról nyilatkozatot kell kitölteni, amit elektronikusan vagy postán küldhetnek be a NAV-hoz (eszja.nav.gov.hu). Az szja 1+1%-áról – függetlenül az szja-bevallás módjától – a bevallással együtt vagy külön is lehet rendelkezni, legkésőbb 2023. május 22-ig. §  AME TAGSÁGI DÍJ


Kérjük, hogy újítsák meg az egyesületi tagságukat vagy lépjenek be új tagként! Az Egyesület tagsági díja nem változik, évi 2.400 forint.

Ha tehetik, az Egyesület bankszámlájára utalhatnak adományt, amit kizárólag közösségi célok megvalósítására, a Gladiátor park fenntartására fordítunk. A tagsági díj is a bankszámlaszámra utalható. A közlemény rovatban kérjük, hogy tüntessék fel: tagdíj/adomány, név, lakcím. Köszönjük!

Az Aquincum-Mocsáros Egyesület bankszámlaszáma:

MKB Bank 10102103-44490000-00000005§  KERTI ZÖLDHULLADÉK-GYŰJTÉS


2023. március 6-án újrakezdődik a kerti zöldhulladék járatszerű begyűjtése. Az FKF a zöldhulladékot hetente egyszer, a hétfői napon szállítja el. A zöldhulladékot bezsákolva helyezze ki az ingatlan elé. Kizárólag az FKF logójával ellátott KERTI ZÖLDHULLADÉKGYŰJTŐ-ZSÁK feliratú, lebomló hulladékgyűjtő zsákokat szállítják el. A zsákokon kívül elszállítják a kisebb, maximum 10 cm átmérőjű faágakat, gallyakat is, amelyek kb. egyméteresre darabolva, megfelelő vastagságú zsineggel kötegelve helyezhetők ki a zsákok mellé. A zöldhulladékgyűjtő-zsákok aktuális elérhetőségével kapcsolatos információkat az FKF honlapján találnak.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat ismét térítésmentesen biztosít kerületi lakosok számára 5 darab zöldhulladékgyűjtő-zsákot. A zsákokat 2023. február 13-17. között a készlet erejéig az obuda.hu/zoldzsak/ honlapon lehet igényelni.§  FOLYTATÓDIK AZ ARANYHEGYI-PATAK ÁRVÍZVÉDELMI LÉTESÍTMÉNYÉNEK KIVITELEZÉSE


Budapest Főváros Önkormányzata Kommunikációs Igazgatóságának közleményéből kiderül, hogy hosszú leállás után újrakezdődött az Aranyhegyi-patak menti védmű kivitelezése: "Jelenleg az Aranyhegyi-patak menti védmű II. ütemének részeként a bal parti töltés átépítése folyik, a Nánási úti védvonal szakasztól indulóan a Szentendrei úton keresztül 1.400 fm hosszban. A fejlesztés során Budapest árvízi biztonságának évtizedek óta megoldatlan problémájára készül megoldás. A projekt várható befejezése: 2023. IV. negyedév.” A Nánási úti védvonal szakasztól indul a Szentendrei úton keresztül 2.170fm hosszban a védmű fejlesztése. Az I. ütemben az alépítmény résfalas technikával készült, a II. ütemben örökségvédelmi és állékonysági szempontból a meglévő töltéstest kap vízzáró réteget. A töltés tetején végig vasbeton támfal készül és mobil fal adja a szükséges magassági biztonságot.


 


§  KÖZÖSSÉGI KÖLTSÉGVETÉS 2023 – JAVASLATTÉTELI IDŐSZAK


Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata február 1-től ismét várja a lakosság javaslatait a Közösségi Költségvetés idei jelöltjeire. A Közösségi Költségvetés 2023 keretösszege 100 millió forint. Ez az összeg idén is 10 körzetre osztható szét, vagyis körzetenként 10 millió forintos fejlesztésre lesz lehetőség. A körzethatárok az előző évekhez képest nem változtak.

A kampány két szakasza:

·         Javaslattétel: 2023. február 1. – április 1.

·         Szavazás: 2023. május 1. – június 1.

Javaslataikat február 1-től papíron (az Önkormányzat által kihelyezett gyűjtőládákban vagy levélen) és online is leadhatják. További információk olvashatóak a kezdeményezésről az Óbuda újságban, valamint az obuda.hu/kozossegikoltsegvetes oldalon.

 


Budapest, Mocsáros-dűlő, 2023. február 14.

 

Üdvözlettel,

az Aquincum-Mocsáros Egyesület vezetősége

Legfrissebbek

1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1%

Változás!

Tavaszi szemétszedés a Mocsároson

Ismét tavaszi takarítás a Mocsároson!

Hírlevél, 2015 április

Petanque pálya a Pihenőparkban

Szomszédünnep Óbudán május 2-án!

Lakossági fórum március 25-én!

Hírlevél, 2015. február

Hírlevél, 2014. december

Hírlevél, 2014. július

Óbuda Napja - 2014. május 4.

8 órás MTB verseny a Mocsárosban

Hírlevél, 2014. április

Hírlevél, 2014. február

Mikulás 2013.

Hírlevél, 2013 november

Hírlevél, 2013 szeptember

Őszi takarítónap a Mocsároson

A Johnson Controls adománya Egyesületünknek

Közösségi takarító nap - 2013. október 12. 9-14 óráig

Kérdőív a Római-partra tervezett mobilgátról

Hírlevél, 2013. augusztus

Felhívás!

Kedves Római partért aggódó civil barátunk!

Hírlevél, 2013. július 3.

Új körzeti megbízott a Mocsárosban

Civil Nap 2013. május 26.

Szomszédünnep Óbudán – Óbuda Napja 2013.

Hírlevél, 2013. március-április

Szomszédünnep 2013

Hírlevél, 2013. február

Hírlevél, 2013. január

1 % köszönetnyilvánítás

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás!

Egyesületi Mocsáros-bejárás

Fitneszpark avató

Megérkeztek a fitneszgépek!

Időpont-foglalási rendszer

Hírlevél, 2012. május

Szomszédünnep 2012

Mocsáros Tanösvény foglalkoztató füzet letöltése

Hírlevél, 2012. április

Hírlevél, 2012. április II.

Megtisztítottuk a tanösvény útvonalát

Hírlevél, 2012. március

Hírlevél, 2012. február

Fűszerspirál

Évzáró vacsora

Megtartottuk hagyományos évzáró vacsoránkat

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás

Ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás, és megajándékozta a gyerekeket

Hírlevél, 2011. november

Örömmel tudatjuk minden családdal, hogy idén is ellátogat egyesületünk Gladiátor utcai játszóterére a Mikulás! Kis krampuszai megsúgták, hogy a Mikulás hintón érkezik és várja a gyerekeket

Szemétszedés, padépítés

Fűszer szüret

Padfestés

Lefestettük az új padot a pihenőpark előtt

Köszönjuk az 1% felajánlásokat!

Hőlégballonozás a Mocsároson

A hőlégballonozást próbálhatták ki a bátrabbak a mocsárosban.

Levendulaszüret

Nyáron leszüreteltük az első évi termést

Hírlevél, 2011. október

Itt az ősz, a falevélhullás és -gyűjtés meg a komposztálás lehetőségének ideje. A már szokásos októberi programokra várjuk Önöket!

Hírlevél, 2011. május

Óbuda Napja, 2011. május 7.

Húsvéti állatsimogató, 2011. április 23.

Óbuda Napja (május 7.)

Húsvéti állatsimogató, 2011. április 23.

Levendula-ültető nap 2011. április 16.

Hírlevél, 2011. április

Főoldalunkon találják a levendulaültető-nap és a húsvéti állatsimogató program meghívóját.

Fotók a IV. Óbudai Terepfesztiválról 2011

IV. Óbudai Terepfesztivál

Hírlevél, 2011. március

Áprilisi mozgalmas hónap lesz, minden hétvégén érdemes kijönni a Gladiátor utcai játszótérre

Hírlevél, 2011. február

Ebben a hírlevelünkben az 1%-os kampányról, további programjainkról és a madarak téli etetéséről is olvashatnak.

Hírlevél, 2011. január

Minden érdeklődőt várunk segítő önkénteseink sorába. Kérjük, aki kedvet érez az egyesületi aktivitáshoz, bátran jelentkezzen, örömmel fogadjuk!

Karácsonyfánk, 2010

Saját kezűleg készített díszekkel ékesítettük fel a karácsonyfánkat a játszótéren.

Mikulás a játszótéren, 2010

Idén is eljött hozzánk a Mikulás a krampuszaival. Gyönyörű hóesés és sok gyerek fogadta. A gyerekek nagyon örültek a kis póniknak és persze az ajándékcsomagoknak.

Hírlevél, 2010. december

December 11-én, szombaton délelőtt karácsonyfadíszeket készítünk kézműves foglalkozás keretében a konténerházban, ahová érdeklődő gyerekeket várunk.Idén fenyőfát állítunk a pihenőparkban és a kézműves díszekkel felékesítjük, kivilágítjuk. Szeretnénk szemet gyönyörködtető látványt teremteni

Hírlevél, 2010. november

A kerületi önkormányzat határozata alapján a kamerákkal kiépített térfigyelő rendszert beüzemelték, a Mocsárosba bevezető utak elejét, néhány kivételével, betontömbökkel lezárták, a bejutás lehetséges módjáról a tűzoltóságot és a mentőket értesítették. A Mocsáros területére szemetet kihordani végre lebukásveszélyessé vált.

Hírlevél, 2010. szeptember

Szeptemberi hírlevelünkben közérdekű információkkal fordulunk Önökhöz

Hírlevél, 2010. augusztus

Augusztusi hírlevelünkben két elgondolkodtató és kihasználható lehetőségre hívjuk fel a figyelmüket

Hírlevél, 2010. június

Júniusi hírlevelünkben néhány fontos információval szolgálunk

Gyermeknapi állatsimogató, 2010

Pónik, lovaglás és kocsikázás az idei gyermeknapon

Májusi növényültetés, 2010

Május 8-án délelőtt 10 órától kb. száz ember dolgozott a parkban, néhányan sötétedésig

Hírlevél, 2010. április

Május eseményekben teli hónap lesz; itt olvashatja a részleteket

Fotók a III. Óbudai Terepfesztiválról

A rendezvény a szervezők szemszögéből

Beszámoló a III. Óbudai Terepfesztiválról

Április 10-én, szombaton az ígért rossz idő helyett napsütés és jókedv fogadta az Óbudára kilátogató sportolókat és nézőket.

Húsvéti állatsimogató, 2010

A rossz idő ellenére két nyuszi és két csibe várta a gyerekeket a játszótéren. Íme a képek!

Pihenőpark fejlesztés és bővítés a Mocsáros-dűlőn

Az Ökotárs Alapítvány és a MOL által meghirdetett Zöldövezet 2009. Programban a "Pihenőpark fejlesztés és bővítés a Mocsáros-dűlőn" című pályázatunk alapján Egyesületünk 500 ezer forint támogatásban részesül

Hírlevél 2010. március

Egyesületünk idei második hírlevele az április 10-én megrendezésre kerülő Óbudait Terepfesztiválról, a húsvéti eseményeinkről és a tavalyi közbiztonsági fórum eredményeiről

III. Óbudai Terepfesztivál

2010. április 10-én ismét Terepfesztivál a Mocsároson

Játszótér a hó alatt

Rég nem látott havas képek a pihenőparkról

Hírlevél 2010. január

Egyesületünk idei első hírlevele, melyben olvashatnak a Mocsáros ügyét tárgyaló önkormányzati ülésről, az új honlapunkról, az 1%-okból befolyt összeg felhasználásáról, valamint 2010-re tervezett programjainkról

Régi fotók a Mocsárosról

Szinte hihetetlen, hogy pár évtizede még így nézett ki a Mocsárosdűlő